Zobacz pełną wersję : Wywoływanie
W jakich laboratoriach wołacie odbitki? Czy laboratoria firmowe Fuji są godne zaufania czy wybrać inne?. Jakie są mniej więcej koszty wykonania skanu kliszy do postaci cyfrowej i jakie można osiągnąć efekty? Mógłby ktoś wysłać jakiś przykład?
W jakich laboratoriach wołacie odbitki? Czy laboratoria firmowe Fuji są godne zaufania czy wybrać inne?. Jakie są mniej więcej koszty wykonania skanu kliszy do postaci cyfrowej i jakie można osiągnąć efekty? Mógłby ktoś wysłać jakiś przykład?
Fuji Fuji nie równe. Ja używam analoga do slajdów i BW. Slajdy wołam w Rossmanie (CeWe Color w praktyce) a BW sam w domu. I chyba w XXI wieku najlepiej w tym celu używać analoga :D
Najpierw trzeba mieć ciemnię, a ja dopiero co kupiłem aparat :).
Najpierw trzeba mieć ciemnię, a ja dopiero co kupiłem aparat :).
Koreks kupisz za śmieszną kasę i już można się bawić w "prawdziwe" B&W ;-)
Koreks mam :D. Płyny jakieś wujek też mi zostawił. Nie mam powiększalnika :).
A to też da się kupić za śmieszne pieniądze :).
Poszperaj na Alledrogo.
Jeszcze lepiej na niemieckim ebije. Czasem można dostać w świetnym stanie Dursty za niewielkie pieniądze. Poza tym jest jeszcze opcja samodzielnego skanowania jeżeli nie przepada się za posiedzeniami w ciemni.
Pozdrawiam
Ulv
Ile lat mają te płyny, chyba nie kilkanaście? :D Chemia kosztuje grosze...
Bez powiększalnika można przeżyć, po prostu poskanujesz... :D
sprocket
16-02-2009, 06:16
Podepne sie, mysle ze na temat, jak jest teraz w Polsce z dojsciem do wolania w procesie C41 bo u mnie cos kiepsko, coraz to slysze ze filmow juz nie wywolujemy i musze juz wyszukiwac miejsc gdzie zostawic filmik.
Mysle ze coraz bardziej juz jest to nieoplacalne dlatego Laby sie wycofuja z tej dzialalnosci, ludzie ja juz filmu iso 100 nie moge nigdzie dostac :) spieszcie sie bo niedlugo puszki serii F beda ozdoba nad kominkiem .
Nie wierzę żeby fotografia analogowa mogła odejść w niepamięć.
I nie odejdzie. Będzie może wymagała zakupu materiału przez sieć, a nie w osiedlowym sklepie (i tak w ten sposób kupowałem ;-)) i posiadania własnej ciemni, najlepiej z procesorem (kiedyś sobie kupie i będę E6 robił sam :-D). Tak jak nie odeszły w zapomnienie techniki szlachetne jak guma. Po prostu będzie to zabawa bardziej elitarna.
Pozdrawiam
Ulv
Bez przesady, C41 to najpopularniejszy proces chyba. Tu w Polsce z tym to żadnego problemu nie ma :D
procesor jobo to genialna zabawka
kupilem sobie i jestem niezalezny
polecam wszystkim
komfort i powtarzalnosc
no i male zuzycie chemii
olo
procesor jobo to genialna zabawka
kupilem sobie i jestem niezalezny
polecam wszystkim
komfort i powtarzalnosc
no i male zuzycie chemii
olo
jak się pobuduję, to na pewno o czymś takim pomyslę :D
jak się pobuduję, to na pewno o czymś takim pomyslę :D
No mnie to mocno zainteresowało :D
rabijki, możesz podać dokładny model który masz?
miron19j
25-02-2009, 14:24
No mnie to mocno zainteresowało :D
rabijki, możesz podać dokładny model który masz?
w którymś wątku zapodał:
jobo cpe2 color procesor
To się może opłacić jak się kupi na spółkę w dwóch/trzech...
P.S. o czymś takim (http://cgi.ebay.com/Jobo-CPE2-with-lift_W0QQitemZ110351965388QQcmdZViewItemQQptZLH_De faultDomain_0?hash=item110351965388&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1205|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A13 18|301%3A1|293%3A1|294%3A50)mowa?
miron19j
25-02-2009, 14:39
To się może opłacić jak się kupi na spółkę w dwóch/trzech...
P.S. o czymś takim (http://cgi.ebay.com/Jobo-CPE2-with-lift_W0QQitemZ110351965388QQcmdZViewItemQQptZLH_De faultDomain_0?hash=item110351965388&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1205%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C 240%3A1318%7C301%3A1%7C293%3A1%7C294%3A50)mowa?
chyba tak. Znalazłem jeszcze taki
http://www.market.ba/oglas/223772
tylko nie wiem co to za waluta KM?
Bośniacka :D
To za jakiś czas uśmiechnę się do rabijki... już wiem co chcę na urodziny :D
miron19j
25-02-2009, 14:45
Bośniacka :D
kurcze, a mnie to wyglądało na jakąś pepiczkową :-D
ale faktycznie, ciekawe toto
chyba tak. Znalazłem jeszcze taki
http://www.market.ba/oglas/223772
Cena atrakcyjna. Jakieś 190 zł.
Cena atrakcyjna. Jakieś 190 zł.
niezmiernie! tylko czy w piwnicy da rade to odpalić?
Pewnie, że da.
W pokoju/kuchni/salonie sobie to odpalisz... :D
W pokoju/kuchni/salonie sobie to odpalisz... :D
tak, ale mogę się od razu zacząć pakować - to jest na pewno większe od mojej największej skrzynki narzędziowej, o którą mam co sobotę awanturę. niestety.
tak, ale mogę się od razu zacząć pakować - to jest na pewno większe od mojej największej skrzynki narzędziowej, o którą mam co sobotę awanturę. niestety.
Wpadnij z tym do mnie :) U mnie "proces robienia odbitek" zajmuje więcej miejsca ;) Jak posprzątam po sobie to żona się nie czepia :D