Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Magdzia

snaku
10-08-2006, 11:05
Jak to mówią ćwiczenie czyni mistrza.
Czekam na porady i słowa konstruktywnej krytyki

1

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img142.imageshack.us/img142/7286/dsc0056rc2.jpg)

Goniu
10-08-2006, 12:16
Popierwsze poczytaj regulamin bo zdjęcie jest za duże max 700 pix...
Po 2 to czemu tyle miejsca nad głową? to prawie 1/3 całości zdjęcia,
3 wydaje mi sie nie ostre i troche źle wykadrowane :| uciąłes Pani palce, nogi...
pozdrawiam

<| MICHAŁ |>
10-08-2006, 12:29
czy modelka sie o cos opiera?
pierwsze wrazenie, jakie mialem, to ze za moment zacznie lewitowac.
nie wiem, czy przypadkiem nie jest za duzo gory, a za malo dolu - rece sa dziwnie uciete, ale ja sie nie znam.

PADI
10-08-2006, 12:53
Fakt, modelka wygląda jakby się o coś opierała. Wypalone niebo na górze nic ciekawego nie wnosi, kadrowałbym niżej znacznie. Szkoda też, że tak centralnie.

KozaK
10-08-2006, 20:41
Zdecydowanie za dużo nieba...i centralnie. Powodzenia :-)

mihow
10-08-2006, 22:36
Ćwicz kolego, ćwicz ;)

mOSAd
11-08-2006, 10:31
Z technikaliów to widać mocne winietowanie - ciemne narożniki u góry. Ponieważ jest jej i tak za dużo to można chlasnąć, ale generalnie warto trochę poeksperymentować i na przyszłość wiedzieć przy jakiej ogniskowej dany obiektyw zaczyna zauważalnie winietować. Oraz przy jakich filtrach, bo grube (jak np polaryzacyjny) potrafią to spotęgować. W części programów (np. Nikonowskim NX) są narzędzia do usuwania winietowania (choć nie bawiłem się tym jeszcze więc nie wiem na ile skuteczne).

Co do zdjęcia, to nie jest takie złe, modelka widać na kołku jakimś siedzi :-) ale poza tym zabawa z tonacją na plus. Łagodność zdjęcia ok, smutna mina modelki i poza na minus, światełko całkiem przyjemne. Dobra przesłona - ładnie modelka się odcina z tła.

EDIT: ogólnie fotka jak na mój gust dobra i sugerująca spore możliwości. Oby tak dalej.

CSC
16-08-2006, 11:18
wg mnie słaby kadr, obciete palce... za duzo nieba ktore jest wypalone i napewno nie był to zabieg celowy tylko..........tak wyszło;>