PDA

Zobacz pełną wersję : Cięcie kolumny centralnej wykonanej z włókien węglowych

marekm
12-02-2009, 16:52
Kupiłem niedawno zestaw Benro: C-268 M8 + B-1 + PU-50.

Statyw jest OK, ale mimo, iż jest to wersja Travel Angel, kolumna centralna jest tak długa, że po zamknięciu, głowica, miast się chować między nogami, wystaje. Nie wiem dlaczego tak to zrobili, tym bardziej, że w wersji z aluminium długość kolumny centralnej jest właściwa - tzn. po złożeniu, głowica chowa się między nogami i nic nie wystaje.

Rozwiązaniem problemu (najprostszym i najtańszym) jest skrócenie kolumny centralnej. Na początku zamierzałem zrobić to osobiście, używając do tego celu piły do metalu, ale parę osób ostrzegło mnie, że cięcie rurki z włókna węglowego może skończyć się jego rozwarstwieniem na krawędziach.

Mam wobec tego do Was pytanie, czy ktoś ma wiedzę / doświadczenie w tej materii oraz czy może polecić warsztat, który wykonałby profesjonalnie usługę skrócenia kolumny centralnej.

Fr@ntz
12-02-2009, 18:47
a może warto napisać do Benro z pytaniem odnośnie możliwości wymiany kolumny na krótszą?

marekm
12-02-2009, 19:11
Benro ma w swojej ofercie krótszą kolumnę, ale:

polski importer na razie jej nie ma w swojej ofercie;
na eBay krótka kolumna kosztuje 60 USD, czyli ok. 214 PLN;
"krótka kolumna" jest dużo krótsza, więc pojawia się problem wysokości roboczej statywu.

wigi
12-02-2009, 19:19
Marek, wklej tu jakieś zdjecie obrazujące problem, chętnie zobaczymy jak to wygląda.
Z głowicy mam nadzieję, że jesteś zadowolony, bo ja tak :)

Czornyj
12-02-2009, 19:39
Ja bym solidnie owinął taśmą izolacyjną i uciął boszką.

marekm
12-02-2009, 19:39
Wystająca głowica.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i67.photobucket.com/albums/h310/Marek_M/Benro1.jpg?t=1234459874)

Wystająca kolumna centralna (do ucięcia)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i67.photobucket.com/albums/h310/Marek_M/Benro2.jpg?t=1234459946)

markB
12-02-2009, 19:54
Tak, trzeba owinąć taśmą klejąca (lub izolacyjną) miejsce cięcia i ciąć piłą z bardzo drobnymi ząbkami (przynajmniej 32 tpi). Nie wiem czy "boszka" to jest to. Po obcięciu trzeba końcówkę zabezpieczyć klejem, np. epoksydowym. Uwaga na pył karbonowy, jest lekki i łatwo dostaje się do płuc (maska konieczna). Ciężko też złazi z ubrania, więc lepiej założyć stary łach.

Czornyj
12-02-2009, 19:57
boszka to szlifierka kątowa

A.R
12-02-2009, 20:04
Za Czornym. Końcówki zabezpieczyć lakierem. Oczywiście cienka tarczka do metalu.

mobil12
12-02-2009, 20:06
może zamiast taśmy izolacyjnej użyć szarej szerokiej (pakowa) bo znacznie mocniej trzyma a zamiast kątówki poprosić ślusarza z tokarką i ciąć w środku taśmy wtedy powinno najmniej się rozwarstwiać

Seeker
12-02-2009, 20:06
Flex bedzie chyba odpowiednim narzedziem, tylko mozna sprobowac obciac odrobine mniej,
a potem przeszliwowac wzglednie drobnym papierem (powiedzmy 300-500).
Najlepiej wodnym i na mokro (latwiej i lepszy efekt koncowy).
Recznej pilki nie polecam. Moze sie sprawdzic, ale nie musi i latwo sie zagapic.

Jesli przy uzyciu tokarki, to na pewno nie nozem.
Tasma elastyczna, bo inna sie porwie. Izolacja sie nadaje.

JacKill
12-02-2009, 20:15
Sprawa jest dość prosta: jak najcieńsza tarcza do metalu (1mm) i jak największe obroty, żeby nie "szarpać" włokna. Od biedy bardzo ostry i cienki nóz, ale przy tej średnicy nie polecam ;) Po ucięciu trzeba sfazować papierem ściernym krawędzie rurki i ew. zabezpieczyć klejem/lakierem, jak radzą koledzy. Aha, flex jest dość duży, chyba lepszy będzie sprzęt "dremelopodobny".

PS. Uprzedzając ew. pytania, to nie ciąłem nigdy statywu, ale wielokrotnie karbonowe rurki o średnicach ok 0,5-0,7 cm i tam się to sprawdza. Tutaj też powinno.

A.R
12-02-2009, 20:30
Flex ma obroty od 11000 do 15000 na min. Tokarkę z 5000 trudno znaleźć. Cieniutka tarczka zalatwi sprawę. Kolumnę koniecznie zamontować w imadełku przykręconym do stołu. Szczęki imadełka zabezpieczyć tekturą i nie za mocno skrącać. 5 sekund i po sprawie. Trzymamy kciuki. :)

marekm
12-02-2009, 20:38
Flex ma obroty od 11000 do 15000 na min. Tokarkę z 5000 trudno znaleźć. Cieniutka tarczka zalatwi sprawę. Kolumnę koniecznie zamontować w imadełku przykręconym do stołu. Szczęki imadełka zabezpieczyć tekturą i nie za mocno skrącać. 5 sekund i po sprawie. Trzymamy kciuki. :)

Nie mam takich narzędzi. Będę musiał się gdzieś z tą rurką wybrać. Jakiego typu zakład polecacie ?

blazeje
12-02-2009, 20:43
Każdy ślusarz będzie miał taki flex. Napisz jak Ci poszło, bo czeka mnie to samo.
Udało Ci się już wymontować część wewnętrzną, do której jest przykręcony haczyk?

Albert44
12-02-2009, 20:56
Z moich doświadczeń cięcia włókna węglowego (strzały łucznicze) polecam cienką (0,5 -0,7mm) tarczę diamentową. Takie tarcze (o śr. 75-100mm) można kupić bardzo często na "ruskich" bazarach. Mocujesz do wiertarki możliwie wysoko obrotowej, wiertarkę w imadło i obwodowo na sucho tniesz rurkę. Po cięciu na płaskiej powierzchni kładziesz drobny papier (600-800) i ruchami obrotowo spiralnymi szlifujesz powierzchnię czołową cięcia, potem delikatnie fazujesz krawędzie. Powodzenia.

Zen
12-02-2009, 20:58
Nie mam takich narzędzi. Będę musiał się gdzieś z tą rurką wybrać. Jakiego typu zakład polecacie ?

Kup małą i tanią szlifierkę kątową (cena ok 50pln do tego tarcza 2-3zł). Ewentualnie w pierwszym lepszym warsztacie samochodowym, slusarskim itp. za kilka zł to zrobią. To jest bardzo prosta do wykonania praca. Oklej tylko miejsce cięcia taśmą klejącą malarską, tak jak Ci już poradzono. Po delikatnym oczyszczeniu papierem ściernym miejsca cięcia zabezpiecz je klejem tupu SuperGlue. i gotowe.

Czornyj
12-02-2009, 21:08
boszkę można kupić już za ok. 30PLN.

marekm
12-02-2009, 21:11
OK. jutro się rozejrzę i dam znać co zdziałałem. Większy problem może być z wyjęciem końcówki. Może łatwiej będzie po ucięciu - dostęp będzie z dwóch stron.

blazeje
15-02-2009, 13:22
Marekm!
Czekam na Twój eksperyment. Przecięta?

marekm
15-02-2009, 21:07
Kup małą i tanią szlifierkę kątową (cena ok 50pln do tego tarcza 2-3zł). Ewentualnie w pierwszym lepszym warsztacie samochodowym, slusarskim itp. za kilka zł to zrobią. To jest bardzo prosta do wykonania praca. Oklej tylko miejsce cięcia taśmą klejącą malarską, tak jak Ci już poradzono. Po delikatnym oczyszczeniu papierem ściernym miejsca cięcia zabezpiecz je klejem tupu SuperGlue. i gotowe.

Sam nie chcę ciąć ponieważ nie mam możliwości zapewnienia kąta prostego miedzy tarczą tnącą a osią rurki. Jeżeli utnę, nawet równo, ale pod kątem innym niż 90 stopni, nakrętka z haczykiem nie będzie dobrze przylegać.

Marekm!
Czekam na Twój eksperyment. Przecięta?

Jutro się wybieram. Dam znać jak będzie po wszystkim. W między czasie usiłowałem wyjąć gniazdo, do którego przekręcona jest nakrętka z haczykiem i poległem. Może będzie po odcięciu (taką mam nadzieję).

Martix
15-02-2009, 23:21
Powodzenia przy cięciu. Ja na razie nie tnę swojej. Zobaczę jak będzie układała się głowica Q3. Mam nadzieję że w przyszłym tyg już przyjedzie.

marekm
16-02-2009, 16:20
Rurka przycięta. Poszło gładko, ale samego cięcia nie widziałem. Przy okazji pomogli mi wygrzebać gniazdo (było przyklejone). Teraz muszę je osadzić na nowo i całość skręcić. Teraz nie mam czasu, ale wieczorkiem dam znać jak się cała operacja zakończyła. :)

marekm
16-02-2009, 19:46
Zrobione. Statyw składa się tak, że nic nie wystaje. Średnica w okolicy głowicy jest większa niż w statywach wykonanych z aluminium, ponieważ tam głowica, mimo iż też nazywa się B-1, ma mniejszą średnicę podstawy.

Martix
16-02-2009, 21:56
Można wiedzieć ile dałeś za takie cięcie i w jakim zakładzie Ci to zrobili? Znać, że coś było robione? Jakiego kleju użyłeś do przyklejenia mocowania haka?

wigi
16-02-2009, 22:20
Zrobione. Statyw składa się tak, że nic nie wystaje. Średnica w okolicy głowicy jest większa niż w statywach wykonanych z aluminium, ponieważ tam głowica, mimo iż też nazywa się B-1, ma mniejszą średnicę podstawy.
Sugerujesz, że są różńe głowice B-1, to znaczy o różnej średnicy podstawy? Jeśli tak jest, to podaj średnicę swojej. Ja swoją kupiłem oddzielnie i ciekawy jestem, którą mam wersję.

Martix
16-02-2009, 22:24
Ja obstawiam że to nogi statywu carbonowego są grubsze a nie głowica.

marekm
16-02-2009, 23:05
Cięcie
Rurkę przecięli mi w zakładzie mechanicznym, piłą taśmową. Zapłaciłem 10 PLN. Pomogli mi też wyjąć gniazdo i w tym celu rozcięli końcówką brzeszczotem. Odniosłem wrażenie, że ten karbon wcale się nie ma zamiaru się rozwarstwiać, więc kolejne cięcie wykonałbym już sam w domu (jak niektórzy radzili). ;)

Głowica
Wiem co piszę, ponieważ byłem u importera i dokładnie obejrzałem wszystkie wersje statywów Travel Angel. W chwili obecnej tylko wersja aluminiowa jest sprzedawana jako komplet: statyw, głowica B-1, płytka PU-50 oraz niebieska torba (były fotki na forum). Głowica w takim zestawie ma inną podstawę - nie jest karbowana, tylko gładka i ma nieco mniejszą średnicę. Do tego, statyw nie ma podstawy - kolumna jest mocowana bezpośrednio do głowicy.

Zestawy z karbowu jeszcze nie są oferowane, więc sklepy same je kompletują, ale wtedy:

kolumna centralna wymaga skracania
głowica B-1 ma większą średnicę u podstawy (różnica nie jest wielka, ale jednak)
zamiast niebieskiej torby, do której zmieści się statyw z głowicą jest czarny worek na statyw.

Innymi słowy, w wersji alu mamy zestawy fabryczne, natomiast w wersji karbon mamy zestawy sklepowe (nieco ułomne). W przyszłości to się ma zmienić, ale cena pewnie również się zmieni, więc trzeba się cieszyć tym co się ma. :)

Martix
17-02-2009, 00:16
Ja się cieszę kolcami do statywu właśnie przyszły :) tylko głowica jeszcze nie :( choć w sumie może to dobrze bo kurs jest wyjątkowo niekorzystny, mam nadzieję że spadnie.

blazeje
17-02-2009, 11:20
Ja się cieszę kolcami do statywu właśnie przyszły :) tylko głowica jeszcze nie :( choć w sumie może to dobrze bo kurs jest wyjątkowo niekorzystny, mam nadzieję że spadnie.

Gdzie kupiłes kolce?

Dzięki Marek. Napisz jeszcze, proszę, czym przykleiłeś mocowanie haka i o ile centymetrów skróciłeś kolumnę.

Pozdrawiam.

blazeje
17-02-2009, 11:22
Cięcie
Rurkę przecięli mi w zakładzie mechanicznym, piłą taśmową. Zapłaciłem 10 PLN. Pomogli mi też wyjąć gniazdo i w tym celu rozcięli końcówką brzeszczotem. Odniosłem wrażenie, że ten karbon wcale się nie ma zamiaru się rozwarstwiać, więc kolejne cięcie wykonałbym już sam w domu (jak niektórzy radzili). ;)

A jak byś ciął? Bo rady były różne.

marekm
17-02-2009, 15:35
Sądzę, że najważniejsze jest użycie narzędzia szybkotnącego oraz zachowanie kąta prostego miedzy osią rurki a płaszczyzną cięcia.

Martix
17-02-2009, 20:55
Gdzie kupiłes kolce?

W Chinach :)

Dostępne są np tu (http://cgi.ebay.pl/3x-Steel-Spike-For-Benro-Tripod-Free-Shipping_W0QQitemZ230286455924QQcmdZViewItemQQptZU K_CamerasPhoto_CameraAccessories_TripodsSupports?h ash=item230286455924) ale cena odpycha. Ja kupiłem za $15 z transportem. Moje są srebrne.

blazeje
18-02-2009, 01:05
Sądzę, że najważniejsze jest użycie narzędzia szybkotnącego oraz zachowanie kąta prostego miedzy osią rurki a płaszczyzną cięcia.

Marekm, napisz jeszcze, proszę, ile centymetrów obciąłeś i jakiego kleju użyłeś do zamocowania części od haka.

marekm
18-02-2009, 11:00
Marekm, napisz jeszcze, proszę, ile centymetrów obciąłeś i jakiego kleju użyłeś do zamocowania części od haka.

O ile dobrze pamiętam, ok. 7 cm, ale najprościej jest zamocować głowicę zamknąć statyw tak aby głowica była równo z końcówkami nóg i zmierzyć ile kolumny wystaje z drugiej strony - tyle jest do ucięcia.

Użyłem kleju z pistoletu (taki podgrzewany), ale sądzę że każdy uniwersalny będzie ok.

blazeje
18-02-2009, 12:01
Dzięki. Zaczynam szukać kogoś z pilarką.

RBT
18-02-2009, 22:12
Niejako przy okazji zapytam o mocowanie płytki do głowicy. Czy jest ona zaciskana za pośrednictwem śruby? Jeśli tak, to ile obrotów trzeba wykonać do wyjęcia/założenia płytki? Jak w praktyce się sprawdza ten system w porównaniu do szybkozłączki Manfrotto na mimośrodowym zacisku w sytuacji częstego demontażu aparatu?

marekm
18-02-2009, 22:46
Ok. 1 i 1/2 obrotu, przy czym ostatecznie zależy to od tego jak bardzo jest rozwarta jest podstawa.

Szybkozłączka Manfrotto jest zdecydowanie szybsza.

RBT
18-02-2009, 23:03
Dziękuję za szybką odpowiedź. Tak myślałem, ale nie miałem pewności.