Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Nieco demonicznie..
Nie będę kokietował, zniosę wszystko.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Czy mógłbym prosić o przeniesienie mojego wątku do działu Ludzie-portret?
Zbigniew
23-02-2009, 01:23
Przeniosłem ...
downunder
23-02-2009, 01:30
Nie będę kokietował, zniosę wszystko.
Skoro tak, to wrzuć do kosza i zacznij od nowa. :mrgreen:
BTW, spójrz na EXIF, to nie miało prawa być ostre. ;)
Tam gdzie miało być ostre to jest, czyli oczy.
nieostro na oczach i ciecie zle wg mnie
fotoprint
23-02-2009, 10:18
fajne ziarno
Kurcze, chciałem niebanalnie z tym cięciem, trzeba wrócić do banalności:-D
co do ostrości.. mam nieco inne .. zdanie.. bo dobry portret to nieco mydlany portret.. tak było do czasu kiedy wymyślono cyfraki i photoshopy ;) tu raczej światłocień i "martwe" oczy robią złą robotę..
a co do kadru zgadzam się z kolegami w całej rozciągłości..
pozdrawiam serdecznie i dobrego światełka życzę :)
co do ostrości.. mam nieco inne .. zdanie.. bo dobry portret to nieco mydlany portret.. tak było do czasu kiedy wymyślono cyfraki i photoshopy ;) tu raczej światłocień i "martwe" oczy robią złą robotę..
a co do kadru zgadzam się z kolegami w całej rozciągłości..
pozdrawiam serdecznie i dobrego światełka życzę :)
Powiedz mi jeszcze proszę o co chodzi z tymi "martwymi oczami"
motylanoga
23-02-2009, 21:06
I następnym razem wywal tego papierosa, który nie wiadomo po co odwraca wzrok od oczu. :) (a te martwe oczy rozumiem jako czarne, matowe węgielki. Oczywiście gdyby coś się w nich odbijało ktoś pewnie by uznał, że paskudne odbicia, ale to one nadają oczom życie)
I następnym razem wywal tego papierosa, który nie wiadomo po co odwraca wzrok od oczu. :) (a te martwe oczy rozumiem jako czarne, matowe węgielki. Oczywiście gdyby coś się w nich odbijało ktoś pewnie by uznał, że paskudne odbicia, ale to one nadają oczom życie)
Ech, fajek ma dodawać niegrzeczności, a oczy modela są no.. ciemne są naprawdę:???:
motylanoga
23-02-2009, 21:14
Jeśli do bycie niegrzecznym potrzeby Ci fajek, to współczucia ;-)
A co do węgielków, to nie kwestia oczu, a światła. Poza tym nie gwarantuję, że moja interpretacja 'martwych oczu' norda jest tą właściwą.
Jeśli do bycie niegrzecznym potrzeby Ci fajek, to współczucia ;-)
A co do węgielków, to nie kwestia oczu, a światła. Poza tym nie gwarantuję, że moja interpretacja 'martwych oczu' norda jest tą właściwą.
Na zdjęciu ma dodawać, nie w życiu-to po pierwsze (ale jestem pewien, że nie muszę Ci tego tłumaczyć "dogłębnie"):-|
za współczucie dziękuję-to po drugie.
Wreszcie po trzecie, dlaczego mówisz w taki sposób jakbym to ja był na zdjęciu:???:
a, no i może się mylę, ale jest chyba wiele portretów gdzie model ma oczy spuszczone
motylanoga
23-02-2009, 21:23
A to nie jest auto? To przepraszam bardzo, jakoś tak sobie ubzdurałam, że to Ty.
Mozie ja, mozie nie ja, :mrgreen:
przystojniak :mrgreen:
a dla mnie to zdjęcie ma coś fajnego mimo wszystko :mrgreen:
motylanoga
23-02-2009, 21:37
Mozie ja, mozie nie ja, :mrgreen:
Okaże się w niedzielę. ;-)
Okaże się w niedzielę. ;-)
W sobotę chyba...chyba, że się przedłuży:mrgreen:
motylanoga
23-02-2009, 22:03
Bosz, faktycznie sobota. Dzięki! :D
motylanoga wytłumaczyła ci co to znaczy "martwe oczy"... choć nie koniecznie odbicia w oczach muszą być intensywne..
natomiast co się tyczy papierosa.. absolutnie sie nie zgadzam że jest zbędny.. taki drobiazg moze być doskonałym atrybutem wypełniającym zdjęcie.. tak samo jak makijaż.. jakaś błyskotka.. czy tez inny fetysz;) wszystko zależy od gustu oglądającego.. oraz od jego umiejętności postrzegania intencji autora.. próbuj dalej .. życzę dobrego światełka.pzd
Dzięki Nord za wnikliwe wyjaśnienie, to była moja pierwsza próba z taką namiastką oświetlenia studyjnego:-D