PDA

Zobacz pełną wersję : czy zainwestuję w D80

Blady
10-08-2006, 14:36
Czołem!
Pojawił się nowy model na rynku, a mnie zaintrygowało ilu użytkowników zamierza się na D80 :) Zapraszam do udziału w ankiecie.

Jeśli ktoś planuje zakup d80 jako body dodatkowego i posiadanie dwóch puszek, to taki wybór proszę traktować jako "...planuję zmianę na D80".

pozdrawiam
blady

Al Bundy
10-08-2006, 14:47
A mnie się wydaje że za wcześnie na taką ankietę. Poczekajmy na testy. Ja np. planuję zamianę ale na D200 - choć jeśli okaże się że obrazowo D80 go przegoni, będą mniejsze szumy itd to czemu nie, moze daruję sobie funkcjonalność D200 dla tej 80-tki... Wstrzymuję się więc od głosu...

leon28
10-08-2006, 14:48
jak narazie zdrowy rozsadek wygrywa ;-)

kronos28
10-08-2006, 15:22
hmmm sam juz nie wiem d70 czy d80, poczekam na testy zdjeciowe d80 i to az pojawi sie w sklepach co bym mogl go dotknac bo bez obmacania to wogole nie kupuje niczego. Taka zasada :)

Blady
10-08-2006, 15:26
A mnie się wydaje że za wcześnie na taką ankietę. Poczekajmy na testy.

przecież tu nikt nie wymaga deklaracji na 100% i pójścia za 2 tyg do sklepu, tylko badamy i dowiadujemy się o ew. planach. Decyzja właściwa i tak zostanie podjęta później albo wcale nie nastąpi.

kronos28 - dla Ciebie jest ostatnia opcja w ankiecie :)

pozdrówka
blady

rabijki
10-08-2006, 15:27
jak pomacam, zrobie test pict to ci powiem

Blady
10-08-2006, 15:32
jak pomacam, zrobie test pict to ci powiem

spoko - ankieta bezterminowa... :) z wnioskami też poczekam...

trigger
10-08-2006, 15:32
ja tam mam kurde problem został mi tylko 80-200 reszte zarąbali i sam nie wiem co kupić: D70 bo jest dostępny, D80 trochę fajniejszy, ale nie wiadomo kiedy, D200 cena killer. Jakby był D80 dostępny to raczej bym kupił, bo nie mam obecnie żadnego body - poza Zenitem 8)

Blady
10-08-2006, 15:42
trigger, - mam jednak nadzieję, że sprzęt się znajdzie i nie będziesz musiał inwestować w d80...

Tak na marginesie - została podniesiona kwestia, że trza poczekać na testy żeby się wyklarować, ja zakładam, ze D80 spełnia pokładane w nim oczekiwania i tak należy dokonywać wyboru.

King
10-08-2006, 16:04
ja bym dodał jeszcze do ankiety - za różnice w cenie zakupię szkło lub inny sprzęt do obecnie posiadanego korpusu - bo to mi by najbardziej odpowiadało gdybym oczywiście miał $$ :lol:

pawl_s
10-08-2006, 16:08
ja mam d70s i nie bede zmienial, chyba ze ktorys z was odkupi ode mnie moj za 900€ :)

crossman
10-08-2006, 17:06
moj 70s robi całkiem niezle... mam zamiar zamienic ale na d200.
połsrodki mnie nie kreca... :lol:

Calme
10-08-2006, 17:08
Hmm to bedzie moj pierwszy raz hehehe....... z dslr :lol:

Kameh
10-08-2006, 17:24
Ja to raczej wybiorę D70s albo A100, gdyż zdjęcie robi przede wszystkim szkło, co uświadomiły te sample. Wolę lepsze szkiełko i gorsze body, które da w sumie lepsze zdjęcie niż lepsze body i gorsze szkiełko za te same pieniądze. U mnie liczą się finanse, przecież nie wydam z trudem uciułane 5.000 zł na lustrzankę z kitem.

nin
10-08-2006, 17:35
dla czego nie powstala ankieta "czy zaiwestuje w nowy rower lub mercedesa kalsy sy" ?

pn
10-08-2006, 17:48
dla czego nie powstala ankieta "czy zaiwestuje w nowy rower lub mercedesa kalsy sy" ?

Poniewaz jest to forum uzytkownikow sprzetu fotograficznego Nikon, a nie rowerow, czy samochodow.

Blady
10-08-2006, 17:50

Bo nie ma nowego roweru klasy s z napisem Nikon? :wink: I kogo obchodzi rower czy mercedes, skoro tym się zdjęć nie robi? Myślę, że właśnie dlatego i jeszcze dla kilku przyczyn.

ps zawsze możesz nin taką ankietę stworzyć (rowery,mercedesy) tylko chyba nie na tym forum... przykro mi...

Ynwa
10-08-2006, 17:55
Brakuje jednej opcji:
-Nie mam zadnego DSL'ra ale kupuje d50/d70
...ja kupuje d50 :D

trigger
10-08-2006, 18:03

Bo nie ma nowego roweru klasy s z napisem Nikon? :wink: I kogo obchodzi rower czy mercedes, skoro tym się zdjęć nie robi? Myślę, że właśnie dlatego i jeszcze dla kilku przyczyn.

ps zawsze możesz nin taką ankietę stworzyć (rowery,mercedesy) tylko chyba nie na tym forum... przykro mi...

śmiejta się śmiejta ja już chciałem rower sprzedać, żeby body kupić bo kurcze fajnie by było mieć na wyjazd :wink:

RobertR
10-08-2006, 18:15
Witam,
D80 - nie, nie i jeszcze raz nie. Dlaczego?

1. Za małe rozmiary body - lubie jak aparat leży w ręce. (D200)
2. Obudowa z magnezu - to jest TO! (D200)
3. Szczelny korpus - przyda się bardzo w polskich warunkach. (D200)
4. Karty pamięci CF np: SanDisk Extreme IV 40MB/sec. (D200)

Dla mnie ten aparat to ładny słodziutki cukiereczek tak w sam raz
żeby wykosić konkurencje (Sony Alfa). D50/70 można zrobić dokładnie to samo
jak się ma pojęcie o robieniu zdjęć. A jak ktoś lubi bajery i wodotryski to ma co chciał.

Dla mnie przesiadka ma sens gdy mówimy o D200 bo to klasa sam w sobie.

Pozdrawiam
Robert /D70s/

Maldoror13
10-08-2006, 18:31
Ja mam D50 3 miesiące i nie czuje potrzeby zamiany, lubie D50. Może za kilka lat jak nie wypuszczą czegoś taszego i lepszego.

vitter
10-08-2006, 18:31
dodaj punkt
nie kupuje D200

Fatman
10-08-2006, 18:38
RobertR, ciągle mnie zastanawia jedno -czy obiektywy Nikkor (nie KIT -te lepsiejsze....) są uszczelniane ? Bo jeśli nie to po cholerę mi uszczelnione body skoro dokręcam do niego obiektyw kosztujący drugie tyle co to body -w razie deszczu szlag trafi obiektyw i body (bo ciecz może się dostać do puszki przez bagnet)

Sorry za OT.

Obecnie mam D70 i jak tylko pokaze się D80 za rozsądną cenę (wg mnie) to go kupię -problem z przejściem z CF na SD to nie problem -minimalna dopłata za operację zmiany (zresztą ja i tak D70 zostawiam jako drugą puchę) ;-)

Kundzior
10-08-2006, 18:47
Dzis miałem okazje przyjżeć się Sony ALFA 100, malutkie to to trzyma sie prawie jak Canona 350D. Jest mały, niezbyt wygodny.

mihow
10-08-2006, 19:00
A ja zostanę przy swoim D70 bo wydaje mi się, że robi takie same zdjęcia jak D80 :)
B&W to sobie zrobię w PS lub NC, winietkę sobie usunę w NC, podostrzę sobie w NC lub w PS. Po co mam sprzedawać D70 skoro to jest świetny aparat i dokładać do nowego body.

Jestem amatorem i nie potrzebuję :)
No może jak będę... kupę robił pieniędzmi to sobie kupię D80 i D200 - tak dla bajeru :)

BlingBling
10-08-2006, 19:08
mihow, ma racje. Roznicy w zdjeciach duzej nie bedzie. Do D70 dokupisz gripa i bedzie wygladal jak D80 :wink:

Mysle ze lepiej wydac ta kase na szkla niz na puszke...

Klos
10-08-2006, 19:12
Jezeli D80 mial by cmosa to bym zmienil a tak zostaje przy tym co mam .

radwar
10-08-2006, 19:15
No ja zdecydowanie kupię D80, dziś nawet pytałem, kiedy się ukaże w sprzedaży i powiedzieli że w październiku. Przynajmniej tu gdzie mieszkam. Ale mam nadzieje, że szybciej będę mógł go kupić. Jednak tylko body i gripa. Obiektyw dam sobie osobno jakiś wypasiony. Na razie mam D50, w sumie to już żona go ma, bo sprezentowałem jej go niedawno czując nadejście nowości. :lol:

WujekX
10-08-2006, 19:24
Klos: a jestes w stanie zauwazyc roznice na zdjeciach?;] Rozwalaja mnie takie argumenty :D

trigger
10-08-2006, 19:31
jak październik to nie zdąże zostaje mi D70 lub D200 (to jak wygram w totka :wink: )

ray_knox
10-08-2006, 19:41
Blady, lepiej powiedz kto zlecil zrobienie tej ankiety, przynajmniej bedzie wiadomo jak interpretowac wyniki :lol:

Rimon
10-08-2006, 20:12
Może jeszcze pytanko kto kupi cos co będzie po D80? dziwny ten owczy pęd za czyms czego jeszcze nie ma.

Klos
10-08-2006, 20:19
Klos: a jestes w stanie zauwazyc roznice na zdjeciach?;] Rozwalaja mnie takie argumenty :D
wyobraz sobie ze naszla mnie nieodparta ochota na zdjecia astro gdzie ekspozycje 20-30 min to standard . Czy jestes w stanie wykonac to CCD ?

Fatman
10-08-2006, 20:22
Klos, 20-30 min ? Spoko bez problemu -śliczny fioletowy zafarb pojawił się na zdjęciach z mojego D70 dopiero po przekroczeniu 45 min (oczywiście nie za 1 razem -30 min i następne 15 min)

JELO
10-08-2006, 20:37
a gdzie odpowiedz : "mam analoga i nie spieszno mi do cyfry" :P :twisted: :twisted:

Blady
10-08-2006, 21:17
Blady, lepiej powiedz kto zlecil zrobienie tej ankiety, przynajmniej bedzie wiadomo jak interpretowac wyniki :lol:

to jest incjatywa prywatna związana z konkurencją :mrgreen:

a gdzie odpowiedz : "mam analoga i nie spieszno mi do cyfry"
a tu, proponuję ostatnią opcję wakacyjną :idea:

mihow
10-08-2006, 22:16
Ludzie - prawdziwy profesjonalista nie zainteresuje się jakimś tam D80 tylko kupi D200 lub coś jeszcze bardziej wypasionego.

Jeżeli ktoś pisze, że zmieni sobie D50/70 na D80 bo będzie miał lepsze fotki to dla mnie to jest jakaś paranoja. Taki człowiek nie zauważy różnicy na zdjęciach, bo doskonale wszyscy (albo nie wszyscy właśnie) wiemy, że jest to niemożliwe. Dobry fotograf nawet Zenitem zrobi super zdjęcie.

Wydaje mi się, że to nie ma sensu. Bo co - bo ma tam coś więcej, większą matrycę? Fakt - ma parę udogodnień w obsłudze, dodatkowe funkcje itd, ale to nie ma żadnego wpływu na zdjęcia. Przeciętny użytkownik D50/70 nawet jakby miał matrycę 20mln, VR III, światło w puszcze 1.0 i tak na 10 zdjęć spier... 7 z nich (oczywiście zaliczam się także do tej grupy) :)

Blady
10-08-2006, 22:41
Ludzie - prawdziwy profesjonalista nie zainteresuje się jakimś tam D80 tylko kupi D200 lub coś jeszcze bardziej wypasionego.

profesjonalista kupi d80 - jako zapas do d200...

Jeżeli ktoś pisze, że zmieni sobie D50/70 na D80 bo będzie miał lepsze fotki to dla mnie to jest jakaś paranoja. Wydaje mi się, że to nie ma sensu. Bo co - bo ma tam coś więcej, większą matrycę? Fakt - ma parę udogodnień w obsłudze, dodatkowe funkcje itd, ale to nie ma żadnego wpływu na zdjęcia. Przeciętny użytkownik D50/70 nawet jakby miał matrycę 20mln, VR III, światło w puszcze 1.0 i tak na 10 zdjęć spier... 7 z nich (oczywiście zaliczam się także do tej grupy) :)

Tak naprawdę powodów zmiany na d80 może być mnóstwo. matryca, AF, jakieś opcje, chęć posiadania nowości itp. itd. tylko jedna z tych rzeczy albo wszystkie razem. Trudno powiedzieć co, i tak naprawdę to chyba trzeba by było nowe głosowanie zarządzić. Czy fotki będą lepsze? Pewnie skok jakości jeszcze mniejszy niż między typowym kompaktem, a typowym dslr... Ale może być taka jedna rzecz która spowoduje, że posiadacz d50 jednak zdecyduje się w dalszej lub bliższej przyszłości nabyć d80.

Korchez
10-08-2006, 22:57
po pierwsze primo - jak ktoś ma uczciwie zarobioną kasę i ochotę to może puszki co kwartał zmieniać i nikomu nic do tego
po drugie primo - jak ktoś po dwóch trzech latach zmienia auto na nowsze to nikt się nie dziwi.
po trzecie primo - jest też cos takiego jak rozwój i osoba która foci jakimś body, po jakimś czasie czuje że jej to nie wystarcza i chce czegoś lepszego. I chwała jej za to. (a mówimy o zmianie najtańszego i najbardziej amatorskiego body na coś lepszego) Moja D50 po upadku z wysoka jest w serwisie. Być może naprawa będzie nieopłacalna. Na Wakacje do Paryża wziąłem kumpla d70 i różnice między D50 widzę duże. Więc nie mómy że to coś złego zmienić skądinąd dobry aparat (D50) na coś lepszego :):):):):):) to po prostu naturalna kolej rzeczy. :)

M.Szabelski
11-08-2006, 00:29
nie zebym sie wymadrzal, ale zwrot "i/lub" to kaleczenie języka polskiego...oba slowa pelnia w logice role funktorow prawdziwosciowych i wychodzi z tego maslo maslane :) anglicy pisza "and/or" , tylko ze w bezposrednio tlumaczone na polski znaczy to "albo/i", czyli nasze "lub" :)
Ciekawy pomysl na ankiete!

Blady
11-08-2006, 00:37
"i" zawiera oba zbiory, natomiast "lub" zawiera tylko jedną z możliwości w związku z tym nie mamy tutaj doczynienia z tautologią :)

Paweł.S
11-08-2006, 00:41
i dla pozostałych w ankietach na forach powinna być opcja "chcę zobaczyć wynik" dla tych którzy chcą zobaczyć wynik...

M.Szabelski
11-08-2006, 00:44
Otoz nie :) Funktor alternatywy lacznej, czyli "lub" daje zdanie prawdziwe w pierwszych trzech wersach, czyli (1-1; 1-0; 0-1). Podszedles do sprawy ze zlej strony. Jak napisalem, slowo "lub" pelnie tutaj role funktora prawdziwosciowego, a nie nazwotworczego...

[ Dodano: Pią 11 Sie, 2006 ]
"LUB" pomylilo Ci sie tez z "ALBO" :)

mOSAd
11-08-2006, 01:17
Ja zmieniam D70 na D80, powody podałem gdzieś na stronie 22 wątku o D80 :D Jeśli ktoś mysli, że to nie ma sensu - jego sprawa, wolno mu. Ja widze braki w moim obecnym korpusie, które mi doskwierają, toteż zmieniam na nowszy i lepszy. Każdy korpus się starzeje i jego wartość spada, zatem można dołożyć teraz mniej i kupić nowy albo poczekać dwa lata i kupić nowy (pewnie już inny model) za niemal pełną cenę. Sprawa opłacalności jest więc zbliżona (ze względu na amortyzację sprzętu), a w pierwszym przypadku używamy nowszego modelu. To coś jak zmiana samochodu co dwa-trzy lata porównywana do zmiany co lat pięć-osiem. Da się tym jeździć, ale są już lepsze, mniej palą, silnik dynamiczniejszy, udoskonalony system hamulcowy czy zawieszenie. Niby model zbliżony, a jednak nie do końca. Czyli przejście od D70 do D90 przez D80, co dwa lata, albo z D70 przeskok na D90 w odstepie lat czterech. D90 traktuje jako hipotetyczny kolejny model z tej samej serii. D70-D80-D300, D70-D200, D70-D80-D200 dla mnie wszystkie opcje brzmią rozsądnie - wszystko zależy jakie kto ma wymagania i jak dogłębnie sprzęt wykorzystuje (i ile ma na koncie).

[OT] Co do znaczenia "lub" i "albo" to chyba można to identycznie rozumieć jak w zdaniu "Dzisiaj ubiorę czerwony lub zielony beret". Aż prosi się by użyć tu spójnika "albo" zamiast "lub", ale czy można powiedzieć, że powyższe zdanie jest całkiem niepoprawne?

Blady
11-08-2006, 08:05
Moim zdaniem jeśli ktoś podejmuje decyzję o zmianie to już jest wystarczający powód aby to zrobić.

[OT] Aż prosi się by użyć tu spójnika "albo" zamiast "lub", ale czy można powiedzieć, że powyższe zdanie jest całkiem niepoprawne?
Chłopaki, nie bijcie - przyznaję Wam rację "albo" jest trawniejsze :)

M.Szabelski
11-08-2006, 10:18
Zdecydowanie "albo" byloby bardziej poprawne. W jezyku potocznym malo kto rozroznia "albo" od "lub"... I niech tak bedzie, tylko prosze nie pisac "lub/i" :)

tomtytus
11-08-2006, 10:18
Hm...Zgodzę sięz tym, że dobry fotograf zrobi dobre zdjęcie zenitem (nie wspomnę już o takich maszynach jak np d70). Ale czy nie da się zauważyć różnicy na zdjęciach d70 a d80...?? W d80 migawka z prawdziwego zdarzenia, przez co znika nam blooming, coś o czym nie chciłem pisać: matryca - pewnie będzie mniej szumieć i ostatnia rzecz: funkcja d-lightning...Mam w domu kumpla canona 20d i funkcja d-lightning daje zaskakująco dobre efekty...w d80 pewnie po coś też ją dodali...

snakes
11-08-2006, 11:04
Witam,

zabrakło opcji "mam d70s ale planuję zamianę na d200" :)

Pozdrawiam

Blady
11-08-2006, 12:51
Jestem zainteresowany/a D80 i...
mam D50 ale planuję zmianę na D80
8% [ 13 ]
mam D70 ale planuję zmianę na D80
10% [ 15 ]
mam inny slr/dslr Nikona ale planuję zmianę na D80
2% [ 3 ]
mam slr/dslr innej firmy ale planuję zmianę na D80
1% [ 2 ]
to będzie mój pierwszy dslr
4% [ 7 ]
i... zostaję przy tym dslr który mam i/lub jadę na wakacje ;)
73% [ 110 ]

Głosowań: 150
Wszystkich głosów: 150

Myślę, że można powoli dokonać oceny wyników ankiety. Na dzień dzisiejszy w ankiecie wzięło udział 150 osób, właściwie przez cały czas, procentowy udział odpowiedzi był porównywalny, z tendencją zwyżkującą dla odpowiedzi ostatniej. W dłuższym okresie czasu moim zdaniem będzie przybywało odpowiedzi 1 i 2. Szczerze mówiąc, ostatnie pytanie (pomijam podniesioną kwestię "albo") jest niezbyt fortunne, ponieważ nie wiadomo ile użytkowników innych systemów postanowiło zostać przy swojej marce. Pytanie powinno być raczej sprecyzowane na Nikony i może nawet z rozbiciem na modele, wtedy by było wiadomo kto przy jakim modelu zostaje. Mogę się jednak domyśleć, ze większość to użytkownicy Nikona i nie są zainteresowani zmianą posiadanego modelu na D80.

Pomimo takiego stanu rzeczy, 27 % osób posiadających lub chcących posiadać dslr wybierze D80. Moim zdaniem to wynik rewelacyjny i Nikon nie musi się bać o rynek który już ma. Ludzie będą kupować nadal D50 (w coraz lepszej cenie), później D80, a później może D200 i spora część nie zatrzymuje się na kupionym aparacie tylko odnawia swój "park maszynowy".
Dziwi mnie duża ilość osób z D50, chcących posiąść D80. D50 to dość młody model i moim zdaniem dający zadowalające rezultaty w obrazowaniu. Czyżby, aż tak szybko się zestarzał D50? Rozumiem, że ktoś chce zmienić d70/70s na D80, jest to w prostej linii następca do swoich poprzedników. Nikon przyjął właściwą strategię, ma czym handlować w każdej kategorii "wagowej" i teraz może skupić się na produkcji i sprzedaży. Dziękuję wszystkim za udział w ankiecie i zapraszam do własnych ocen prezentowanych wyników w ankiecie :)

m_ak_s
11-08-2006, 15:00
Cale szczescie ze owa ankieta pokazuje ze wiecej mamy fotografow niz sprzetowcow :)...
Kompletnie nie rozumiem wymiany z d50 czy d70s na d80... Jestem tylko ciekaw z ilu procent mozliwosci tych aparatow skorzystali ci co juz chca wymieniac :D. Niesamowity fenomen pogoni za postepem.
Ostatnio bylem w szklarskiej porebie w malenkiej galerii fotografii artystycznej prowadzonej przez starsza kobiete... jej maz byl znanym fotografem po wojnie... 3/4 zdjec pod wzgledem ostrosci jest daleko w tyle za kazdym cyfrowym body obecnie. Ale za to jaki klimat niektore mialy... hehe... to sie nazywa fotografia... Jesli ktos robi mega wypasione zdjecia kartfoli do reklamy knorra to moze i potrzebuje jakiegos kosmicznego sprzetu ( i tak uwazam ze d70s spokojnie wyrabia przy wiekszosci zadan nawet profesjonalnych)... jak wiadomo kazde cyfrowe foto potrzebuje obrobki
a znajac nc + szopa jestesmy w domu... i z foty z d50 zrobimy takie samo dzielo sztuki jak z d200... Nikt ogladajacy fotke na wystawie z odl 1 metra nie zauwazy roznicy przy dobrym warsztacie szopowym...
Zaznaczam ze nie neguje bron boze kupowania lepszego sprzetu, ale pod warunkiem ze idzie to w parze ze wzrostem umiejetnosci wlasnych. Spokojnie moge rzucic teze ze d50 mozna robic artystyczne zdjecia przez cale zycie ;) (nie wytrzyma tego to pewne, ale chodzi mi o poziom mozliwosci sprzetu)

pozdrawiam serdecznie i przylaczam sie do apelu... ludzie robcie zdjecia :) ... lepiej wydawac kase na odbitki wielkoformatowe i cieszyc oko papierem bo o to przeciez chodzi :D:D

Jakubas
11-08-2006, 15:35
m_ak_s, jaki apel? O co chodzi? Widze, ze masz juz wszystkich odpowiednio zaszufladkowanych, wymienia - onanista, nie wymienia - prawdziwy fotograf? Zazdrosc przez Ciebie przemawia i starasz sie stworzyc kontrfilozofie gloszaca, ze kto robi zdjecia starym sprzetem jest fajniejszy? Cos podobnego juz bylo na forum - tekst, ze "Dobry fotograf nie idzie na latwizne" (autora nie pamietam). I ktos to dobrze podsumowal - "Dobry fotograf robi dobre zdjecia". I jak komus jest potrzebne D80 do robienia lepszych zdjec, to niech bierze. Nie zagladaj ludziom do portfela. A prawda jest taka, ze D80 ulatwi robienie zdjec w sytuacjach, kiedy z D70 bylo to trudne. Lepszy AF przyda sie w zlych warunkach oswietleniowych, wiekszy wizjer ulatwi wspolprace ze szkalmi non-CPU, dochodzi jeszcze do tego FP synchro, wielokrotna ekspozycja i takie tam. Oczywiscie mozna meczyc sie z recznym nastawianiem ostrosci patrzac przez dziurke od klucza w D70... ale po ch**?

PS. Ja mam aktualnie D70 i PRZYDALOBY mi sie D80.
PS2. A ja apeluje o wiecej szacunku dla innych...

Czornyj
11-08-2006, 16:07
Kapryśnie pozwolę sobie zauważyć, że nie podoba mi się kierunek w jakim zmierza ten wątek. To, czy ktoś ma fantazję wymienić korpus czy nie, to jego prywatna sprawa i nie jest to powód do potępiania, wyzywania od onanistów sprzętowych, masonów i cyklistów. Jego pieniądze - jego sprawa.

Osobną sprawą jest kwestia "czy warto" - z jednej strony zdjęcie można zrobić wszystkim, a już napewno wcale nienajgorszym D70 - z takiej perspektywy wymiana nie ma większego sensu

Z drugiej jednak strony - osoby, które są rozczarowane zmianami jakie zaszły w D80 budzą moje kolosalne zdumienie.

Największe bolączki D70 - brak gripa i kuriozalnej jakości wizjer zostały rozwiązane w sposób definitywny. Kwestia nieco mniejszych rozmiarów i kart SD to IMHO drobne upierdliwości bez większego znaczenia w świetle przemian pozytywnych.

Również wprowadzenie bardzo fachowego układu AF MultiCAM 1000 o olbrzymich możliwościach uznać należy za wielki krok naprzód, podobnie tryb FP synchro czy wielki 2,5 calowy monitor.

Reasumując - czegóż więcej (pomijając D2X) trzeba do szczęścia :lol:?

piotrnas
11-08-2006, 16:39
Fatman , tak np. moje AFS 17-35 i VR 70-200 maja uszczelnienia!

Leon13th
11-08-2006, 16:47
Co za różnica czy ktoś zrobi zdjęcie zenitem a nikonem,takie samo zdjęcie zrobi,liczą się tylko zdjęcia no i ofkoz umiejętności,a czy ktoś sobie chce sprawić coś lepszego to jego prywatna sprawa.

Może by zamknąć ten wątek zanim zacznie się wojna :?:

gmoszkow
Cała kwestia wymiany nie jest do końca pozbawiona sensu.

Wymieniając w grudniu D70 na D200 też czytałem opinię czy warto i inne tego typu pierrdoły.

Ludzie przestańcie zaglądać do cudzego garnka. Typowo polskie myślenie jeśli ja mam 1 krowę a mój sąsiad ma 5 to pomodlę się do Boga by mu te jego krowy zdechły.

Lepiej się może jednak czasem zastanowić co mam zrobić bym mógł wymienić na taki aparat jakiego potrzebuję.

Ja zrozumiem i tych, którzy nie widzą sesnu przesiadania się z D70 na D80 jak i tych, którzy taki sens widzą.

Nie ma na to pytanie jednej odpowiedzi. Na takie pytanie jest tyle odpowiedzi ile osób myślących o zmianie.

Grzegorz

trigger
hehe moja odpowiedź to jade na wakację i kupuję body (jakieś tam 8) )

MzMarcin
11-08-2006, 18:09
Leon13th,
"Co za różnica czy ktoś zrobi zdjęcie zenitem a nikonem,takie samo zdjęcie zrobi,liczą się tylko zdjęcia no i ofkoz umiejętności,.."
Z tym Zenitem to akurat nie jest dobry przykład... To raczej najlepszy z możliwych przykład kiedy nawet najlepszy fotograf/pasjonat(jak kto woli...) może spierniczyć fotkę z powodu ewidentnej upierdliwości sprzętu.

Tak naprawdę do pełni szczęścia potrzeba większości z nas po prostu dobrego aparatu…(bo to już na szczęście nie komuna, większość z nas szczęśliwców ma jako takie roboty i taki „dobry” aparat może sobie sprawić[ale to OT])

Pytanie teraz co to znaczy „dobry aparat”? Odpowiedź wydaje się oczywista… Taki, który przeszkadza nam w trakcje pracy nad kadrem w jak najmniejszym stopniu.

Czy więc D70 jest dobrym aparatem? Tak! Można nim przecież z wielką przyjemnością robić świetne zdjęcia.
Czy ma wady? Oczywiście że ma… denny wizjer i AF w wielkim skrócie… Więc gdyby te wady zabrać… ;) powstaje nam… D80 :)
Pozostaje więc pytanie czy warto jest zmienić D70 na D80, bo przecież jak mówicie samochody zmienia się co 3 lata.
Powiem wprost zastanawia się najczęściej ten, który robi średnie zdjęcia i zamiast uczyć się prawdziwej fotografii(czyli tym jak najtrafniej pokazać to co ma się w głowie) nadzieje pokłada w sprzęcie i tym sprzętem się zajmuje. Właśnie ktoś taki dywaguje i spiera się w jakimś głupim wątku na co złego słowa nie można powiedzieć bardzo fajnym dzięki naprawdę świetnemu adminowi i doborowym towarzystwie fajnych ludzi z nikon cafe :) forum(ale to znowu OT więc sorry).

Chodzi mi po prostu o to, że jeśli ktoś naprawdę wie co robi i robi to świadomie to nie pierdzi w stołek i nie spiera się o nie wiadomo o co tylko sam wie co mu potrzeba. Ktoś taki wie, że być może nie raz uciekło mu coś niezmiernie ciekawego z kadru przez wolny AF, albo lata już nie te zwrok mógł by być lepszy i przydałby się większy jaśniejszy wizjer(dla własnej przyjemności a Co ;) ).

Bo jest jeszcze jedna(i dla mnie najbliższa sercu) grupa ludzi, którzy po prostu mają aparat(jakimś świadomym lub mniej świadomym trafem marki nikon) i oni nawet o zmianie nie pomyślą… Może powiedzą „pewnie świetny jest ten nowy Nikon” i pójdą robić tak jak do tej pory robią zdjęcia. Bo kochają najbardziej nie moment przyniesienia przez kuriera nowej drogiej zabawki, a moment odebrania z labu dużejjjjjj odbitki z piękną białą rameczką :)

Cyfra stworzyła współcześnie grupę ludzi zmieniających sprzęt bo przecież „zmieniam samochód co 3 lata” i pozostawiła gdzieś na uboczu cichą i zadowoloną grupę ludzi jeżdżących starym uwielbianym samochodem z „charakterem” bo przecież tyle dróg nim przejechaliśmy, przywykliśmy na tyle by znać każdy jego humor…

Bo wedle mnie tak prywatnie pasjonat znający doskonale swój „stary, przestarzały” sprzęt i tak szybciej znajdzie fokus, ekspozycję i trafniej przeleje to na papier niż sprzętowiec z najlepszym aparatem… Stara prawda jak świat, ale prawda :)

Dlaczego kiedyś, zresztą do dzisiaj tak jest. Fotograficzne wygi, prawdziwi fotograficy używają starych aparatów pamiętających jeszcze ich młodość? Bo jak często czytam w wywiadach „mistrzów” od młodości ich używali(da się wyczuć z tego co chcą powiedzieć… Po prostu to, że po tylu latach użytkowania tej starej wytłuczonej puszki oni już nie mają w rękach tych aparatów… Bo przed kadrem są tylko ich zmysły i oko…)

Dlatego zamiast dywagować nad nowymi function buton, vr3*3 i innymi bajerami po prostu lepiej zanurzyć się w pasji a sprzęt przyjdzie sam z prawdziwej potrzeby.

To taki mój trochę dziwny wkład do tego wątku, więc wybaczcie to takie moje wolne przemyślania…

mirek
11-08-2006, 19:01
HM mysle ze wyszedl niezly mlyn. Zawsze tak bylo ze nowosci robily tyle zamieszania.
Ktos kto przesiada sie z analoga na cyfre powinien wiedziec ze z pewnymi parametrami aparatu cyfrowego musi sie pogodzic ze beda duzo gorsze, Jesli masz dobry analog
to zejscie mniejsze od D200 bedzie wielkim rozczarowaniem.Dla tego pewnie zostawie sobie
aparat na KLISZE i drugim aparatem bedzie CP8800 pomysle raczej o czyms od
D200

m_ak_s
11-08-2006, 19:02
Jakubas, chyba wolno mi wyrazic subiektywne odczucie ;)... d70s mam od stycznia i stwierdzam ze jeszcze sporo moge z niego wydusic... stad luzny moj wywod ;) nie mialo byc to atakujace bynajmniej.
ps.: uzywam jeszcze canona ae-1... staruszek, ale ma niezle okno w porownaniu z 'dziurka od klucza' d70

stoldar
11-08-2006, 19:04
Nie ma jeszcze jednego punktu w ankiecie:
"Mam slr/dslr tej samej firmy i NIE PLANUJĘ ZAKUPU D80".
Ja poczekam na :lol: zmiennika D200. Poprawią jego błędy i dołożą kilka gadżetów.
Co z tego, że trzeba będzie trochę dołożyć zwróci się za miesiąc , pół roku :wink:

Cichy
11-08-2006, 19:13
Nie ma jeszcze jednego punktu w ankiecie:
"Mam slr/dslr tej samej firmy i NIE PLANUJĘ ZAKUPU D80".

Chyba innej firmy. Tego podpunktu właśnie by mnie brakowało.

MarcinG
11-08-2006, 19:13
Witam! Podziwiam odwagę tych, którzy na podstawie suchych parametrów technicznych i zdjęć aparatu z internetu są zdecydowani go kupić. Widocznie stać ich na chybione inwestycje, mnie nie. Noszę się od pewnego czasu z zamiarem kupna lustrzanki cyfrowej, ale jeszcze nie zdecydowałem jakiej firmy a tym bardziej jaki model. Nie przeczę, zainteresował mnie nowy D80, ale dopóki nie będzie w sieci wielu testów i zdjęć z tego aparatu a nie tego aparatu oraz dopóki nie poznam jego ceny nie mogę podjąć decyzji. A poza tym dobrze by byłó przed zakupem coś takiego potrzymać w ręce i przyłożyć do oka. Nie mam pól naftowych w Teksasie, więc nie mogę sobie pozwolić na kupno aparatu za podejrzewam ok. 4000 zł w ciemno. Inna sprawa, czy warto się przesiadać z jednego korpusu na drugi. Na to pytanie każdy musi sobie odpowiedzieć sam. Trzeba rozważyć wszystkie za i przeciw.

I jeszcze z innej beczki. Ktoś tu pisał, że samochody zmienia się oc 3 lata. Owszem, z zaznaczeniem, że zmienia się 12-letni na 9 letni. Ludzi, którzy kupili nówkę w salonie i sprzedają ją po 3 latach by kupić nowy można policzyć na palcach jednej ręki drwala po wypadku z piłą spalinową. Świadczą o tym zarówno statystyki sprzedaży nowych aut jak i ilość weteranów szos sprowadzonych ostatnimi laty z zachodu do Polski. Gdzieś czytałem, że średni wiek samochodu w Polsce to ok. 11 lat.

Pożyjemy, zobaczymy. Jeżeli okaże się, że D80 to faktycznie świetny sprzęt (a nie tylko na papierze) i będzie miał rozsądną cenę, to może i mnie kiedyś przyjdzie do głowy kupić coś takiego (jeśli będzie mnie stać). Uważam, że na obecną chwilę jest zdecydowanie za wcześnie na składanie takich deklaracji.

Fatman
11-08-2006, 19:21
m_ak_s, oczywiście że wolno :-) Tylko Twoje słowa zabrzmiały jak by wszyscy mieli D70s od stycznia i jeszcze sporo mogli wydusić......... -tak się składa, że sporo ludzi wydusiło już ze swoich D70/70s/50 znacznie więcej niż Ty :-)

Obecnie zarabiam na zdjęciach -w moim przypadku większy format równa się większa kasa, dokładnieszy/szybszy AF równa się mniej pracy przy obróbce czyli łatwiejsza kasa, mniejszy szum przy niskim iso równa się mniej spędzonego czasu przy obróbce czyli znowu szybsza i łatwiejsza kasa...... i tak dalej. Tyle w kwestii tłumaczenia się dlaczego..... ;-)

piotrnas, dzięki za info -jednak jeśli znasz jeszcze jakieś uszczelnione Nikkory to daj mi znać na PW (nie róbmy OTa w tym wątku).

Pozdrawiam.

mirek
11-08-2006, 19:33
A ja dalej bede przy swoim>Nowosc jes poto aby nagonic kase KONCERNOWI.

m_ak_s
11-08-2006, 19:44
Fatman, sa lepsi ode mnie bez dwoch zdan, ale tacy wiedza po co kupuja kolejny model... luzny wywod nie dotyczyl takich osob to chyba oczywiste ;)... Nie czepiajmy sie slowek... Jesli chodzi o zarabianie kasy to twoje argumenty sa bezsprzeczne... rozwijanie firmy polega miedzy innymi na zakupie sprzetu w koncu...
nie mialem na mysli krucjaty w obronie d70s :D, ze jest najlepszy itd... tylko to ze dzielo na miare luwru ;) jest w jego zasiegu :D ...
i tym optymistycznym akcentem koncze :)
pozdrawiam

Korchez
13-08-2006, 10:22
MzMarcin
Jest jeszcze grupa amatorów którzy po prostu szukają tego swojego aparatu "na całe życie", przyjaciela do grobowej deski. :) Zmiana body na nowsze jest dla nich nie wyrazem snobizmu - ale poszukiwaniem czegoś co spełni oczekiwania. Ja nie czuję potrzeby posiadania D200. Ale znając dobrze puszki D50 i D70 - bardzo jestem ciekawy D80 bo wygląda na to że poprawili w nim to co mi przeszkadza w starych body.

KozaK
14-08-2006, 12:36
D50 mam od kwietnia i na pewno nie zmienię go w ciągu najbliższych lat (oby służył). Zanim go kupiłem zbierałem pieniądze blisko dwa lata (rzecz jasna wtedy nie było jeszcze ani widu ani słychu o D50). Ma kilka mankamentów, ale jako póki co amator nie widzę potrzeby kupowania każdej nowości, która pojawi się na rynku. Nie stać mnie na to. Póki nie pracuję nie ma mowy o tak szybkich zmianach. D80 - podoba mi się i to bardzo, ale go nie kupię :-) Wolę oszczędności póki co przeznaczyć na osprzęt. A czas pokaże jak będzie. Nie ukrywam, że chciałbym D80.

Kolekcjoner
14-08-2006, 15:56
Cały problem w tej dyskusji polega na tym że niektórzy za bardzo generalizują. Powodów dla takiej zmiany mogą być tysiące i nie ma co ich wartościować. Są tacy co lubią nowe zbawki, chcą robić lepsze zdjęcia technicznie, wierzą że będą robić lepsze fotki, mają powody techniczne, rodzinne, i masę innych. Myślę że dla refleksji (bardzo ciekawie się to czyta i fajna ankieta) warto pisać kto i dlaczego wymienia lub nie ale chyba nie warto i nie powinniśmy tego oceniać :wink: :).

nightelf
14-08-2006, 16:19
Pytanie czy warto kupić D80, moim zdaniem warto. Ale jeśli uwzględnimy każdy swoje priorytety, to może zakup lepszego body zejdzie na dalszy plan. Ważniejsze od nowego body, mogą być nowe obiektywy, statyw, filtry, samochód, czy cokolwiek innego.
Jeśli ktoś ma środki i potrzebuje oferowanych przez ten korpus możliwości, to napewno będzie dobry zakup. Jednak nie zawsze taka wymiana jest potrzebna.

Ja np mam w tej chwili kilka ważniejszych wydatków, ale za jakiś czas, kto wie :)

Silence
15-08-2006, 10:09
nie szukałem nowego d70s, szukałem czegoś pomiędzy d50, a d200 i znalazłem :lol:

k_sko
15-08-2006, 13:37
Póki co zostaję przy D70 i zbieram na lepsze szkło. A potem się zobaczy. Tak jak wyżej ktoś napisał, że są suche parametry, a zdjęcia z nówki trzeba też ocenić.

Mimo wszystko wolałbym D2X (lub ten z "s"), ale duuużo kosztuje. :roll:

KS