Zobacz pełną wersję : Odpowiedni kontrast, a przepalenie...
Podczas poprawiania konktrastu na zdjęciu za pomocą suwaków w NC NX 2 jeden niewielki element ze zdjęcia ulega przepaleniu na tyle, że muszę obniżac kontrast dla całego zdjęcia o połowę co niekorzystnie wpływa na zdjęcie. Jak zachować odpowiedni kontrast dla zdjęcia, a jednocześnie wykluczyć przepalenie wspomnianego elementu?
Proszę o wytłumaczenie jak najprościej się za to zabrać :)
Marcin T
12-02-2009, 23:43
Po przeczytaniu tego http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1012424&postcount=59 powinno być Ci łatwiej :)
wielicki
13-02-2009, 10:57
Proszę o wytłumaczenie jak najprościej się za to zabrać :)
Spróbuj tak:
1. Shift-Ctrl-A i kliknij na środek obszaru, który sie przepala
2. LPP (lewy przycisk myszy) na punkt kontrolny, który utworzyłeś w p.1; pierwszym suwakiem od góry dopasuj obszar przekształcenia do obszaru przepalenia, następnie trzecim suwakiem zmniejsz kontrast (C)
3. Ustaw kontrast całego kadru
wielicki, dzięki za wskazówkę. Zapomniałem o tej opcji. Niestety, próbowałem jej użyć po wprowadzeniu korekcji jak i przed i jedyne co potrafię w miarę sensownego zrobić z pomocą tej opcji to delikatne zniwelowanie efektu przepalenia poprzez zamazanie go na szaro, co również mógłbym zrobić przy okazji użycia opcji D-Lighting. Oczywiście, nie jestem zadowolony z wprowadzonego efektu, bo nie wygląda on naturalnie. Obiekt robi się płaski.
Ideałem byłaby dla mnie możliwość zaznaczenie danego elementu przepalającego się przez wprowadzeniem kontrastu dla całego zdjęcia, zaznaczenie sygnalizujące dla programu, żeby nie uwględniał korekcji zaznaczonego elementu podczas wprowadzania kontrastu dla całego zdjęcia... No, bo dany element w oryginale nie jest wcale przepalony i zawiera wszystkie szczegóły jakie ma zawierać...
wielicki
13-02-2009, 15:41
Ideałem byłaby dla mnie możliwość zaznaczenie danego elementu przepalającego się przez wprowadzeniem kontrastu dla całego zdjęcia, zaznaczenie sygnalizujące dla programu, żeby nie uwględniał korekcji zaznaczonego elementu podczas wprowadzania kontrastu dla całego zdjęcia (...)
Właśnie tak powinno zadziałać to co opisałem. Może przesłałbyś mailem zdjęcie, spróbowałbym sił :)