PDA

Zobacz pełną wersję : D80 - doświetlanie lampą

DrPsycho
12-02-2009, 18:37
Dzień dobry.

Wybaczcie laickość pytania. Przesiadłem się po dłuższym czasie z F80 na D80. Przesiadka przebiegła dość sprawnie, oprócz kwestii doświetlania zdjęcia przy uzyciu flasha.

Kombinacja Auto ISO + stały czas otwarcia przysłony przy użyciu lampy + tryb ustawiania przysłony z automatycznym dopasowaniem czasu i ISO (najczęściej z niego korzystam) mnie przerasta.

Choćbym nie wiem jak się starał, nie jestem w stanie strzelić zdjęcia np. pod słońce, doświetlając sobie modela lampą.

To samo, gdy strzelam na ulicy wieczorem i chcę rozmazanych świateł neonów i samochodów a na pierwszym planie zamrożonego lub wpół zamrożonego flashem człowieka. Zawsze będzie albo superciemno, albo (gdy ustawię SLOW REAR dla flasha) - będzie naświetlał 5 sekund a potem błyśnie lampą, albo chamski flash jak z kompaktu oświetli człowieka a z tyłu ciemność.

Tak, przestudiowałem manual do D80 - nie tam o tym nie ma. Próbuję w D80 zrobić to samo, co robiłem w F80 - doświetlić lekko modela w słoneczny dzień, nie psując tym oświetlenia słonecznego. A wieczorem - zachować wszystkie światła i wydobyć temat flashem.

Poradźcie, proszę...
Tomek

velaskez
12-02-2009, 18:41
A robisz na jednym z programów tematycznych czy na PSAM?

mmost
12-02-2009, 18:43
Co do rozmytych samochodow w nocy to zauwaz jaki aparat ustawia czas na trybie A (bo o nim mowisz z tego co rozumiem). Musisz wiec ten czas ustawic na taki jaki chcesz (1-5s). Wiec wlaczasz tryb M i ustawiasz parametry ekspozycji tak aby bez lampy tlo bylo git. Wtedy wysuwasz lampe i pstryk. Aparat automatycznie powinien ustawic blysk (jak nie to mozna zawsze zmienic kompensacje blysku (nie ekspozycji)). Zawsze pozostaje tryb portret nocny. Co do drugiego przypadku to sie nie wypowiadam.

DrPsycho
12-02-2009, 18:44
Tylko na PSAM, przeważnie na A.

mmost
12-02-2009, 18:46
... (gdy ustawię SLOW REAR dla flasha) - będzie naświetlał 5 sekund a potem błyśnie lampą...

No i... Przeciez jak jest ciemno to tlo musi dobrze naswietlic a do zamrozenia pierwszego planu blyska. Wtedy powinno byc git.

velaskez
12-02-2009, 18:48
A jaki obiektyw? Ustaw czas naświetlania na powiedzmy 1/10, błyśnij flashem na drugą lamelę i powinno banglać:mrgreen:

ket24
13-02-2009, 13:59
Tylko na PSAM, przeważnie na A.

Tez bym sugerowal ustawienie trybu M. W trybie A z flashem, aparat ma 2 "stopnie swobody". Moze sam ustalic czas i moc blysku, przez co czasami rezultat moze byc nie taki, jaki sie spodziewales.
IMHO lepiej ustawic recznie przyslone i czas naswietlania, i dac puszcze wybrac wylacznie moc blysku.

jpyt
13-02-2009, 15:04
DrPsycho - miałem dokładnie taką samą sytuację i odczucia jak ty w momencie gdy przesiadałem się z F70 na D70. Na F70 opananowałem technikę robienia portretów nocno/wieczornych można powiedzieć, że do perfekcji. Pomimo, że robiłem na slajdach, pomimo, że efekt widziałem dopiero po tygodniach to praktycznie 90% ujęć tego typu miałem idealnie naświetlonych. Nie wiem co dokładnie Nikon zmienił w lustrzankach cyfrowych, ale w kwesti doświetlania zestaw D70+SB800 zachowywał się totalnie inaczej niż F70+SB26 - to coś ma chyba związaek z nakładaniem korekcji ekspozycji, która w analogach działała inaczej (w F70 korekcja ekpozycji dotyczyła tylko światła zastanego, a korekcja błysku tylko błysku - w D70 już było kompletnie inaczej i korekcja ekpozycji ruszała i to i to). W każdym razie nie umiejąc za cholerkę wyczuć nowego sprzętu zmieniłem po prostu technikę na strzelanie w M i ocenę na ekraniku jaki to dało skutek.

DrPsycho
15-02-2009, 16:44
Az dziwne, że taki głupi problem - przy wszystkich bajerach, jakie mają dzisiejsze puskzi - można rozwiązać wyłącznie za pomocą cofniecia się do trybu manualnego.

Może warto spróbować z usunięciem ISO Auto? Zawsze to jeden parametr mniej, którym aparat moze żonglować? Pomoże?

velaskez
15-02-2009, 18:34
Spróbuj i nam powiedz:)