Zobacz pełną wersję : Agfa Arcus 1200 - co sądzicie o tym skanerze ?
będę zbierał na cyfre.. ale tym czasem chciałbym doraźnie (i na potem do bw) wyposarzyć się w skaner.. niestety jest problem czyli kasa (zwłaszcza, że chcę zbierać na dslr) .. i tak: chciałbym kupić skaner do 500 zł który będzie fajnie skanował negatywy...
było coś takiego agfy kiedyś na allegro (agfa duo scan costam) za okolo 600 zł i podobno z niego efekty były świetne, niestety już go nie ma - zamiast niego pojawiło się takie ustrojstwo jak to: "Agfa Arcus 1200" -parametry wyglądają ok ale jak to bywa w praktyce..... ??? ??
jeśli ktoś coś o tym wie to proszę o pomoc :)
małoobrazkowy skaner powinien miec ponad 2 tys dpi. te 1200 to zdecydowanie za mało.
jeśli odpuscisz sobie skanowanie odbitek, a chcesz skanowac sam negatyw - to lepsze sa właśnie takie specjalizowane skanery - około 2400 dpi i wiecej.
te uniwersalne z przystwkami nie spisują sie najlepiej
mam agfę duoskana - ale ma za mało dpi jak na mały obrazek. z ledwoscia mi wystarcza na slajdy 6x7 cm, a i to do nie za wielkich powiekszeń.
24x36 mm to bardzo mała powierzchnia, tym bardziej jakbyś chciał cos kadrowac.
to jest zabytek, daj sobie z tym spokój. Ze względu na SCSI wogóle trudno toto będzie odpalić.
Jacek_Z, a którego Duoscana? Zwykły Duoscan to nieporozumienie, ale T2500 dość miło wspominam. Niestety, obydwa były beznadziejne jeśli chodzi o dynamikę... Nie wiem jak ostatnia wersja Duoscan HiD, ale tu znowu wracamy do beznadziejnego układu optycznego zwykłego Duoscana...
pierwszego - protoplaste serii. bez cyferek za Duoscan. ma tylko optycznie 600x1200 dpi. kupiłem jak sie tylko pokazał, razem z kompletem wkładek do slajdow roznego formatu - to była ta jego zaleta. generalnie potrzebowałem go by skatalogowac swoje zbiory dia 6x7 do banku zdjęc - na rozdzielczości monitora, więc wystaczał. Albo robiłem sobie cyfrowe stykówki całego negatywu małoobrazkowego. do pojedyńczej klatki zdecydowanie za mało.
Też miałem tego gada - o ile jednak dobrze pamiętam, miał 2000x1000dpi - jak zwykle w skanerach prawdą była raczej ta niższa wartość :lol: Można teraz za bezcen dostać nowego Duoscana T2500 - potwornie wielki, ale o niebo lepszy optycznie - ma też wyższą rozdzielczość 2500x2500dpi.
dzięki za informacje Panowie...
@ czornyj t2500 znalazlem za ponad 2tys zlotych za tyle to juz moglbym miec jakis skaner nikona ;) albo lepiej dslr :P .. ale dzięki w kazdym razie
Nie tak dawno widziałem za połowę tej ceny. 2500 to chora oferta - za to można mieć coś zdecydowanie lepszego, szczególnie do małego obrazka. Ogólnie Duoscany jako skanery stricte do filmu odradzam, nawet T2500 - to wszysyko zabytki - problemy z SCSI, kiepska dynamika, spore gabaryty...