Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] _/
Gdzieś mi się zapodziało to zdjęcie i dopiero kolega ostatnio mi o nim przypomniał. Wiem, że odrobina portretu, ale uznałem, że jednak ten dział.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/02/nostalgicznie-1.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_QMETNEpZBTw/SLW4WhlBH9I/AAAAAAAAFZU/y-LT3W39iMQ/s800/nostalgicznie.jpg)
ma klimat - podoba mi się bardzo :-D
Sowulus12
14-02-2009, 16:26
mnie też się podoba - ciekawe podejście
piter670
14-02-2009, 16:28
Super klimatyczne. Rzeczywiście pytanie: czy portret, czy krajobraz, Chyba dla ciebie trzeba będzie nowy dział utworzyć :mrgreen::twisted:
borregaard
14-02-2009, 16:45
Nie jest ważne gdzie,bo ladne....:-D
irek6311
14-02-2009, 19:57
Ładna fotka :D
Ładna fota. To śnieg czy wydmy ;)
Dołączam się do pochwał :) fajne jest
A dziękuje wszystkim :)
To śnieg czy wydmy ;)
Wydmy :)
Świetna fota. Z klimatem... :)
pawel.szczerba
04-03-2009, 11:38
Przykro mi, ale mi się nie podoba.
Moim zdaniem podstawowe problemy to:
1) Postać - widać ją albo za mało albo za dużo - w sensie jasności / ciemności. Jest za ciemno na szczegóły i normalny widok, za jasno na ciemną, graficzną sylwetkę na tle nieba.
2) Nieostry jest pierwszy plan i tło, natomiast sylwetka jest być może ostro, ale przez to, co w pkt. 1 też wygląda jakoś tak nieostro.
3) Poza tym ten nieostry pierwszy plan sprawia wrażenie, jakby zasłaniał zdjęcie.
4) Kadrowanie - jeżeli miało to być zdjęcie osoby (nostalgiczne?), to może warto bardziej tę osobę pokazać? Wg. mnie dużo lepiej byłoby, gdyby ukośna linia pierwszego planu biegła od dolnej krawędzi 1/3 od LD do prawej krawędzi mniej więcej przecinając ją w połowie. Wtedy rzeczywiście wychodzi nostalgiczne zdjęcie osoby, która zaczyna stanowić temat zdjęcia. Tutaj jest nieśmiała próba pokazania tego, o czym myślę (http://peacock-el-gap.pl/inne/nostalgicznie.3.1.jpg) (niewątpliwie jest tam 100 baboli typu artefakty przy wyostrzaniu postaci itp - chciałem tylko pokazać kierunek mojego myślenia).
5) Dodatkowo, jeżeli to jest RAW, to próbowałbym wyciągnąć nieco jasnych elementów z postaci (twarz, dłonie, nogi, chustka). Będzie to powodowało, że "obiekt" przyciąga wzrok. Na tej mojej przeróbce nieudolnie rozjaśniłem to za pomocą dodge, z RAWa powinno wyjść 100 razy lepiej.
Oczywiście to tylko moje postrzeganie tego zdjęcia. Jako takie, jest bardzo subiektywne i mogę nie mieć racji.
Cos mi podpowiada, ze zblizylbym sie do wersji Pawla, tylko nieco delikatniej.
Glowy nie dam, ale...
Przykro mi, ale mi się nie podoba.
Ależ nie musi ci być przykro z tego powodu :)
Sam miałem wątpliwości dłuższy czas co do tego zdjęcia. Zresztą napisałem na początku, ze w ogóle mi się zagubiło wśród innych. W pierwszych zamierzeniach myślałem po prostu bardziej o konturówce z zachowanymi szczegółami w cieniu. Ale może masz rację.
Na pewno dziękuję za świeże spojrzenie. To oczywiście RAW - spróbuję jeszcze raz w wolnej chwili i ze świeżym umysłem na to spojrzeć i ewentualnie poprawić. Chociaż w obecnej wersji ponoć i tak nieźle prezentuje się w formacie 66x44 :)