Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Nikiszowiec i jego perspektywy.
No to pora moze spróbować czegoś w kategorii krajobrazowo/architekturowo.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Jak zawsze - uwagi, sugestie i inne podobne mile widziane.
Imo lepiej jakbyś objął całą bramę z lewej... taka ucięta na brzegu kadru to ni pies ni wydra... i trochę jescz niebo wyciągnąć, te jasniejsze fragmenty, o ile nie są przepalone.
Uwaga pierwsza - Jeśli miało być symetrycznie to trzeba konsekwencji i dbałości o szczegóły - w tym wypadku krawężniki powinny mz kończyć się idealnie w rogach kadru.
Uwaga druga - Niebo wygląda jakoś nienaturalnie, w pewnych miejscach przy dachu porobiły się białe obwódki.
Uwaga trzecia - Rozumiem, że miało być kontrastowo (i dobrze) ale miejscami powstały czarne plamy, a tego raczej trzeba unikać.
To tak od strony technicznej, bo od strony merytorycznej to nie jest wcale zły obrazek, choć sam dobrze wiesz jakie to miejsce ma potencjał :)
no niestety brama wyszlo niefortunnie troche. Na ulicy z tylu tyle sie dzialo, ze bardziej staralem sie zlapac chwile, gdy nic mnie nie przejedzie i nie wlezie w kadr, przze to umknely takie "detale" - co mnie oczywiscie nie usprawiedliwia. Uliczka byla CIEMNA. Chmury maja niestety przepały. Szkoda, bo spokojnie mogłem złapać mniej światła i potem uliczke rozjasnic w obrobce.
Dzieki za uwagi.
PS. a jak konwersja b/w ?
PS. a jak konwersja b/w ?
BW całkiem ok (trochę Stawiarzowe ;) ), tylko za kolegą wyżej - zbyt mocny kontrast miejscami i rzeczywiście są czarne plamy bez szczegołów.
Ale ogólnie całość nie jest zła ;)
borregaard
14-02-2009, 11:33
BW całkiem ok (trochę Stawiarzowe ;) ), tylko za kolegą wyżej - zbyt mocny kontrast miejscami i rzeczywiście są czarne plamy bez szczegołów.
Tak i to jest plus.....w resztę nie wchodzę.....:mrgreen:
Czepiają się jakichś bram czy symetrii. Kurczę, ludzie, skupcie się na tym co ważne. Jakby Bresson tutaj coś zamieścił to byście chyba jak te hieny od razu pazurami i zębami. Nie utnie bramy, to się przyczepią okna, jak nie okna to jakiejś cegłówki. Wprawdzie to nie Bresson, ale wiadomo o czym mówię.. :)
A obrazek jak obrazek. Oceniam czy mi się podoba czy nie. Reszta nieważna. Jak dobre to i ucięta brama mi nie będzie przeszkadzała. A obrazek taki sobie. Ani zły ani dobry. Na moje emocje nie działa i historyjki mi żadnej nie opowiada.
Technicznie dobry, ale nie wszystko co dobre technicznie musi być dobre w ogóle.
Brak zdecydowania. Wszystkie potencjalne motywy wystepuja na rownorzednych prawach.
Geometria fajna, ale nie ma sily przebicia.
:)
swiatlo - niech mi sie wszyscy czepiaja detali - bardzo dobrze - jestem zupelnie poczatkujacy, to moje pierwsze w zyciu foty z kazdej kategorii (czy to portret, czy landszaft, czy cos innego) i czepianie sie tychze szczegolow mi je pokazuje. Sam czesto na pierwszy rzut oka na nie nie zwracam uwagi. Nawet - jesli nie przeszkadzaja w danym zdjeciu - to dobrze miec swiadomsoc ich istnienia juz podczas naciskania spustu migawki.
Tą fotą sam nie jestem zachwycony - bardziej zalezalo mi na tym, jak ocenicie b/w (wiem, mnoglem wczesniej wspomniec i np wrzucic do "w trakcie obrobki"). Mozecie sie spytac "to po cholere wrzucasz to tutaj, skoro niej jestes sam zadowolony?". A po taką, że jeszcze w życiu z żadnej swojej foty nie byłem zadowolony (na pierwszy rzut oka moze, ale "po przespaniu sie z nią" już raczej nigdy. Pokazuje Wam moje początki bo na właśnie taką krytykę licze - ona bardzo pomoga w "uczeniu sie fotografii".
Co do oceny ogółu - tak. Nie ma siły przebicia. Nastepnym razem bedzie lepiej:).
Z cala pewnoscia tam wroce - wtedy bylem "przelotem" - i postaram sie o ciekawą serię w podobnej konwencji kolorystycznej (bez czarnych plam:) ), ale juz chociaz odrobine bardziej dojrzałą i świadomą.
ale sie rozgadalem. pzdr:).
edit: co do tych czarnych plam jeszcze: zeby ich nie bylo - idac za stawiarzowym stylem - musialbym lokalnie podciagac, rozjasniac, sciemniac etc, a ja narazie chcialem po prostu zrobic b/w na suwakach:), od czegos trzeba zaczac.
borregaard
14-02-2009, 16:34
Człowieku,to bardzo fajna fota..!!
może sie podobać i mnie sie podoba mimo wyżej wymienionych uwag, oddaje klimat ( tak na marginesie chyba raczej do działu Architektura ) :-D
"Co do oceny ogółu - tak. Nie ma siły przebicia. Nastepnym razem bedzie lepiej.
Z cala pewnoscia tam wroce - wtedy bylem "przelotem" "
Moje uwagi dotyczyly sposobu wyeksponowania. Samo ujecie mi pasuje.
Jarema - po tym co napisałeś stwierdzam, że bardzo podoba mi się Twoje podejście do sprawy, jesteś otwarty a to znacznie przyspiesza robienie postępów czego Ci niezmiernie życzę :)