PDA

Zobacz pełną wersję : D300 + wyłącznik nie reaguje

geryon
13-02-2009, 23:23
Witam
starałem się wyszukać rozwiązania mojego problemu lecz nie trafiłem na nic.
Problem polega na tym że "de czysta" nie chce się wyłączyć. wyciąganie aku (po włożeniu aparat znów się od razu włącza niezależnie od pozycji pstryczka on/off), reset ustawień nie dały żadnego efektu.
czy ktoś się może z czymś takim spotkał i zna rozwiązanie tej zagadki??
jeśli odpowiedź padła w jakimś wątku a ja go nie zlokalizowałem to proszę o wskazówkę.
z góry dziękuję za wszelką pomoc :)

ASAHI
13-02-2009, 23:56
Prawdopodobnie Ci przełącznik walnął i zaliczył pada w pozycji ON...
jak na gwarancji to serwis..

geryon
14-02-2009, 00:00
ciekawostką jest to że włączenie podświetlenia działa normalnie. buntuje się tylko jak chcę go wyłączyć o_O

ASAHI
14-02-2009, 00:04
Może się w cholerstwie gdzieś styki zwarły?
No nie jest to normalne...

JK
14-02-2009, 00:06
... jak na gwarancji to serwis..
A jak nie na gwarancji to co? Do śmietnika?
Też serwis.

ASAHI
14-02-2009, 00:08
A jak by tak kolega złotą rączkę miał to mógłby sam sprawdzić! ;-)
Tylko że serwis po gwarancji to kasa...

geryon
14-02-2009, 00:12
puszka ma dopiero 1,5 miesiąca. ręce sprawne mam ale to tak nieco utrata gwarancji mi zajeżdża ;/

Przemek Paśnik
14-02-2009, 00:23
Kiedyś miałem podobną sytuację z D80. Pomachałem włącznikiem tam i z powrotem, lekko go dociskając i do dziś gada jak należy

nokinnikon
14-02-2009, 09:26
Czy pozostałe funkcje działają ? W moim przypadku jednocześnie padła "lewa strona aparatu (ISO WB ...)

D@ny
14-02-2009, 15:12
A może sprężone powietrz w spray'u ?
Mozę jakiś paproch tam jest ?

Lucid
14-02-2009, 15:25
sory za ot ale ciesz sie kolego ze nie złapał zawiasu na OFF:)

geryon
15-02-2009, 00:04
ciesze się i to bardzo bo dziś dużo focenia było :D a włącznik chyba poczuł presję bo już działa normalnie ;) po drodze go dociskałem, czyściłem, dmuchałem, pstrykałem nim przez dwie godziny z krótkimi przerwami i tak oto dziś rano postanowił znów współpracować ;p i chwała mu za to :D bo wysłania puszki do serwisu bym nie zdzierżył ;/

wasilewskipiotr
15-02-2009, 02:34
a ja bym dal zeby go wymienili...poki jest na gwarancji ;)
pozniej bedzie placz

diabel200
15-02-2009, 17:04
no mnie tez czeka wysylka do serwisu, u mnie jednak nie dziala sekwencja przyciskow formatowania:(, same reaguja normalnie, jednak w sekwencji nie formatuja karty dziady jedne. Wogloe jestem coraz bardziej zniesmaczony ta puszka, Af to jakas porażka u mnie, nie dosc ze jakos wollno to miernie z trafianiem w porownainiu z D50tka ktora niestety pchnąłem.
no nic jak sie uporam z egzaminami to go wysle do serwisu moze cos tam poradza na jego bolączki.

Albo mi sie wydaje, albo jest coraz wiecej ionformacji odnosnie awaryjnosci tych puszek, gdzie nie wiejde na forum to cos jest o problemie z D300.

geryon
16-02-2009, 22:30
ja się po prostu osobiście przejadę jak będę miał w planie kilkudniowy wypad do wa-wy.
co do formatowania bez efektu to mialem taki przypadek w D80 przy czym do tego przyzwyczaiłem i używałem opcji w menu.

messer
17-02-2009, 17:54
Albo mi sie wydaje, albo jest coraz wiecej ionformacji odnosnie awaryjnosci tych puszek, gdzie nie wiejde na forum to cos jest o problemie z D300.

Przestań czytać forum, po prostu.
To jest normalne - kto wpada na forum napisać, jak fantastycznie działa mu sprzęt i ile radości mu przynosi? Niewielu.
Natomiast w przypadku problemu - pierwsze co idą na forum i o tym opowidają, pytając o rady.

Zresztą D300 jest już od jakiegoś czasu na rynku i to normalne, że w tym czasie zdarzają się problemy. Pytanie - jaki to jest procent w stosunku do ilości używanych egzemplarzy. Po forum można wnioskować, że spory.

Ale znasz tą opowieść, jak to statystyk utopił się w jeziorze, które statystycznie miało 20cm głębokości...

geryon
18-02-2009, 17:29
messer dobrze prawi :)
bardzo rzadko ktokolwiek się dzieli na forum faktem że coś mu działa ;D
nie więc się co stresować że awaryjność puszek wzrasta bo być może to ilość osób psujących bądź nie umiejących obsługiwać wzrosła ;p

diabel200
18-02-2009, 18:31
no i jak tu nie czytać takich błyskotliwych wypowiedzi:):)

wiem wiem ,może przesadzam, zyje z formatem z poziomu menu, jednak ciagle sie ucze tej puszki to moze i moja nie wiedza, jednak w porównaniu z D50 ktory mialem wczesniej ten jakos tak cześciej mnie zawodzi.
no nic, pozostaje pstrykac pstrykac i olac problemy z formatem i czasami dziwnym zachowaniem AF-u. Chyba naucze sie z tym zyc:)