PDA

Zobacz pełną wersję : Przebieg obiektywu nie body

K-Krzysiek
12-02-2009, 10:42
Witam, zamierzam kupić obiektyw 2-letni z przebiegiem około 12 tys. zdjęć. Czy to dużo jak na obiektyw i długo mi jeszcze posłuży? Stan ponoć idealny.

leon001
12-02-2009, 10:55
Witam, zamierzam kupić obiektyw 2-letni z przebiegiem około 12 tys. zdjęć. Czy to dużo jak na obiektyw i długo mi jeszcze posłuży? Stan ponoć idealny.

To zależy od obiektywu. Są obiektywy "niezniszczalne" jak np 80-200 AF-S, są też kity za 100 USD z plastikowym bagnetem.
Ogólnie na obiektyw to mało, ale zależy jak często był zmieniany, czy fotografowano nim na deszczu itp. Jednak przede wszystkim: JAKI TO OBIEKTYW

P.S
Ja swoim 80-200 afs zrobiłem ok. 200.000 bezawaryjnie, gość go kupił i robi dalej, obiektyw obiektywowi nierówny, stąd te pytanie.

kobyll
12-02-2009, 11:11
Moim zdaniem 12 tysięcy to sprzęt dopiero na dotarciu :) A tak poza tym to chyba nie jest odpowiedni wątek do Cafe :)

motyl
12-02-2009, 11:14
Tak dla mojej ciekawości, jak został sprawdzony przebieg tego obiektywu ?

K-Krzysiek
12-02-2009, 11:20
Obiektyw to Tamron 17-50, przebieg ma prawdopodobnie taki ponieważ jest sprzedawany razem z body do którego od początku był podpięty.

Fenek
12-02-2009, 13:00
Obiektyw to Tamron 17-50, przebieg ma prawdopodobnie taki ponieważ jest sprzedawany razem z body do którego od początku był podpięty.

Wprawdzie Tampon to klasa amatorska ale nie jest lipnie wykonany więc posłuży jeszcze długo. No chyba że poprzedni właściciel trzymał go w szufladzie z obiektywami co grzyba mają, albo robił mu częste kąpiele w Morzu Martwym. :razz:

nowart
12-02-2009, 13:12
Podstawowa zasada - jak dbasz tak masz. Super szkła można zajechać w miesiąc, tanim kitem można pstrykać przez 10 lat i może wyglądać jak nowy. MZ bez sensu postawione pytanie bo skąd my mamy wiedzieć jaki jest stan tego szkła? Podobnie jak z autami - jeden z 300.000km może wyglądać jak nowy drugi z 20.000km jak ostatni złom.
Sprawdź, pomacaj, przetestuj, w przebiegi nie wierz bo to niesprawdzalne. Chyba, że kupujesz od człowieka, któremu ufasz to też powie Ci jak intensywnie go użytkował. Tu nie ma złotych rad niestety...

Zibi1970
12-02-2009, 13:32
a w jaki sposób chcesz ocenić przebieg ???
bo ilość klapnięć odpada bo to robi aparat. Myślę że trzeba przebieg obiektywu liczyć w km :-) silniczek kręci się raz w jedną raz w drugą stronę i sumując wyjdzie ile by się przesunął obiektyw gdy leżał na ziemi. :-) czyli np po 15 km byłby już szmelc a przy 4 km już dotarty. :-)

a poważnie to nie jesteś w stanie nic sprawdzić jedynie możesz posłuchać jak działa, pooglądać go z zewnątrz i sprawdzić czy trafia w cel.
to wszystko co możesz sprawdzić.

mpwt
12-02-2009, 13:41
a w jaki sposób chcesz ocenić przebieg ???
bo ilość klapnięć odpada bo to robi aparat. Myślę że trzeba przebieg obiektywu liczyć w km :-)

A jak przeliczysz przymknięcie przesłony? :D

Zibi1970
12-02-2009, 13:45
hmmm w mrugnięciach ???

Bienias
13-02-2009, 10:14
A jak przeliczysz przymknięcie przesłony? :D

A ilość przejść pomiędzy skrajnymi ogniskowymi (a może jeszcze szybkość tych przejść :) )???

mpwt
13-02-2009, 10:25
A ilość przejść pomiędzy skrajnymi ogniskowymi (a może jeszcze szybkość tych przejść :) )???

No to podobnie jak z AF. W km :D

Fenek
13-02-2009, 12:27
No to podobnie jak z AF. W km :D
Robimy petycję do producentów, żeby elektronika obiektywu rejestrowała ile km zrobił autofokus i czy aby przypadkiem korpus nie był nieuprzejmy dla szkła. :mrgreen:

pawel
13-02-2009, 12:42
"Przebieg" obiektywu nie ma w praktyce żadnego znaczenia, tylko jego stan. Wyjątkiem jest AFS, ale stanu silnika się i tak nie sprawdzi o ile działa poprawnie w momencie zakupu. Można tylko powiedzieć ogólnie, że im tańszy i bardziej wyeksploatowany AFS, tym szybciej pada.

K-Krzysiek
14-02-2009, 18:59
Dzięki wszystkim, okazało się że z moim D80 miał ff, więc nie kupiłem go.

bic44
16-09-2016, 14:39
Pozwolę sobie odświeżyć, ponieważ wystawiłem ostatnio 50 1.8g, z pełnym opisem i doczekałem się już drugiego pytania o przebieg. Podobnie jak w powyższych postach nie mam pojęcia, czym miałby ten przebieg być wyrażony.
Z doświadczenia: jakiej odpowiedzi oczekują kupujący, że szkło właściwie nie było wyciągane z torby? Jak sobie z tym radzicie?
W opisie nalegam na odbiór osobisty, ze sprawdzeniem na swoim body, ponieważ wydaje mi się to najistotniejsze przy zakupie (pewność af i stan sprawdzony na własne oczy).