Zobacz pełną wersję : Koncert
Siostrzeniec prosi mnie o fotki z koncertu , który będzie grał w sobotę. Nigdy nie miałem z takimi warunkami do czynienia. Może podpowiecie mi podstawowe ustawienia na taką okoliczność. Znając życie pewnie o statywie nie ma co marzyć , a obiektyw jasną 50 czy szeroki kąt ? Czas krótki i niedoświetlać , czy długi i oddać więcej ruchu ? Światłomierz punktowy , czy w ogóle ustawienia manualne ? Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać , a nie chcę go zawieść. Proszę o kilka podstawowych zasad i z góry wielkie dzięki.
Sprzęt jak w podpisie.
mateo912
11-02-2009, 21:34
To wszystko zależy jaki to jest koncert :D
Jeśli np jakiś rock/metal to możesz ciut dłuższe czasu ustawić (ja na koncercie huntera używałem nawet 1/10s) podczas machania "piórami" itp, lecz jeśli to jest koncert muzyki symfonicznej to raczej coś takiego nie przejdzie :)
Generalnie im wyższe ISO tym lepiej(w granicach używalności).
Co do światłomierza to radziłbym ustawić punktowy i sprawdzić jakie będą warunki(np na twarzach wykonawców bo to chyba będzie najważniejsze) a później tryb M i trzymać się tego. Spytaj się też Siostrzeńca jakie będzie oświetlenie (stałe czy zmienne ).
Pozdrawiam
Mateusz
No coz, jesli nie msz kompletnie doswiadczenia w koncertach, to radzilbym ISO 1000 (800), pomiar punktowy, -1 EV, mierzysz na twaz w momencie kiedy swiatlo jest najlepsze to 2 foty (taka dubeltowa seria), a no i AutoFocus na C. Jesli koncert bardzo ciemny i bez nadziei na dobre swiatlo to ISO max (w granicy uzywalnosci), tryb M , swiatlo najjasniej jak sie da, czas trza dobrac, jak skoczny ten siostrzenic to 1/100, jesli statyczny to 1/60.
pozdrawiam