Zobacz pełną wersję : obiektyw uniwersalny....2k
Witam
chciałbym kupić do d40x obiektyw za około 2000zl.
założenia:
1. amator - poziom zaawansowania:D:D
2. reportaż
3. panoramki
4. zdjęcia kotletowe:)
5. możliwie jeden obiektyw - max 2. (1,5k za sztuke przy 2uch obiektywach).
myślalem o:
1. T28-300 (ale co dolozyć aby było szeżej na dole?)
2. N16-85 (ale co aby było do 200 -300)?
3. ew wasze pomysły?
no i gorąca prośba - co poradzicie?
t17-50 + n85 1.8 tylko czy Ty to wykorzystasz:p
Tokina 12-24/4 + Tamron 28-70/2.8
moim zdaniem najlepszy wybór cena/jakość
Witam
chciałbym kupić do d40x obiektyw za około 2000zl.
założenia:
1. amator - poziom zaawansowania:D:D
2. reportaż
3. panoramki
4. zdjęcia kotletowe:)
5. możliwie jeden obiektyw - max 2. (1,5k za sztuke przy 2uch obiektywach).
myślalem o:
1. T28-300 (ale co dolozyć aby było szeżej na dole?)
3. ew wasze pomysły?
no i gorąca prośba - co poradzicie?
"myślalem o:
1. T28-300 (ale co dolozyć aby było szerzej na dole?) obiektyw spacerzoom typowo pod FX, jeżeli ten to do dołu Sigma 10-20
Lepszym rozwiązaniem na DX jest nowy Tamron 18-270VC
do tego najlepiej dokupić 70-300VR, wg mnie bardzo dobre rozwiązanie, pod warunkiem posiadania lampy ( w niektórych przypadkach konieczna ), zestaw najbardziej mobilny jak dla mnie.
3. ew wasze pomysły?
T17-50/2.8 + 70-300VR - w miarę jasno i uniwersalnie na końcu.
A może 18-105 + 70-300 VR?
16-85 jest może lepiej wykonany, ale pod względem jakości.. jest prawie identyczny (?) więc po co dawać 2x tyle..
No tak myślę, bo właśnie się decyduje na ten standardowy uniwersalny Nikkor
A może 18-105 + 70-300 VR?
16-85 jest może lepiej wykonany, ale pod względem jakości.. jest prawie identyczny (?) więc po co dawać 2x tyle..
No tak myślę, bo właśnie się decyduje na ten standardowy uniwersalny Nikkor
Obiektyw to nie "piwo znanej marki", ale w tym wypadku "prawie" może robi różnicę?
Zobacz sobie sample i wątki na temat N16-85VR i 18-105VR, sam zdecyduj.
ale sadzisz ze przy 70 na końcu nie będzie mało to moich potrzeb?
a może jednak różnie oceniany N 18-200 VR ...?
Moim zdaniem do twoich zastosowań to nie warto inwestować w długi koniec :>.
Panoramy, reportaż:
Tokina 12-24
Zdjęcia kotletowe czyli masz na mysli imprezy itp?
To do tego jakiś uniwersalny zoomik np.
Tamron 28-75 f/2.8
Przy okazji świetnie na długim końcu nadaje się do portretów!
Dłuższe ogniskowe to do sportu, cz ptaszków itp :>. No i portret ale pod FX. Na DX 75mm starczy.
Obiektyw to nie "piwo znanej marki", ale w tym wypadku "prawie" może robi różnicę?
Zobacz sobie sample i wątki na temat N16-85VR i 18-105VR, sam zdecyduj.
(sama)
Właśnie już się tyle naczytałam, że wychodzi iż 18-105 jest warty swojej ceny, a to "prawie" wychodzi na to że nie ma sensu dawać 2x tyle więcej.
The Fly, verus - czy mogli byście podac linki do tych obiektywów które polecacie? bo tak patrze i modeli jest dużo i znacząco różnią się ceną.
Tamron:
http://www.optyczne.pl/26.1-Test_obiektywu-Tamron_SP_AF_28-75_mm_f_2.8_XR_Di_LD_Aspherical_(IF).html
Bardzo polecam obiektyw. Mi się udało znaleźć sztukę ostrą już od pełnego otworu. Test także pokazuje że to bardzo dobry obiektyw. Musisz uważać na FF i BF przy zakupie.
Tokina:
http://optyczne.pl/45.1-Test_obiektywu-Tokina_AT-X_124_PRO_DX_AF_12-24_mm_f_4-Wst%C4%99p.html
Na stronie Ken Rockwella masz porównanie Tokiny do innych szerokich zoomów z tej klasy. Nikkor wypada lepiej ale jest dużo lepszy:
http://www.kenrockwell.com/tech/digital-wide-zooms/comparison.htm
ja jednak polecałbym nikkor 18-200. Jeden obiektyw na caly zakres. Ja osobiście używan w zestawie z d40, chodzi bardzo dobrze. Jeździłem nawet z takim zestawem w plecaku na snowbordzie. Jest wystarczająco dobry, ma vr i do tego jeden, bez noszenia kupy słoików.
Poza tym tokina chyba nie ma silnika, czyli bez af na D40x
Czyli dla Ciebie 2 to "kupa słoików" :].
Kolega The Fly ma racje. Tamronik 28-75 i do tego Tokina 12-24 lub T17-50 i N85 f/1,8. Świetne obiektywy w rozsądnej cenie.
a może 18-200VR? cały zakres, do tego VR, a jak zostaną pieniązki to można kombinować... Nikkor 85... Sigma 30, Nikkor 50...
Czasem dwa szkła to już dużo. Nie rozumiem co jest takiego obrzydliwego w Nikkorze 18-200? Mam wrażenie, że z opinią o nim jest jak z opinią o paniach lekkich obyczajów: wszyscy na nie psioczą, a każdy chciałby mieć. Bo nie ma stałego światła 2.8, bo jest określany jako spacerzoom? Kryje szeroki zakres ogniskowych, autofocus doskonale współpracuje z d40/d40x - co niekoniecznie dotyczy np. Tamronów (powiedzmy trzeba poszukać dobrego egzemplarza, co niekoniecznie musi być proste - zwłaszcza dla kogoś, kto nie do końca wie czego szukać i jak sprawdzać). Tokina 12-24 i nikkor 85 1.8 będą ostrzyły tylko manualnie, bo oba nie mają silnika. Poza tym co jednemu miód to drugiemu trucizna. Używam tego obiektywu kilka lat i jestem z niego bardzo zadowolony. Uważam, że to iż z jednym szkłem moge zrobić masę rzeczy jest zaletą, a nie wadą.
Owszem, ja nie neguję tego szkła, bo wielu od niego zaczyna dopiero później szukając innego
( chyba jakości fot ) rozwiązania, a inni dokupują go dla wygody. Jednak jestem przeciwnikiem stosowania go jako jeden jedyny i słuszny obiektyw - posiadania tylko jego do wszystkiego.
To ja dla odmiany jestem przeciwnikiem pomijania tego szkła. Co do jakości ja nie narzekam, ale każdy ocenia sam efekty swojej pracy. Poza tym konkretne obiektywy są zaprojektowane do konkretnych zadań. Jeśli kto szuka szkła portretowego/macro/tele, czy czego tam jeszcze innego to wie do czego mu jest potrzebne i tak je sobie dobiera, by mu pasowało. A szkło uniwersalne ma taką zaletę, że jest uniwersalne. I wygoda użytkowania też bez znaczenia nie jest. Nie ma jednego słusznego obiektywu. Ale jak jakiś zapinam i go ze sobą biorę, to w danym momencie ten właśnie jest jedyny i słuszny.
popieram doktora, mam to szkło od jakiegoś czasu i też jestem zadowolony(amator od kilku lat):-D
uniwersalny zakres, VR, szybki i celny AF, tylko ciemny troche na końcu (200mm)... i swoje też waży...
ale wszystkiego mieć w jednym szkle nie można... :-D
pozdrawiam