Zobacz pełną wersję : Lampa pierścieniowa Delta DRF-14 N ???
dziubart
13-02-2009, 20:23
Witam.
Mam na imię Robert interesuję się między innymi fotografią makro (w sieci nick-Robak, a ostatnio powróciłem do starej nazwy dziubart, strona www.dziubart.pl) i jest to mój pierwszy post na tym forum :) :)
Dzisiaj zakupiłem nową lampę pierścieniową Delta DRF-14 N. Lampa dedykowana do nikona pracująca w systemie TTL. Problem jest taki, że po podłączeniu do aparatu lampa nie "świeci", testowałem we wszystkich programach tematycznych.
Może to jest kwestia ustawień w D80 (menu) sam nie mam pojęcia, lampa pracująca w sys. TTL według mnie powinna odpalić bez problemu.
Po podłączeniu lampy do aparatu blokowana jest lampa wew. a przy próbie pomiaru światła cały czas mruga ikonka "flesza" testowałem w różnych warunkach oświetleniowych.
Nie mam pojeca gdzie tkwi problem ???
Proszę o poradę Robert.
Mata_Hari
18-02-2009, 18:17
Może to głupie, ale czy masz sprawne zasilanie lampy? Może Ci aku/baterie siadły.
U mnie takich objawow nie ma, chociaz mam dokladnie ta sama lampe.
Swoja droga chyba ja sprzedam, bo mimo wszystko wydaje mi sie za slaba.
hmm myślałam o kupnie ale po przeczytaniu tego... http://zagorskid.info/artykuly/2-test_lampy_pierscieniowej_delta_ring_flash_drf14.h tml już sama nie wiem może jednak podbnym cenowo rozwiazaniem są http://allegro.pl/item578001509_ring_flash_155_nasadka_canon_nikon_n ew_wawa_ldz.html czy ma ktoś doświadczenia z takimi nasadkami?
CCMichalZ
10-03-2009, 07:22
Witam serdecznie.
Pytanie podstawowe. Czy korzystasz z mieszka lub pierścieni bez pełnego przeniesienia automatyki? Jeśli tak, to Twój aparat traktuje to w ten sam sposób co brak obiektywu, wobec czego nie jest w stanie odpalić lampy. Sytuacji tej zaradzić można w dość interesując sposób, mianowicie zaklejając wszystkie styki na lampie poza środkowym (ten, który na stopce dotyka dużego kółka), oraz przestawieniem w menu aparatu lampy w tryb M.
pierścienie ale przenoszące automatykę
dziubart
30-03-2009, 23:47
Dzięki za ODPOWIEDZI, niestety lampa była uszkodzona :( :( po wymianie na nową wszystko działa poprawnie :) :) nawet z pierścieniami pośrednimi.
Powiem tak pierwsze próby są obiecujące do tej pory używałem dyfuzora własnej produkcji.... toooo fotki http://www.dziubart.pl/albumy.php?start=0&kategoria=3 Zobaczymy jak będzie z taka lampą hi hi hi
Pozdrawiam wszystkich i dzięki za ODPOWIEDZI.
dziubart
daj znać jak Ci się sprawuje ten wynalazek. Zastanawiam się nad kupnem takiej lampy ale czy to dobry pomysł??
Do jakiego szkła podpinasz tą lampę?
jacektechnik
01-04-2009, 17:42
Ja ów lampę nieco ulepszyłem :) o "wspomaganie AF" gdyż czasem fotografując z bardzo bliska było za ciemno i był problem z ustawieniem ostrości. Wkrótce wrzucę na forum co i jak :) może ktoś sobie też ją podrasuje :)
dziubart
02-04-2009, 14:27
dziubart
daj znać jak Ci się sprawuje ten wynalazek. Zastanawiam się nad kupnem takiej lampy ale czy to dobry pomysł??
Do jakiego szkła podpinasz tą lampę?
Jasne, że dam znać :):) a podpinam lampę do T90mm + pierścienie pośrednie.
dziubart
02-04-2009, 14:29
Ja ów lampę nieco ulepszyłem :) o "wspomaganie AF" gdyż czasem fotografując z bardzo bliska było za ciemno i był problem z ustawieniem ostrości. Wkrótce wrzucę na forum co i jak :) może ktoś sobie też ją podrasuje :)
Hmmm to ciekawe focisz MAKRO używając AF ???
jacektechnik
02-04-2009, 18:38
Nie dlatego napisałem wspomaganie AF w cudzysłowu. Ów modyfikacja ma polepszyć widoczność fotografowanego obiektu z bliska. Korzystając z pierścieni mamy czasem ciemno jak w d... u murzyna. :) i trudno jest wyostrzyć a czasem nie ma czasu na powtórzenie ujęcia. Jak tylko się uporam z całością przedstawię to na forum
dziubart
03-04-2009, 17:30
Nie dlatego napisałem wspomaganie AF w cudzysłowu. Ów modyfikacja ma polepszyć widoczność fotografowanego obiektu z bliska. Korzystając z pierścieni mamy czasem ciemno jak w d... u murzyna. :) i trudno jest wyostrzyć a czasem nie ma czasu na powtórzenie ujęcia. Jak tylko się uporam z całością przedstawię to na forum
Aaa teraz to rozumiem hi hi hi stary jestem i nie ZAŁAPAŁEM :) :) pewnie masz na myśli jakieś diody z zasilaniem ???? chętnie dowiem się CO masz na myśli ale to na mój nos jest TO :) :) jestem ciekaw jak to rozwiązałeś.
Pozdrowionka Robert. (ja czekam już na robaki z niecierpliwością hi hi hi)
jacektechnik
03-04-2009, 23:16
dobrze niuchasz :) hehe tak to diody same diody to nie wielki problem większy z zasilaniem nad tym właśnie teraz się mecze. Już wkrótce coś więcej :) A dziś już pierwsze robaczki wyleciały. Ja spotkałem kilka pszczół niestety bez aparatu byłem :)
jacektechnik
06-04-2009, 17:07
Obiecany sposób na podrasowanie DELTY http://www.nikon.org.pl/showthread.php?p=1218514#post1218514
dziubart
06-04-2009, 20:47
Obiecany sposób na podrasowanie DELTY http://www.nikon.org.pl/showthread.php?p=1218514#post1218514
Fenomenalne KOLEGO hi hi hi a ja już ćwiczyłem z latarka w łapce hi hi hi
jest w ogóle sens kupować tą lampę i czy można ją przykręcić do obiektywu o średnicy 72 mm ?
czy lepsze wyniki macie z dyfuzorem na sabinie ?
jacektechnik
07-04-2009, 21:13
Redukcje są w zestawie na 72 mm jeśli się nie mylę a czy warto hmm światło daje ładne na fotach makro a czy lepsze od dyfuzora na sabinie to już kwestia jakowy sobie zbudujesz no chyba ze kupisz taką nasadkę RingFlash na sabine ale jakie efekty nie wiem nie testowałem. Delta jak na swoją cenę pomimo kilku wad sprawuje się całkiem nieźle a po modyfikacji kilka wad można obie samemu usunąć kwestia jak kto lubi :)
Mata_Hari
13-04-2009, 21:23
Popieram przedmówcę. Jak sobie zbudujesz odpowiedni dyfuzor na lampę zewnętrzną/wbudowaną, to efekty mogą być na pewno lepsze, ale wszystko zależy od tego, jak Ci to wyjdzie i co komu potrzebne. Mnie taka lampa wystarcza.
Takie pytanie techniczne ... Czy jak taką lampę (Delta DRF-14) przykręcę
naaa ... na przykład Sigmę 105 która wysuwa dość sporo tubus to czy nie odbije się to
na zdrowiu takiego obiektywu, nie będzie za dużych obciążeń ...???
Mata_Hari
22-04-2009, 00:02
Kiedyś na forum, jak zastanawiałam się nad zakupem tej Delty, to były głosy, że niestety obciąża ona mordkę szkła i w przypadku, gdy zakładamy ją na obiektyw zmieniający swą długość, może mu to zaszkodzić. Szczególnie, jeśli ostrzyłoby się automatycznie. Silnik ponoć mógłby być za bardzo dociążony.
Przyznam jednak szczerze, że wcale nie jestem pewna, czy oryginalne makro lampki Nikona są od Delty lżejsze. Część oświetlająca jest naprawdę leciutka. Ja ją użytkuję już dobrze ponad 2 lata (idzie 3 sezon) i nie zauważyłam, aby ze szkiełkiem (T90) coś się działo, a poza okresem urlopowym, robię głównie makro.
dziubart
04-05-2009, 01:29
A to moje ostatnie polowanie z udziałem tej lampy, osobiście jestem zadowolony :) :) do amatorskiego fotografowania, jak dla mnie jest OK...ćwiczyłem dyfuzory wszelakiej maści i chyba światełko z lampy bardziej mi odpowiada.
OCEŃCIE SAMI :) :)
http://www.dziubart.pl/zoom_image.php?oper_inf=1&sort=id&start=0&limit=&kategoria=3&album=9&fraza=#dolne
http://www.dziubart.pl/zoom_image.php?sort=id&start=1&limit=1&kategoria=3&album=9&fraza=#dolne
Pozdrawiam serdecznie Robert.
jacektechnik
08-05-2009, 00:09
Fajne Zdiątka . Kurde przydało by mi się jakieś szkiełko MAKRO niestety puki co mnie nie stać :( a sprezentować nikt nie chce :(
dziubart
08-05-2009, 07:54
Fajne Zdiątka . Kurde przydało by mi się jakieś szkiełko MAKRO niestety puki co mnie nie stać :( a sprezentować nikt nie chce :(
Dzięki :-D:-D cały czas jeszcze staram się opanować nowe zabawki aleeeee czuję spory potencjał tej lampy :) :) jeszcze mam kilka dobrych fotek do wywołania.
Pozdrawiam serdecznie Robert.
PS-Kiedyś stosowałem konwerter do T90 ale jednak pierścienie pośrednie i ten palnik bardziej mi odpowiada :) :) :) do focenia małych obiektów....