PDA

Zobacz pełną wersję : Rozstaw wieszaków na tła

Bartek - NinoVeron
14-02-2009, 22:58
mam pytanko ... w jakiej odległości najlepiej przymocować wieszaki (ścienno-sufitowe) na tła?
najczęściej spotykam się z tłami o szerokości 2,72-2,75 metra
widzę też sporo ofert (na alle...) na tła o szerokości 2,80-3,05 m

a troszkę bez sensu abym co chwilę wykręcał wieszaki i przekładał je w inne miejsce

a może aby było bardziej uniwersalnie to rozstawić wieszaki na 3,05 m i załatwić sobie kilka metalowych rurek (tulei) o długości 3 metry i każde nowe tła od razu przekładać na te 3 metrowe rurki?

i jeszcze jedno pytanie odnośnie tulei kartonowych na których jest sprzedawana większość teł.
Słyszałem, że te kartonowe tuby czasami sie wyginają i niszczą i później ciężko się rozwijają i zwijają na łańcuszkowych systemach mocować teł. Czy Waszym zdaniem jest sens przekładać tła na tuby metalowe (aluminiowe) czy jakieś rurki z PCV?

Peyo
14-02-2009, 23:11
Ustaw na 3.05m i zalatw sobie tuleje. Kartonowe rurki rzeczywiscie sie wyginają, wiec lepiej jakis alum czy cos innego, pcv tez sie wygnie.

yaqb
15-02-2009, 20:28
Bartos co do szerokości to już Ci Peyo odpowiedział.
A co do rur to zakup rury aluminiowej to spory wydatek, szczególnie jak chodzi o zakup kilku takich rur.
Ostatnio jak sprawdzałem, w sklepie metalowym, to cena rury aluminiowej 4 m długości i średnicy 50 mm to wydatek około 75 zł (cena zależy od wagi).

Zawsze możesz zostać przy kartonowych rurach, ale co jakiś czas musiałbyś je przekręcać np o jeden ząbek czy 1 cm. W zależności jaki będziesz miał system opuszczania i podnoszenia tła. Chodzi o to by rura kartonowa nie wyginała się ciągle w tym samym kierunku.