Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Mgła na różowo

swiatlo
12-02-2009, 23:27
Z powodów rodzinnych porzuciłem ostatnio wyjazdowe plenery krajobrazowe, ale w ramach lokalnej grupy "ahtystycznej", no żeby zupełnie krajobrazowo nie zardzewieć, zrobiłem to zdjęcie.
Tak naprawdę to było częścią projektu "Into the Light" jaki z lokalną grupą sobie robimy, ale przez tą moją grupę zdjęcie to zostało przyjęte dość obojętnie. Woleli oni inne moje zdjęcia jakich nigdy bym się tutaj nie odważył pokazać - kompletny ahtystyczny odlot i wariactwo. To zdjęcie było jedyne które wyglądało w miarę normalnie. Ale to taka grupa - ahtystyczna.
Zatem żeby zdjęcie zupełnie nie zwiędło, to pokażę je tutaj. Ot mgła w kolorze różowym.

http://www.cezarmart.com/gallery/RedMist_900.jpg

kulten
12-02-2009, 23:37
Hmmm, trochę dziwnie kolorystycznie. W kadrze zdecydowanie brakuje mi mocniejszego akcentu.

swiatlo
12-02-2009, 23:42
Hmmm, trochę dziwnie kolorystycznie.

I tak wyszło konserwatywnie, bo żeby się wpasować w wymagania to mgła powinna być zupełnie czerwona, a ziemia conajmniej niebieska...
Nie spodziewaj się standardowych kolorów i prawidłowej kalibracji. Ciesz się że w ogóle kolory mniej więcej pasują.
I że nie ma ahtystycznych szumów.

borregaard
12-02-2009, 23:51
Mnie na to nie namówisz...nie dzisiaj...:mrgreen:

Jessus
13-02-2009, 00:16
Wpatruje się w to zdjęcie od niezłych 5 minut choć różowy nie należy do moich ulubionych kolorów.

Więc zdjęcie musi mieć coś w sobie. A co? ciężko określić.

Może taki mglisty odlot w stronę światła.

Szuwar
13-02-2009, 00:35
Po prostu mi się nie podoba. Nic mnie nie przyciąga w tym zdjęciu.

Ani atmosfera, ani kolorki - nic

downunder
13-02-2009, 00:43
Sorry swiatlo (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=5319), ale nie potrafię znaleźć w tym zdjęciu tego czegoś, co cię w nim zachwyciło. ;)
Bardzo lubiłem twoje krajobrazy, ale od jakiego czasu mam wrażenie, że coś się pogubiłeś.
Może trzeba by wrócić do źródeł? :D

swiatlo
13-02-2009, 00:48
Może trzeba by wrócić do źródeł? :D

Nie teraz. A na pewno proszę mnie do tego nie zmuszać. Cukierki na razie mnie nie interesują.
Na razie próbuję coś w krajobrazie alternatywnym. Mnóstwo gniotów, nawet strasznych gniotów, ale mam nadzieję że gdzieś to mnie w końcu doprowadzi...
A jak nie, to wrócę do cukierków.... :)
Najgorsze jest w tym eksperymentowaniu to że nie potrafię się porozumieć z widzem. Ta moja sekcja fotograficzna też ten obrazek zignorowała. Czyli jakoś na razie to co do mnie przemawia nie przemawia do innych. Ale może coś wreszcie znajdę.
A może po prostu jestem freak..?

downunder
13-02-2009, 00:55
Na razie próbuję coś w krajobrazie alternatywnym. Mnóstwo gniotów, nawet strasznych gniotów, ale mam nadzieję że gdzieś to mnie w końcu doprowadzi...
W takim razie szczerze ci kibicuję byś tą nową, wypatrywaną drogę odnalazł. Zasługujesz na to. :D

Seeker
13-02-2009, 00:57
Niewatpliwie jednak, wrazenia w plenerze byly przyjemne ;)

Jessus
13-02-2009, 01:03
Jak wystawię gwiazdki to mnie zlinczują ale mnie się naprawdę podoba.
Podoba to niewłaściwe słowo... wciąga, intryguje to już bardziej.

Sam też kiedyś chętnie pobawię się w taką fotografię, jednak jeszcze długa droga przede mną.
Bo żeby łamać zasady trzeba mieć je najpierw opanowane do perfekcji.

swiatlo
13-02-2009, 01:08
Ciekawie jest. Na przykład mamy zagadnienie tygodnia - wyjdź na podwórko w najbardziej beznadziejną i nudną pogodę jaka jest, idź w najbardziej nieatrakcyjne miejsce jakie znasz, i zrób najlepsze zdjęcie jakie da się zrobić.
Albo inne - zrób zdjęcie swojej stopy.
Albo inne - zrób zdjęcie pamięci. Zdjęcie to: http://cezarmart.deviantart.com/art/Majdanek-108794418 zostało właśnie zrobione jako zdjęcie pamięci.
Albo zdjęcie które sprawia wrażenie niedokończonego, ale żeby było jak najbardziej dokończone.
Albo idź do swojego ulubionego miejsca i zrób najlepsze zdjęcie jak możesz. Zrobiłeś? świetnie, teraz otwórz kopertę. A w kopercie napisane - idź do tego samego miejsca, dokładnie stań w swoich poprzednich śladach, odwróć się o 180 stopni i zrób najlepsze zdjęcie jakie możesz. Warunek - aparat ma być odwrócony o 180 stopni w stosunku do poprzedniego ujęcia.
Albo zrób zdjęcie które sprawia wrażenie niewygody, dyskomfortu.
Albo zrób zdjęcie aparatem na wysokości biodra.
Albo zrób zdjęcie czegoś co wisi.

Oto co robimy... :)

Seeker
13-02-2009, 01:23
"Albo idź do swojego ulubionego miejsca i zrób najlepsze zdjęcie jak możesz."

A nastepnym razem zrob lepsze (o ile poprzednie bedzie dobre).

Shooter
13-02-2009, 11:19
"Albo idź do swojego ulubionego miejsca i zrób najlepsze zdjęcie jak możesz."

A nastepnym razem zrob lepsze (o ile poprzednie bedzie dobre).

Też o tym pomyślałem :)

A poza tym to świetnie Światło, że "poszukujesz". A jak ktoś nie "poszukuje" to grzybieje ;)
Do Twoich ostatnich tematów to Ty załatw sobie lepiej jakiegoś pinhola. Efekt gwarantowany.

diZaster
13-02-2009, 12:26
mgla fajna ale jakos tego nie lapie.

morzon
13-02-2009, 16:00
Do mnie też jakoś nie gada...

jchyra
13-02-2009, 18:58
Jest to szlachetny w kolorze róż. Ja to widzę jako próbę podniesienia sponiewieranego różu do rangi sztuki wysokiej. Problem w tym, że ten róż przegrywa z różem zdjętym z Dody. Albo raczej róż zdjęty z Dody zabije każdy inny róż. Wyszło Ci trochę jak Zanussiemu ;-)

Piotr_ek
14-02-2009, 00:13
Chodzi za mną wykonanie podobnego kadru.
Kupuję to dobre jest.

borregaard
14-02-2009, 08:45
Jest to szlachetny w kolorze róż. Ja to widzę jako próbę podniesienia sponiewieranego różu do rangi sztuki wysokiej. Problem w tym, że ten róż przegrywa z różem zdjętym z Dody. Albo raczej róż zdjęty z Dody zabije każdy inny róż. Wyszło Ci trochę jak Zanussiemu ;-)
No nie...wywaliłeś mnie na łopaty.....:mrgreen: :mrgreen: