PDA

Zobacz pełną wersję : Spacer z błyskiem i szyszkami ;-)

Archibald
14-02-2009, 09:14
Witam :-)

Ostatnio wyszliśmy z Mają na mały spacerek... przypominałem sobie, jak się błyska za dnia... ;-)

1. Wyszliśmy

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img6.imageshack.us/img6/9398/001um4.jpg)

2. Znaleźliśmy szyszki ;-)

źródło (http://img134.imageshack.us/img134/8320/002xy6.jpg)

3. Nieśliśmy szyszki ;-)

źródło (http://img6.imageshack.us/img6/4273/003uj4.jpg)

4. Zgubiliśmy szyszki ;-)

źródło (http://img134.imageshack.us/img134/1195/004zz1.jpg)

5. A cały czas towarzyszył nam nasz wierny postrach okolicy i pogromca wszelkiego zła - Żaba :mrgreen:

źródło (http://img218.imageshack.us/img218/7624/005co9.jpg)

Zapraszam ;-)

Marek_L
14-02-2009, 09:44
Jak zwykle świetny reportaż :-D ładne światełko i nie ściemniaj, że zapomniałeś jak się błyska za dnia... :mrgreen:

tito
14-02-2009, 09:58
Fajne, fajne...

...ale na jedynce "ukryłbym" te przewody

j_karol
14-02-2009, 11:06
Super seria :) Nie ma lipy na Twoich wątkach :)
Może to pytanie nie z wyższej półki, ale jak podejść do uzyskania takiego efektu nieba ( czy wystarczy PS, czy podeprzeć się jakimś filtrem np. ? )
Żaba rzeczywiście jak żaba ;)
Pzdr

elix
14-02-2009, 11:07
Archi - cudne kolory! Ja nie wiem jak ty to robisz (choć pewnie powiesz, że to Tokina ;) ) tylko na 5 trochę ci horyzont leci :D

osmax
14-02-2009, 12:21
Archi - cudne kolory! Ja nie wiem jak ty to robisz (choć pewnie powiesz, że to Tokina ;) ) tylko na 5 trochę ci horyzont leci :D

To nie horyzont, to cała ziemia zobacz aż się piesek chwieje :D

Bardzo ładne zdjęcia, rzekłbym błyskotliwe :)

Archibald
14-02-2009, 14:05
Dzięki, dzięki :-D

...nie ściemniaj, że zapomniałeś jak się błyska za dnia... :mrgreen:

No co... zima była, dzień krótki, się zapomniało co nieco... ;-)

...ale na jedynce "ukryłbym" te przewody

Eee, to się kłóci z moim zacięciem "reportażowym"... ;-)

...jak podejść do uzyskania takiego efektu nieba ( czy wystarczy PS, czy podeprzeć się jakimś filtrem np. ?...

Najpierw trzeba poprosić niebo, żeby ładnie wyglądało ;-) A potem najlepiej założyć filtr, szarą połówkę lub polar, ale z dzieciakiem w akcji ciężko kręcić filtrami, więc u mnie tylko UV'ka jest w standardzie. Tutaj niebko potraktowałem w ramach doświadczeń u-pointami (czy jak to się zowie) w NX2, przyciemniłem partie niebieskie i rozjaśniłem chmury - prawie jak podbicie kontrastu, ale jednak efekt lepszy ;-)

Archi - cudne kolory! Ja nie wiem jak ty to robisz (choć pewnie powiesz, że to Tokina ;)...

Cóż mogę powiedzieć... to Tokina :mrgreen:

To nie horyzont, to cała ziemia zobacz aż się piesek chwieje :D

To piesek potrząsnął na chwilę globem... :mrgreen:

Bardzo ładne zdjęcia, rzekłbym błyskotliwe :)

A ja bym rzekł błyskane ;-)

Pozdrawiam :-D

tmadzik
14-02-2009, 14:22
Niesamowite kolorki! Bardzo mi się podoba :)

Grzegorka
14-02-2009, 14:49
Czad jak zwykle !
A bestia na ostatnim rozłożyła mnie na łopatki :p

Archibald
14-02-2009, 23:18
Dzięki, dzięki :-)

...bestia na ostatnim rozłożyła mnie na łopatki :p

Sama też się rozłożyła... :mrgreen:

emet_b
14-02-2009, 23:20
Jest świetnie!! Gratulejszyn!

ps: sam się już nie mogę doczekać takich przechadzek ze swoim modelem :)

autograf
14-02-2009, 23:22
Fajny set :)

A Żaba rządzi :mrgreen:

Vodafone
14-02-2009, 23:22
W twoich wątkach zawsze jest... bardzo ładnie :-) ja tez tak chcę... lecz talentu brak ;-)

downunder
15-02-2009, 00:25
Jest miło, ale zdjęcia Maji są za niebieskie. ;)
Całe szczęście, że żaba (nie jej zdjęcie) ratuje tę serię. :lol: :mrgreen:
IMO bywało zdecydowanie lepiej. ;)

Archibald
15-02-2009, 00:41
Podziękował :-D

...już nie mogę doczekać takich przechadzek ze swoim modelem :)

Szybciej zleci, niż się spodziewasz, naprawdę ;-)

...Żaba rządzi :mrgreen:

No... na całej wsi... :mrgreen:

W twoich wątkach zawsze jest... bardzo ładnie :-) ja tez tak chcę... lecz talentu brak ;-)

No nie wiem... ;-)

Jest miło, ale zdjęcia Maji są za niebieskie. ;)

Hmm... zwalam na super extra tani monitor lcd... ;-) U mnie jest OK, tzn. nie ma niebieskiej dominanty - wręcz jeszcze zbyt mało niebieskie jest niebo ;-)

Całe szczęście, że żaba (nie jej zdjęcie) ratuje tę serię. :lol: :mrgreen:

Uff... :mrgreen:

IMO bywało zdecydowanie lepiej. ;)

No cóż... nie zawsze i nie każdemu się udaje wstrzelić w gusta oglądających ;-) Ale dziękuję za szczerość :-)

Pozdrawiam :-)

Artur Jonik
15-02-2009, 01:24
Swietny secik. Pozdrawiam

AlieN_dwa
15-02-2009, 15:43
Żaba RULEZ!!! :) Też mam pieska :)

tinaga
15-02-2009, 15:44
Mi się strasznie podaba....tyż ogladam na tanim monitorze i jest okej...;)Niebo wyszło zajebiaszczo, ale żaba rządzi :mrgreen:

mrcll
15-02-2009, 17:23
kolorki, moment, modelka -------------> pierwsza liga, bardzo sie podoba

Archibald
16-02-2009, 18:50
Dzięki :-)

Karioka
16-02-2009, 19:59
Majka ma kolejny pliczek ;) świetnych fot :)

A Żaba wymiata :D

miecio_oo
17-02-2009, 19:39
Zaglądam tu już chyba ze piąty raz i wstyd się przyznać, że jeszcze nic nie napisałem. Generalnie perfekcyjnie zrobione zdjęcia duży szacun dla Twoich umiejętności. Jeśli to nie jest tajemnica to napisz Artur jak ty to robisz.

Pozdrawiam

Kwiatek111
18-02-2009, 11:08
jedne z najlepszych fotek jakie widzialem

kropa
18-02-2009, 12:15
4 i 5 :) Super :)
No a Żaba faktycznie, wzbudza "rispekt" ;)

Archibald
21-02-2009, 15:34
Dziękuję ślicznie :-)

jedne z najlepszych fotek jakie widzialem

Eeee, bez przesady ;-)

...Jeśli to nie jest tajemnica to napisz Artur jak ty to robisz...

No tak jakoś... zwyczajnie... ;-) Lubię Tokinę 16-50 za plastykę, ale Ty masz N50 i N85, które mają jeszcze ładniejszą plastykę (a przynajmniej 85), więc nie mam za bardzo pojęcia co napisać... musimy się spotkać tym razem z aparatami i popstrykać, to może coś więcej się dogadamy ;-)

Pzdr.

Motorniczy
21-02-2009, 15:52
Żaba wymiata:)

Polsar74
21-02-2009, 15:57
Jak zwykle świetny reportaż :-D ładne światełko i nie ściemniaj, że zapomniałeś jak się błyska za dnia... :mrgreen:

podpisuję się obiema łapkami pod kolegą - naprawdę milutko się ogląda Twoje Dziecię !

Robik
22-02-2009, 17:16
Bardzo , bardzo przyjemne w odbiorze !

Bartek Witek
22-02-2009, 19:19
Nie wiem jak ja pominąłem ten wątek...
Wszystkie Maje są fajne :P
Bardzo sympatyczny secik. Kilka przerysowanych nie w moim guście, ale odbiór jak najbardziej pozytywny.
Ostatnie z bestią jest czad :D

Pozdrawiam!

KRUChY_lodz
22-02-2009, 21:09
jak zwykle PIKNY SET :D

koffee
23-02-2009, 23:41
Nie no żaba jest odlotowa - mój sąsiad z dzieciństwa maił prawie taką sama i tez nazywała się żaba :D Ogólnie jak zwykle reportażowo bardzo ładnie :) Maja buzi zawsze pozytywne emocje :)

Zbigniew
23-02-2009, 23:54
Bardzo dobrze, a widać, że warunki były ciężkie. Niby chmurki, a słońce dawało całkiem nieźle (vide 3.). Ale poradziłeś sobie, a nawet bardziej niż poradziłeś, bo i obróbka niczego sobie. Nie piszę tonem wazeliniarskim, ale serio jest dobrze - świetnie wyciągnięte niebo, kolory bardzo dobre (inne niż typowo, trochę takie nie-nikonowe ;)), no i tematycznie bardzo fajnie.

Podsumowując - brawa.

Archibald
25-02-2009, 00:08
Dzięki Wam wszystkim bardzo :-D

...kolory bardzo dobre (inne niż typowo, trochę takie nie-nikonowe ;))...

To prawda - trochę się bawiłem, inaczej niż zwykle... tak z ciekawości bardziej... tym fajniej jak się podoba :-)

Pozdrawiam.

rafal0325
25-02-2009, 07:00
Bardzo ładne zdjcia,chciałbym sie dołączyć to pytania miecio_oo,Artur jak ty to robisz,a dokładniej chcialem sie tylko dowiedziec czy te zdjecia były robione z lampa wbudowaną czy zewnętrzną,o reszte nie pytam moze kiedys sam dojde to takich umiejętności.pozdro

Archibald
25-02-2009, 23:10
...chcialem sie tylko dowiedziec czy te zdjecia były robione z lampa wbudowaną czy zewnętrzną...

Z zewnętrzną, konkretnie SB800 + dyfuzor, palnik najczęściej w pionie (ale nie tylko), EV na ok. -1 i 2/3 :-)

Zbigniew
25-02-2009, 23:42
Też zazwyczaj za dnia "ściągam" błysk lampy tak o -1 do -2. Chyba jest to najlepszy sposób, aby coś doświetlić, a jednocześnie nie masakrować zdjęcia nieodbitym światłem.

Archibald
26-02-2009, 08:46
Też zazwyczaj za dnia "ściągam" błysk lampy tak o -1 do -2. Chyba jest to najlepszy sposób, aby coś doświetlić, a jednocześnie nie masakrować zdjęcia nieodbitym światłem.

Zgadza się, jedynie pod słońce podbijam czasami i na + ponieważ wówczas TTL z racji mnóstwa światła w kadrze ledwo "pyka" lampką ;-) Oczywiście mówię o kadrach, w których podmiot zdjęcia zajmuje mniejszą część od zalewającego go od tyłu światełka - no i wówczas należy się pogodzić z dość płaskim światłem ;-)

...a jak dzieciak usiądzie na trawie i najlepiej uśnie to można sobie zdalnie błysnąć, albo blendnąć ;-)

Zbigniew
26-02-2009, 11:05
Dodam jeszcze, że dobrym sposobem jest praca w manualu ekspozycji i automatyce lampy. Wtedy odchodzi nam jedna niewiadoma, tj. jaki czas dobierze aparat. Szczególnie przydatne jest to w zimie, gdy świecące słońce, a także duże jasne powierzchnie śniegu mogą skutecznie oszukać aparat.

Archibald
26-02-2009, 21:23
Zgadza się, problem następuje tylko wtedy, gdy musimy szybko zareagować na sporą zmianę w ekspozycji, np. dzieciak z białego, śnieżnego pola wbiegnie pomiędzy drzewa - skok w EV na tyle poważny, że bez zmiany parametrów będzie kicha... mało tego TTL będzie próbował wyrównać braki (co prawda do ustawionego poziomu korekty, ale jednak) i błyśnie mocniej niż byśmy się spodziewali... generalnie mam z tym największy problem w sytuacji gdy fotografuję dzieciaszka na tle trawy i zmieniam kadr na żabią perspektywę - w tło wchodzi mi dużo jasnego nieba - wówczas bez preselekcji przysłony bym się skichał... w trybie A zmieniam tylko korektę EV błysku (w tej sytuacji na +), ale nie przejmuję już się parametrami ekspozycji w body... Masz rację pisząc o manualu ekspozycji, jest to pewniejszy i bardziej przewidywalny sposób fotografowania, ale w sytuacji zmiennego oświetlenia czasami może być za wolny... co prawda pozostaje jeszcze auto ISO ;-)

adrian
26-02-2009, 21:53
Super, a za psa to 10/10 :mrgreen: