PDA

Zobacz pełną wersję : D60 - hdr

neomarcel
14-02-2009, 12:37
Witam. Mam pytanie czy nikonem D60 można zrobić foty HDR...... znalazłem opinie że jest to niemożliwe gdzyż aparat nie posada autobracketingu....... Jeśli jest to możliwe to gdzie się to uruchamia......HELP

kronos28
14-02-2009, 12:59
HDr robi się za pomocą specjalistycznego oprogramowania a nie aparatu...

bracketing możesz sobie zrobić od biedy ręcznie naświetlając ten sam kadr w manualu ze skokiem np. co 1EV (lub mniejszym/większym - zależy jak tam chcesz), lub też "na maxa" od biedy wołając np. 3 razy tego samego NEFa ze skokiem co 1EV... W pierwszym przypadku pamiętaj o statywie aby uniknąć róznic w kadrowaniu poszczególnych klatek oraz o użyciu blokady autofocusa przy użyciu przycisku AF-L (ale to zależy co robisz - nie jest to taki wymóg jak statyw)

i pardwa d60 nie ma bracketingu.

-edit-

aha przed zrobieniem HDRa poczytaj sobie o tym jak to powinno wyglądać prawidłowo po wykonaniu, co to jest i z czym to sie je. Do tego zapoznaj się z instrukcją obsługi oprogramowania, którego będziesz używać (to jest wbrew pozorom ważne).

The Fly
14-02-2009, 13:27
Bracketing można wykonać samemu :].

Po prostu wykonuje się na statywie kilka wersji tego samego zdjęcia zróżnicowanych pod względem ekspozycji. Np. jedno na standardowych ustawieniach jakie pokazał aparat a następne na lekkim plusie i minusie :).

Potem w programie należy umiejętnie to połączyć. Aktualnie jest to bardzo modne ale osobiście wolę tradycyjne metody uzyskiwania dużej głębi na zdjęciach. (polaryzatory, szara połówka) ponieważ często jak oglądam prace HDR to widzę tendencję aby te zdjęcia były "bajeranckie". Co mam na myśli to super przeosrzone i przekontrastowione czytaj bardzo nienaturalne.

morzon
14-02-2009, 13:57
Z tym ręcznym bracketingiem to trochę lipa jest... przy choć trochę szybciej poruszających się chmurach wyjdą przesunięcia między kadrami i robi się to niezbyt ciekawe (choć nie zawsze). Chmury jako przykład, to samo się tyczy dynamicznie zmieniającego się światła - na jednej klatece mamy promień słońca - na kolejnej już nie :/
Z tym, że dotyczy to głównie krajobrazów - z architekturą, wnętrz zwłaszcza, jest juz lepiej.

Przestawiając tez parametry pomiędzy kolejnymi klatkami może się też zdarzyć że poruszymy aparatem (choćby delikatnie) i kadr się minimalnie zmieni - to już jest do wyrzucenia całość właściwie (Photomatix 3.0 jakoś sobie z tym radzi czasami, ale częściej nie).

Jeśli jakoś powazniej się bawić w HDR'y to bracketing jest niezastapiony właściwie...

Najkon
14-02-2009, 14:06
Z tym wyrzucaniem zdjec jak zmieni sie delikatnie kadr to nie jest tak do konca prawda.

Photoshop posiada funkcje file->automate->crop&straighten photos lub fit image. Program sam nam wyrowna zdjecia jedynie czasami bedzie trzeba je lekko zcropowac jak sam tego PS nie zrobi.

Zdazylo mi sie kilka razy ze przy zabawie z RAWem zapisywalem plik w jpeg-ach z EV co 1 i mimo to PS nie chcial sworzyc HDR-a gdyz stwierdzal ze sa za male roznice.

Jak dotad nigdy nie uzywalem bracketingu, lecz przy HDR jest ona naprawde przydatna, eliminuje pewne komplikacje i skraca czas stworzenia takiego HDR-a.

yahooo8
14-02-2009, 22:56
Dokladnie jak kolega wyżej pisze. CS3 automatycznie przy tworzeniu HDR stara sie dopasowac wszystko ładnie. Podobnie jest z tworzeniem panoramy, jak wiadomo powinnismy na zdjeciach tworzych zakładki a PS sam ladnie dostosowuje wszystko.

Co do bracketingu to koledzy wszystko napisali, samemu zmieniamy ekspozycję i nie ma problemu.

Pietern
15-02-2009, 00:03
Witam. Mam pytanie czy nikonem D60 można zrobić foty HDR...... znalazłem opinie że jest to niemożliwe gdzyż aparat nie posada autobracketingu....... Jeśli jest to możliwe to gdzie się to uruchamia......HELP

Nie ma? A co to kurcze za cud, żeby nie miał? To aż tak podgolona puszka?
Piotr

velaskez
15-02-2009, 04:52
Przestawiając tez parametry pomiędzy kolejnymi klatkami może się też zdarzyć że poruszymy aparatem (choćby delikatnie) i kadr się minimalnie zmieni - to już jest do wyrzucenia całość właściwie (Photomatix 3.0 jakoś sobie z tym radzi czasami, ale częściej nie).

Akurat Photomatix z tego co mi wiadomo jest często zjeżdżany na forum za tworzenie za bajkowych obrazków.

cyrusvirus
15-02-2009, 10:05
Akurat Photomatix z tego co mi wiadomo jest często zjeżdżany na forum za tworzenie za bajkowych obrazków.
To się bardziej tyczy ludzi, którzy nim operują ;)

morzon
15-02-2009, 12:09

Kwestia czy ktoś się umie posługiwać czy nie... obejrzyj zdjęcia Lonelywolf'a, on uzywa photomatixa.

Albert44
15-02-2009, 13:33
..(Photomatix 3.0 jakoś sobie z tym radzi czasami, ale częściej nie).

Jeśli jakoś powazniej się bawić w HDR'y to bracketing jest niezastapiony właściwie...

Photomatix 3.x Pro.. zmajstruje HDR-a z Nef-a... więc problemu z D60 nie będzie... :)

morzon
15-02-2009, 14:28
Photomatix 3.x Pro.. zmajstruje HDR-a z Nef-a... więc problemu z D60 nie będzie... :)

Tylko, że z jednego NEF'a nie jest HDR, tylko pseudo HDR... nie zyskujesz praktycznie nic poza HDRowym wyglądem i w naprawdę dynamicznym scenach pod względem światła nic Ci to nie da.

Nemeth
15-02-2009, 14:49

Uściślając chodzi nie o program tylko o jego użytkowników, którzy nie bardzo rozumieją czym jest HDR i na oczy nie widzieli instrukcji obsługi programu.

neomarcel
16-02-2009, 15:06
.....to się popisali twórcy D60....proste kompakty w podstawowej wersji mają bracketing (np. Nikon P3).....nie mówiąc o hybrydach....a tu TAKA WTOPA.....mój błąd bo tego nie sprawdziłem kupując aparat, ale uważam, że mimo iż jest to amatorska lustrzanką to funkcja bracketing-u powinna być w standardzie.....

Dzięki wielkie za pomoc i wszystkie porady. Myślę że "jakoś" dam rade z HDR...

qvejt
09-06-2009, 10:33
Są ludzie którzy się tym bawią
Potrzebny Pc i kabel Usb i masz gotowe :)
http://www.d-software.co.za/
Sciagnij program i zobacz jakie wspaniałe wyniki

Greg77
09-06-2009, 16:52

Krotka szkola jak zrobic zdjecie w Photomatixie.... http://onephoto.net/?p0=4&p1=1&news=31 to jesli mowa o Lonely Wolfie
Wiesz te bajkowe obrazki to juz kwestia smaku......jak ktos go nie ma to psuje zdjecie wlasnie przez nieodpowiednia obsluge programu!