PDA

Zobacz pełną wersję : Rożnice SB600 a SB28

mavricqs
13-02-2009, 23:52
Witam , jestem tępy jeśli chodzi o lampy błyskowe i dlatego pytam jaka jest tak naprawdę różnica w pracy lampy SB-600 z itll i SB28 w trybie auto - inaczej co tracę kupując manualna lampę ? Konkretnie co nie będzie działać ? I jak to się będzie uwydatniało na zdjęciach ?

Jacek_Z
13-02-2009, 23:58
napisz pod jakie body ta lampa ma byc przypieta, bo są róŻne systemy błysku.
Zakładając, że masz nowego cyfraka, to SB28 będzie chodziła w trybie M i A, a o TTL zapomnij.
W trybach M i A będzie równie dobra (jak nie lepsza, bo chyba jest mocniejsza) jaK W sb600.

mavricqs
14-02-2009, 00:00
D80 , chodzi mi głownie o automatykę bo manual i w tej i w tej działa tak samo :) chodzi mi o różnice między iTLL a Auto lampy czym się od siebie różnią te tryby jeśli można je tak nazwać :)

Jacek_Z
14-02-2009, 00:08
W TTLu ilością wpadającego światła rządzi body i jego czujniki. Uwzględniane są przez to np filtry nakręcone na obiektyw itp. Ważna jest też sprawa, że automatycznie uwzględniany jest kąt rozsyłu światła.
W trybie A ilościa światła rządzi czujnik lampy. Nie uwzględnia on więc np filtrów, nie wie czy obiektyw jest szerokokątny czy tele itd.
O dziwo, w większości przypadków zapewne obie opcje dadzą podobny efekt końcowy, bardzo podobne naswietlenie.

mając tryb A na lampie SB28 będziesz musiał pamiętać, by na lampę przenieść wartość przysłony nastawioną na body.

mavricqs
14-02-2009, 00:10
Ok a jak w trybie A Lampy wygląda pomiar kąta padania światła ? z tego co wiem to lampa mierzy na wprost tak ? czyli jeśli odchylę palnik to tryb A lampy i tak dopasuje odpowiednia siłę błysku ? A i czy SB28 ma coś takiego jak błysk testowy który właśnie pozwala lampie dostosować moc błysku ?

Jacek_Z
14-02-2009, 00:14
czujnik lampy jest wycelowany na wprost, tak jak obiektyw, więc nie ma problemu, że odchylasz palnik. Czujnik światła interesuje powracające światło.
Co do kąta rozsyłu - to kicha, ale nie do końca. Nie przejmuj się tym. W końcu np stare młotki metza nie miały zoomowanych palników, a jak działały :-D

mavricqs
14-02-2009, 00:19
Ok dzięki za pomoc , podsumowując kupując SB28 muszę pamiętać o : Pracy w trybie przesłony z stałą przesłona i w sumie tyle automatyka lampy zmierzy jakiś próbny błysk odbity np od sufitu i dostosuje siłę błysku w odpowiedni sposób. Dobrze mówię czy coś pokręciłem ? Myślę że do nauki światła taka lampa będzie dobra przynajmniej nie będę stał w miejscu na auto tylko się rozwijał :)

Jacek_Z
14-02-2009, 00:40
i w sumie tyle automatyka lampy zmierzy jakiś próbny błysk odbity np od sufitu i dostosuje siłę błysku w odpowiedni sposób. Dobrze mówię czy coś pokręciłem ? Właściwie mówisz dobrze, poza jednym - A mierzy nie przedbłysk (błysk próbny jak napisałeś), a zadziała w trakcie błysku głównego. Nie ma tam przedbłysków. Co jest sporą zaletą.

mavricqs
14-02-2009, 00:42
Ok dziękuję za pomoc bardzo mi pomogłeś :) jestem sporo mądrzejszy :) teraz tylko jeszcze dorwać muszę jakąś polska instrukcje do sb-28 :) ale myślę że google mi pomoże . Pozdrawiam