Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kanion

iroyork
12-02-2009, 16:17
Wygrzebane z szuflady, z czsow gdy nie wiedzialem co to raw. Co o tym myslicie? Chyba za bardzo wyostrzylem ale bylo takie mydlane.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://img18.imageshack.us/img18/48/picture250mediumri0.jpg]źródło ([URL=http://imageshack.us)[/URL]

Artur_A
12-02-2009, 16:20
Ostrzenie IMO może byc, kadr trochę nijaki, no i ta czarna plama w centrum nieco przeszkadza ;)

borregaard
12-02-2009, 16:23
Niee,no bajer....miałeś tresowanego kondora(chyba to ta plama w/g AScally)..?...:mrgreen:
Szkoda,że chociaż dalszy plan nie ma ...więcej planów,za płasko... i WB,troszkę, utyka...ale ja takie widoczki lubię...:-D

malasana
12-02-2009, 16:31
Fakt, mozna by sie pobawic kontrastami i poprawic wielowymiarowowsc zdjecia, ale i tak bardzo mi sie podoba. Glownie za sprawa fajnego kadru.

Artur_A
12-02-2009, 16:35
żartowałem oczywiście z tą plamą, żeby nie było :)

grzesorg
12-02-2009, 16:35
Fajny kadr tylko usuń ta koronę drzewa na dloe z lewej strony - ni w kij ni w oko

pinokio
12-02-2009, 16:40
Kadr rzeczywiście świetny :)

borregaard
12-02-2009, 16:50
Fajny kadr tylko usuń ta koronę drzewa na dloe z lewej strony - ni w kij ni w oko
No do łba by mi to nie wpadło..,ale człek w podeszłym wieku i percepcja nie ta....:wink: :mrgreen:
Czy to może popsuć odbiór zdjęcia....? :shock:

Nie czepiam się...pytam....:-D

iroyork
12-02-2009, 17:04
Wow! Andrzej gratuluje wiedzy ornitologicznej ta czarna plama:) to jest rzeczywiscie Kondor Kalifornijski. Szykowalem sie do zdjecia gdy nagle ten indor przysiad sobie na skale:). Przyspieszylem swoje ruchy dwukrotnie i o maly wlos nie stracilem plecaka ktory sunal sie ze skarpy.:)
Troche kombinowalem z tym zdjeciem ale tak jak pisalem to tylko jpg i w dodatku na razie tylko mam NX i tylko tyle potrafilem z tego wyciagnac.

Artur_A
12-02-2009, 17:05

Ja też tylko pytam - czy ta zielenina wystająca z prawego brzegu też nie przeszkadza? i co wnosi ta skała wychodząca z dolnego lewego rogu? a czy cięcie ponad nią nie byłoby zbyt radykalne?
Sam właśnie skałki obrabiam z wakacji i to są dla mnie istotne kwestie.

borregaard
12-02-2009, 17:12
Wow! Andrzej gratuluje wiedzy ornitologicznej ta czarna plama:) to jest rzeczywiscie Kondor Kalifornijski. Szykowalem sie do zdjecia gdy nagle ten indor przysiad sobie na skale:). Przyspieszylem swoje ruchy dwukrotnie i o maly wlos nie stracilem plecaka ktory sunal sie ze skarpy.:)
Troche kombinowalem z tym zdjeciem ale tak jak pisalem to tylko jpg i w dodatku na razie tylko mam NX i tylko tyle potrafilem z tego wyciagnac.
Nie zawstydzaj mnie,wystarczy trochę wiedzy ogólnej
....:-D

iroyork
12-02-2009, 17:21
Ja też tylko pytam - czy ta zielenina wystająca z prawego brzegu też nie przeszkadza? i co wnosi ta skała wychodząca z dolnego lewego rogu? a czy cięcie ponad nią nie byłoby zbyt radykalne?
Sam właśnie skałki obrabiam z wakacji i to są dla mnie istotne kwestie.

Te krzaczki mozna usunac ale czy to zmieni na tyle odbior zdjecia, zeby to robic? Ja ta skale po lewej stronie, to bym z checia poszerzyl, tam byla sciezka ktora fantastycznie sie wila.

grzesorg
12-02-2009, 17:29
No do łba by mi to nie wpadło..,ale człek w podeszłym wieku i percepcja nie ta....:wink: :mrgreen:
Czy to może popsuć odbiór zdjęcia....? :shock:

Moje subiektywne odczucie - mnie przeszkadza.

Artur_A
12-02-2009, 17:35
Krzaczki mojego odbioru nie zmieniają, ale tutaj tylu czepliwych... Natomiast skała to co innego - gdyby ścieżka się wiła to ok, ale się nie wije ;) czy takie coś zostawiac bez krępacji, czy tylko wtedy kiedy usunięte popsułoby kadr?

borregaard
12-02-2009, 17:38
Propuję pozostać na pozycjach,szanowanych wzajemnie ..aby drobiażdżki nie powaliły odbioru....:mrgreen:

Seeker
12-02-2009, 19:00
"Wow! Andrzej gratuluje wiedzy ornitologicznej"

Andrzej żaby fotografuje (dzial przyroda), to troche musi kumac... ;)
Tym bardziej, ze ptaszki tez.

Jak naturalnie nie cierpie zdjec kanionu (za sprawa ich tworcow - zeby nie bylo),
tak to mi sie podoba. Obrobke zawsze mozna poprawic, ujecie juz niekoniecznie.

harb
12-02-2009, 19:25
alllle miejscówka - fotka widać ze wymeczona ale chyba jeszcze do porawienia :-D

iroyork
12-02-2009, 19:52
Dziekuje za wszystkie oceny. Zdjecie rzeczywiscie wymeczone NX i tylko tyle potrafilem z tego wydusic. Zamieszcze jeszcze material wyjsciowy tak do porownania i obnazenia moich brakow w obrobce.
]
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img128.imageshack.us/img128/9266/copypicture250mediumat0.jpg)[/[/IMG]

borregaard
12-02-2009, 20:22
Ależ fajnie było......:mrgreen:

Odzielne dwa plany,głębia...jak na dłoni.Łekkie dotknięcie wystarczyłoby....

iroyork
12-02-2009, 20:55
Oj z tym lekkim dotknieciem jest zawsze najtrudniej, co zreszta widac:)

jaś
12-02-2009, 20:55
jak dla mnie to trochę za dużo szczęścia na raz w tym kadrze, wystarczyłby jeden kondor i jedno drzewo (lub nawet tylko jeden kondor lub tylko jedno drzewo), może trochę do góry i w lewo (albo jakkolwiek inaczej) byleby wyszły z martwego centrum.
EDIT:
i jeszcze wtedy dno kanionu utworzy ukośną prowadzącą linię

jchyra
12-02-2009, 21:20
Piękny kadr, piękny sztafaż. To moje uwagi

Aspekt techniczny pomijam.

iroyork
12-02-2009, 23:32
Mam zamiar wrocic tam jeszcze i uchwycic ten kadr. Dzieki forum wiem teraz duzo wiecej o fotografii, wiec powinno byc lepiej. Nie obiecuje kondora, no chyba, ze uda mi sie teraz podrzucic jakas tresowana pume albo innego zwierza:);). Pozdrawiam

diZaster
13-02-2009, 12:29
mnie sie podoba bardzo

Jessus
13-02-2009, 14:44
Miejscówkę znam i też popełniłem tam kilka pstryków moim coolpixem 4300.

Co do samego zdjęcia. Mz kadr spartolony. Można było skadrować niżej i podkreślić wysokość tej skały poniżej, można też było pokazać przestrzeń która jest istotą Grand Canion przesuwając aparat w górę.

Życzę powodzenia następnym razem