Zobacz pełną wersję : 50mm - DX 75 mm
Witam. Chcę kupić obiektyw do portretów. Podobno ma być ogniskowa 50 mm. Więc na obiektywie pisze 50 mm lecz w opisie pisze że na body DX będzie cyt "Ekwiwalent ogniskowej po podłączeniu do lustrzanki Nikon z matrycą DX: 75 mm" I nie wiem czy będę miał 50 mm czy 75 mm. Wyszedł nowy obiektyw AF-S DX NIKKOR 35mm f/1,8G i tam pisze że na DX będzie 50 mm. Pozdrawiam i proszę o łagodne wytłumaczenie.
50mm zawsze będzie miało 50mm niezależnie od body/matrycy. Zmieni się tylko kąt widzenia w zależności od matrycy. Podobnie tyczy się to 35mm. Z tym, że standardem dla matrycy FX nazywa się obiektyw o ogniskowej (pi razy drzwi) 50mm a dla DX 30-35mm.
poszukaj ... było chyba ze 100 razy. Dla ułatwienia http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=3950
No to powiedz mi mpwt co mam kupić 50mm czy 35 mm. Żeby było dobrze(standardowo) do portretów
No to powiedz mi mpwt co mam kupić 50mm czy 35 mm. Żeby było dobrze(standardowo) do portretów
50mm a jeszcze lepiej 85mm.
Hehe. Tylko przy tej ogniskowej nie znajdę fajnego ze światłem no i chyba jak z ręki to VR.
Karl Johansson
13-02-2009, 12:35
85 1.4 jest, 1.8 też. Tylko z Twoją d60 nie będzie AF, bo to śrubokrętowe szkiełka.
105 jest 2.8 (z vr i będzie AF z Twoją puszką) i jest też f2 (tu chyba śrubokręt, ale nie jestem pewien) tylko droższy nieco, zdaje się.
Znajdziesz, znajdziesz, zależy, ile masz kasy.
Pytanko do Karl Johansson. Co pstykasz tym swoim 16 2.8 - jaka dziedzina fotek
Do ujęć całej sylwetki - 35 na DX, 50 - powiedzmy od pasa w górę, 85 i dłużej - headshoty. W gruncie rzeczy, chodzi o to żeby nie włazić na modela. Oczywiście możesz mieć swój własny styl, który będzie ci kazał przerysowywać nosy np. Nie ma tu sztywnych wytycznych - każdy wybiera sobie takie szkło jakie mu daje największy komfort pracy i najciekawsze efekty. ;)
No to Nikkor 50/1.4G, Sigma 50/1.4 HSM jeśli potrzebny silniczek.
Poleciłbym Nikkora 85/1.8D, ale jak widzę masz D60, więc nie miałbyś napędu AF, więc zostaje Sigma 50/1.4 lub nowy Nikkor 50/1.4G. Robię czasami portrety Sigmą 105 makro, ale ona też nie ma silnika.
Przeniosłem do standardów.