PDA

Zobacz pełną wersję : pytanie o gwarancję

tomhagen
10-08-2006, 17:18
witam, to mój pierwszy post na tym forum i myślę że nie ostatni :) i od razu pytanko. mam okazje kupic D50 + kit 18-55 tutaj gdzie jestem, czyli w Irlandii za 580 euro, natomiast nie wiem czy nie zrobic tego w Polsce bo jest troszke taniej ale minus że jak padnie coś to wysyłać sprzęt do Polski to tydzień w jedną strone a i nie wiadomo czy po drodze nie wsiąknie :D co proponujecie koledzy w tej sytuacjii, szczególnie ci z podobnymi poświadczeniami ? dzieki za odpowiedz pozdrawiam

KozaK
10-08-2006, 20:33
Jeśli dostaniesz europejską kartę gwarancyjną to myślę, że nie powinno być problemu - powinna być możliwość ewentualnej naprawy zakupionego w Polsce aparatu np. właśnie w Irlandii. Mój D50 przyjechał z Niemiec i mam właśnie taką kartę + dowód zakupu w postaci jakiejść faktury po niemiecku i rachunku z polskiego sklepu. Zostałem też poinformowany co robić w wypadu ewentualnych problemów (tj. umówić się np. telefonicznie z serwisem Nikona w Warszawie, wysłać aparat i czekać :-)) Jeśli ktoś wie więcej niech napisze - ja piszę to co wiem, nie wiem jak jest w rzeczywistości bo póki co (odpukać) nie było problemów.

templar
11-08-2006, 11:55
wlasnie, ja tez mam pytanko dt gwarancji. kupilem nikona d50 w polsce, czy mam europejska gwarancje? bo poczytalem na forum, i mam negatywne odczucia do polskiego serwisu nikona, i wlasnie sobie pomyslalem ze jakby cos sie stalo to moglbym w niemczech go dac do serwisu nikona?

KozaK
11-08-2006, 16:38
kupilem nikona d50 w polsce, czy mam europejska gwarancje?
Sprawdź w papierach które dostałeś z aparatem czy jest jeden z napisem "Nikon European Service Warranty". Przed chwilą rzuciłem na te papierki okiem i przypomniałem sobie, że dostałem też kartę gwarancyjną "Nikon Worldwide Serice Warranty" - heh, mogę chyba do dowolnego serwisu na świecie się z tym wybrać :-) Jednak nie wiem jak odbywa się przyjmowanie do serwisu za granicą i czy takie karty akceptują...tak jak pisałem - jeśli ktoś wie niech napisze ;)

Smurf
11-08-2006, 16:57
Gwarancja "światowa" ważna jest w Polsce (i w całej Europie) na sprzet analogowy, na cyfrowy musi być gwarancja "europejska"

templar
11-08-2006, 19:29
nie wiem jak wyglada ta gwarancja europejska. mam tylko takie 2 zolte blankiety (kilko warstwowe zlaczone) i na jednym jest juz wpisany obiektyw a na odwrocie pisze worldwide warranty, a drugi zolty blankiet jest pusty, a na odwrocie sa adresy serwisow w roznych panstwach. jesli to jest to, to jak to wypelnic? tam trzeba podac jakies adresy itp. i co dalej z tym zrobic

KozaK
11-08-2006, 20:05
jesli to jest to, to jak to wypelnic?
Powinny się tam znajdować z tego co wiem dane odnośnie modelu sprzętu i jego numer seryjny. Samemu raczej nic się nie powinno wpisywać. No i rzecz jasna niebędny jest dowód zakupu - rachunek ze sklepu itp.

templar
11-08-2006, 22:56
no mam ten rachunek. na jednym zoltym blankiecie mam dane obiektywu a drugi blankiet jset pusty. ale co dalej z tym zrobic ?

tomhagen
12-08-2006, 03:39
templar, a jest tam taki kraj jak Irlandia?

templar
12-08-2006, 10:47
nie, na liscie nie ma zadnego autoryzowanego serwisu w irlandii