Zobacz pełną wersję : 2500zl na sprzet. jaki zestaw proponujecie?
witam i pytam jak w tytule. jest do wydania 2500zl. jakie body? ktore szklo?
pozdrawiam:)
swine
tgollob_jamessuchar
11-02-2009, 22:40
pytanie standardowe jaki cel fotografowania
czy ma być sprzęt nowy czy używane też wchodzą w gre ;> ?
jacek.gold
11-02-2009, 22:41
hehe swine (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=5827) 2,5 roku i dwa posty :) jesteś prze...
na górze troszkę po prawej jest "szukaj" i tam wpisz np najlepsze do macro albo najlepsze do krajobrazu
ja nie wróżka żeby wiedzieć co chcesz fotografować, ale mogę poradzić jak szukać ;)
-Pomyśl co chcesz fotografować ( jak wszystko to Cie braknie o kilka tys )
- Pomyśl jakie obiektywy ( jakie ogniskowe ) będą ci w tym wypadku potrzebne
- Dobierz puszkę.
Tak naprawde zapewne "wszysko" wiec polecalbym Nikon D60 + kita + karta, statyw i SB600 + ew. polar i UVka.
Wiele osob zapewne powie -> pomysl o D80 bo ma sruboktret itp ale poniewaz Nikon idzie w AFSy to mozna o tym powoli teoretycznie zapominac.
Majac taki zestaw na imprezkach sie swietnie pobawisz ewentyalnie potem np. T17.50/2.8 sam/a zobaczysz.
Zastanow sie tez czy chcesz dokladac kase i dokladac i przede wszystkim nie mysl ile wydajesz/wydasz - to drogie hobby.
nie ma to jak mile przyjecie... mam za duzo ciekawych rzeczy do roboty zeby siedziec przed kompem i klepac tysiace postow... get a life!
swoj sprzet juz mam a pytanie jest wlasciwie mojego kolegi... chce on robic zdjecia amatorskie czyli chce focic przyslowiowe 'wszystko' - mydlo i powidlo - oraz okazyjnie sport (taekwondo w hali) ... ogniskowe, o ktorych myslal to 18-?.... nie wiem jak mu doradzic bo ta kasa to malo wiec pytam madrzejszych...
nie ma to jak mile przyjecie... mam za duzo ciekawych rzeczy do roboty zeby siedziec przed kompem i klepac tysiace postow... get a life!
swoj sprzet juz mam a pytanie jest wlasciwie mojego kolegi... chce on robic zdjecia amatorskie czyli chce focic przyslowiowe 'wszystko' - mydlo i powidlo - oraz okazyjnie sport (taekwondo w hali) ... ogniskowe, o ktorych myslal to 18-?.... nie wiem jak mu doradzic bo ta kasa to malo wiec pytam madrzejszych...
Hmm... policzylem nie do 10 a do 30.
Kup kompakt z kamerka - najlepiej ustaw na statywie i idz w miedzyczasie "lapac zycie" - potem wroci/cie z kolega i powycinacie klatki.
Vavamaka
11-02-2009, 23:25
No wiesz, w pierwszym poście faktycznie nie napisałeś zupełnie do czego ma byc aparat i szkło, więc i odpowiedzi były mało konkretne. Mogę Ci powiedzieć, jaka była moja droga przy wyborze sprzętu. Zdecydowałem się na d80 bo to była górna granica finansowa, jaką chcialem przeznaczyć na lustrzanke. Niestety nie zapytałem nikogo przed zakupem i poleciałem na nikkora 18-135. Juz od początku miałem z nim problemy (wolny AF i luzy w obudowie). Wymieniłem go po 2 miesiącach na nikkora 18-105 ze stabilizacją obrazu VR. Nie jest to wypasione szkło, ale po pierwsze lepiej wykonane, po drugie ze stabilizacją, a po trzecie, na weekendowe spacery jest jak na moje potrzeby wystarczające. Używam jednego i drugiego końca.
Co do zdjęć na hali, to z taki zestaw życia nie ułatwia. D80 ma tendencje do kaszki przy wysokich iso, a obiektyw ciemny, ale jasne słoiki dużo kosztują i nic na to nie poradzimy:(
życze przemyślanych wyborów
MARTINK to co napisalem nie mialo nic wspolnego z Twoim postem, ze ktory zreszta dziekuje bo jest pomocny.... wiec bez urazy. pzrzyznaje, troche mnie ponioslo ale oczekiwalem sensownych propozycji a nie zlosliwych przytykow jak w poscie od jacek.gold. wycinania klatek z filmu jeszcze nie probowalem ale dzieki za pomysl, moze skorzystam;)
Vavamaka - dziekuje za info, tego mi bylo trzeba. oczywiscie to wielki kompromis ale moze zestaw d60+n18-105 bylby na tyle wszechstronny zeby jakos dac rade? i nie wiem czy jest teraz sens pchac sie w dziadka d80?
Vavamaka
12-02-2009, 00:07
Hehehehhe. "Dziadka d80"... no dzięki temu, że jest "dziadkiem" jest w dobrej cenie. Nie znam d60 (nigdy się nim nie interesowałem), ale z tego co widzę, nie posiada górnego wyświetlacza, co jak dla mnie dyskwalifikuje lustrzankę. Może jego użytkownicy na to nie narzekają, ale do dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja, a wyświetlacz na górze to duże dobro:) Ja bym wybrał d80.
Przemek Paśnik
12-02-2009, 00:11
oczywiscie to wielki kompromis ale moze zestaw d60+n18-105 bylby na tyle wszechstronny zeby jakos dac rade? i nie wiem czy jest teraz sens pchac sie w dziadka d80?
Moim zdaniem d60 przy tym dziadku to plastikowa zabawka, ale każdy ma własne preferencje...
hehhe no tak... stary ale jary... ja tez to wiem... ale kiedy ow kolega, ktory nie ma doswiadczenia w cyfrowych slr, dowiedzial sie ze d80 liczy juz sobie pare wiosen poczul jakas niepewnosc, mysle uzasadniona, ze ten 'staroc' moze nie byc konkurencyjny wzgledem nowszego np c450d, ktorego tez rozwaza...
Uzasadnioną na jakiej podstawie, że się tak nieśmiało zapytam? Zapytaj kolegi, czym D80 ustępuje 60-tce... To ja mu wtedy powiem, czym 80-tka przewyższa D60.
Vavamaka
12-02-2009, 00:45
swine: D40x też jest nowszy od d80. Ma nawet samoczyszczącą sie matryce. I co z tego?:) Przerysowując skalę to tak, jakbyś powiedział, że d3 to dziadek w porównaniu do d90 więc może nie warto kupować "starocia"...
Rozumiesz już różnicę? Tu nie chodzi o "świeżość" modelu, tylko o jego jakość.
Kupiłbym D80 + T17-50, ten zakres w większości przypadków starczy do fotografowania "wszystkiego" ale z kartami to będzie prawie 3 tys.
Jak chcesz taniej to ewentualnie N18-70...
Tak jak ktoś wspomniał, D60 to przy nim plastikowa zabawka, brak górnego wyświetlacza, 3 punkty AF zamiast 5, brak śrubokręta... a porównywał ktoś wizjery?
D50 to moim zdaniem nieudany następca D50. D80 zaś to następca D70/70s czyli body nieco starszego od D50 ale siedzącego nieco wyżej na półce.
Następcą D80 jest oczywiście D90, którego można z czystym sercem polecić, ale to już inne pieniądze...
D60 to ta sama matryca co "dziadek D80" a poza tym to kastrat ergonomiczny.
Kup używany D40 i do tego używany N18-200VR ( +ew. SB400 ). Zmieścisz się w budżecie i zdobędziesz uniwersalny zestaw za nieduże pieniądze. Po czasie jak już zobaczysz czego Ci brakuje poszukasz lepszego body i jaśniejszych szkieł, a na odsprzedaży tego co będziesz miał nie stracisz wiele.
Kupiłbym D80 + T17-50, (..) D60 to przy nim plastikowa zabawka, brak górnego wyświetlacza, 3 punkty AF zamiast 5, brak śrubokręta... (...)
a ja ciagle myslalem ze d80 ma ich 11
velaskez
12-02-2009, 05:29
Spójrz w wizjer. D50 ma chyba 5:) Odie popatrzył w swój wizjer i mu się pokiełbasiło:mrgreen:
Spójrz w wizjer. D50 ma chyba 5:) Odie popatrzył w swój wizjer i mu się pokiełbasiło:mrgreen:
Dokładnie, bo tu mi się jakoś przez pomyłkę porównało D60 z jego poprzednikiem, a nie z D80 :D
...a tu
D50 to moim zdaniem nieudany następca D50.
powinno być że D60 to następca nieudany D50 ;)
nie ma to jak mile przyjecie... mam za duzo ciekawych rzeczy do roboty zeby siedziec przed kompem i klepac tysiace postow...
Dokładnie tak samo jak my. I może to Cię zdziwi, ale żyjemy własnym życiem, a nie Twoim. To na co masz czas, a na co czasu nie masz bardzo nas swędzi.
Majek - to chyba uzasadniona niepewnosc kiedy porownac starszego d80 z nowszym canonem 450d - nawet jesli ow canon jest 'plastik fantastik' to jego parametry sa godne uwagi... o tym wlasnie pisalem a nie o d80 vs d60
Vavamaka - ja mam ta swiadomosc ze d80 vs wszystko co ponizej nawet mimo mlodszego wieku to rozne bajki, ale nie ma jej moj kolega, ktory jest nowy w swiecie slr i ma prawo stawiac rozne tezy i pytania - w jego pozycji chcialem sie postawic...
dzieki wszystkim za posty i podpowiedzi - bardzo przydatne
Ketstian
12-02-2009, 09:57
No to ja dodam coś od siebie.
Tak jak kolega miałem miesiąc temu do wydania ok 2300zł. Wcześniej po nieprzespanych nockach, godzinach na różnych forach przeanalizowaniu wydatków kupiłem D80. Jestem kompletnym amatorem, dopiero się uczę. Jeśli Twój kolega chce kupić aparat, to każdy w tym przedziale cenowym jest identyczny, bo jeden ma lepsze to drugi tamto. Ale jeśli chce z tym dalej brnąć to niech patrzy na dany aparat przez pryzmat systemu w jaki się pakuje. Może np. rozejrzeć się np. za Olympusem E-520 z dual kitem. Taki zestaw wyniesie go ok 1800 zł, nowy oczywiście. Ale co potem? Szkła świetne, ale drogie jak cholera, to samo Sony z szklarnia Zeissa. Ja kupiłem D80 z kitowym obiektywem 18-55 VR + SB-400. Zestaw taki do wszystkiego na początek. I impreze rodzinną się strzeli, i na spacerek można zabrać. Jestem z niego zadowolony, ale już wiem ze jasna stałka to będzie następny zakup. Każdym lustrem da się robić świetne zdjęcia, jeśli umie się wykorzystać jego możliwości. A takie dywagacje, że ten aparat jest "wnuk", a tamten "dziadek" moim zdaniem należy pozostawić onanistom sprzętowym.
Ja zakupił bym uzywany sprzęt :
D50 + tamron 17-50 + sb 600
Moze troszke trebaby było dołożyć, ale myślę iz warto bo byłby to dość uniwersalny zestaw.
Ja zakupił bym uzywany sprzęt :
D50 + tamron 17-50 + sb 600
Moze troszke trebaby było dołożyć, ale myślę iz warto bo byłby to dość uniwersalny zestaw.
Jak dołożyć?? Przecież mamy 2 500 zł do udania...
D50- max 650 zł (taki do 9k); tamron ok 900 zł; sb600 - ok 500 wiec mamy 2 050 zł
Styknie jeszcze na jakiś statyw, karte a może i stałke N50 ;)
pietrobas
12-02-2009, 16:11
Miałem podobny dylemat ostatnio, kasa też podobna. Jak na razie zdecydowałem sie na d80, 18-70, 50, może jeszcze grip.
Fantomas
12-02-2009, 22:35
Ketstian kupilem tez taki zestaw jak ty body + kit po czym dokupilem stalke N50 f/1.8 naprawde polecam swietny obiektyw za niewielkie pieniadze i jakos nie moze sie teraz odklejic od body :D
Co do postu to polecam D80 i N18-105VR mysle ze puszka godna polecenia w stosunku cena/mozliwosci i obiektyw z uniwersalna ogniskowa
Ketstian
13-02-2009, 13:40
Ketstian kupilem tez taki zestaw jak ty body + kit po czym dokupilem stalke N50 f/1.8 naprawde polecam swietny obiektyw za niewielkie pieniadze i jakos nie moze sie teraz odklejic od body :D
Co do postu to polecam D80 i N18-105VR mysle ze puszka godna polecenia w stosunku cena/mozliwosci i obiektyw z uniwersalna ogniskowa
Nie wątpie, że 50/1.8 to świetny obiektyw, też miałem zamiar kupić. Jednak powstrzymam się trochę i kupie nowy 35/1.8 G który lada dzień wychodzi.
no i wybor dokonany... po rozterkach, pytaniach, odpowiedziach (badz ich braku;)) i podpowiedziach powyzej (dziekuje wszystkim) kolega postawil na d80+n18-105vr... oczywiscie z pewna doplata... mysle, ze bedzie zadowolony... jeszcze raz dzieki
pzdr:)
velaskez
13-02-2009, 18:36
Oj będzie:)
enthropia
13-02-2009, 23:26
Hmm, może i będzie... tylko niech się nie zdziwi, jak się przejdzie popstrykać to (ruchliwe) taekwondo w (ciemnej) hali... ;)
Hmm, może i będzie... tylko niech się nie zdziwi, jak się przejdzie popstrykać to (ruchliwe) taekwondo w (ciemnej) hali... ;)
no ale jest opcja, że się zdziwi i będzie wiedział dlaczego, to też jakiś sposób nauki
ja rok temu pisząc post na tym forum, że posiadam D40x zostałem mniej więcej zlinczowany, kastrat bo bez silnika itp.
a jak to teraz wygląda? większość obiektywów ma silnik, a sama puszka nie jest taka zła jak na początek
nie powiem, że moje podejście do fotografii się nie zmieniło, wręcz przeciwnie
ale się strasznie cieszę, że zacząłem od D40x
jasne, ze ten sprzet do ciemnej hali i sportu razem wzietych najlepszy nie jest ale jak koledzy mowicie bedzie to sluzylo nauce i zbieraniu doswiadczenia. z reszta, procent focenia w hali jak sie spodziewam po koledze bedzie niewielki a reszta to bedzie szeroko pojete 'wszystko' gdzie ten zestaw bedzie dla niego o wiele wiecej niz wystarczajacy;)
pzdr
Przemek_4
16-02-2009, 12:21
Tak naprawde zapewne "wszysko" wiec polecalbym Nikon D60 + kita + karta, statyw i SB600 + ew. polar i UVka.
Wiele osob zapewne powie -> pomysl o D80 bo ma sruboktret itp ale poniewaz Nikon idzie w AFSy to mozna o tym powoli teoretycznie zapominac.
Majac taki zestaw na imprezkach sie swietnie pobawisz ewentyalnie potem np. T17.50/2.8 sam/a zobaczysz.
Zastanow sie tez czy chcesz dokladac kase i dokladac i przede wszystkim nie mysl ile wydajesz/wydasz - to drogie hobby.
no wlasnie teraz sie zastanów tak jak ja, czy warto dac ok 300 - 400 zł wiecej za d60 a roznica mozna powiedziec ze jest tylko w matrycy, jesli bedziesz wywoływał zdjecia, drukował itp to rzeczywiscie leszpa d60 poniewaz ma lepsza matryce[wiecej mpx], ale jesli nie to mysle ze nie ma sensu kupic d60 tylko d40 a do roznicy tzn miedzy d40 a d60 dolożyć kasę i kupic lampe sb-900
enthropia
18-02-2009, 02:04
lepsza matryce[wiecej mpx]
hehe, no osobiście to z tym stwierdzeniem bym polemizował ;)