Zobacz pełną wersję : Instrukcja o VR.. D90
Witam. Na stronie 26 instrukcji Nikona D90 czytam następującą informację:
"Nie wyłączaj aparatu ani nie zdejmuj obiektywu przy włączonej redukcji drgań. Jeśli zasilanie obiektywu zostanie przerwane przy włączonej funkcji redukcji drgań, obiektyw może grzechotać po potrząśnięciu.... itd."
Czy oznacza to, że VR powinienem włączać po uruchomieniu aparatu i tym samym wyłączać przed wyłączeniem aparatu ?? Przecież wyuczenie tego odruchu jest niemal nie do opanowania :P Bo albo zapomnę go włączyć po uruchomieniu foto, albo odwrotnie...
Psychotrop
11-02-2009, 21:24
VR z założenia włącza się tylko wtedy kiedy jest potrzebny, bo:
- zżera prąd
- szaleje jak aparat jest na statywie
- np przy 1/250 nie jest potrzebny (no zależy od ogniskowej:D), chyba że popiłeś :D
oczywiście wszystko jest w instrukcji (chyba obiektywów z VR)
IIGrzesiekII
11-02-2009, 21:24
Nic się nie popsuje, jedynie co to lekko grzechocze, najlepiej to VR włączać tylko gdy jest potrzebny.
Ja to rozumiem w ten sposób, że nie powinno się wyłączać aparatu w czasie działania VRa. Czyli trzymanie spustu migawki przy włączonej redukcji drgań oraz wyłączenie aparatu nie powinno następować jednocześnie:)
Coś chyba źle rozumiesz, wydaje mi się, że nie chodzi o włączenie/wyłączenie redukcji przełącznikiem na obiektywie, ale o moment w którym VR działa, czyli po naciśnięciu spustu do połowy, kiedy to następuje to charakterystyczne pyk i obraz w wizjerze robi się "pływający". W zasadzie nie powinno się zdarzyć wyłączenie aparatu czy zdjęcie obiektywu w takim momencie.
EDIT: tjach - byłeś szybszy
Nie, chodzi o to, że jak wciśniesz spust do połowy (lub do końca), VR działa jeszcze jakiś czas po puszczeniu. Jak przestanie, można wyłączyć aparat.
Edit: ja i chyba wszyscy powyżej zaczeliśmy pisać odpowiedź prawie równocześnie, jak jeszcze żadnej nie było.
Ciekawie to teraz wygląda :)
Psychotrop
11-02-2009, 21:30
Nie, chodzi o to, że jak wciśniesz spust do połowy (lub do końca), VR działa jeszcze jakiś czas po puszczeniu. Jak przestanie, można wyłączyć aparat.
dokładnie - działa tak długo jak działa pomiar ekspozycji - co ustawiasz w menu ustawień osobistych - c2 opóźnienie automatycznego wyłączania pomiaru światła - standardowo to 6 sekund
A ile to jest to "...jakiś czas po puszczeniu" ?
dokładnie - działa tak długo jak działa pomiar ekspozycji - co ustawiasz w menu ustawień osobistych - c2 opóźnienie automatycznego wyłączania pomiaru światła - standardowo to 6 sekund
Raczej sporo krócej - u mnie około sekundy i nie jest to zależne od powyższego ustawienia.
A ile to jest to "...jakiś czas po puszczeniu" ?
Jak nie słyszysz "normalnie", to przyłóż ucho do obiektywu, wciśnij spust do połowy, puść i poczekaj, aż przestanie szumieć. W wizjerze też zresztą widać, jak w momencie wyłączenia lekko opada obraz (przynajmniej w 18-105, zaraz zobaczę 70-300..... sprawdziłem, podobnie :)
Psychotrop
11-02-2009, 21:33
Raczej sporo krócej - u mnie około sekundy i nie jest to zależne od powyższego ustawienia.
no u mnie tak "grzechocze" jak napisałem, ale daj mi minutkę - zaraz sprawdzę dokładnie, bo już mi namieszałeś :D
adasb82 - no przeca ci napisałem ;)
edit:
ajt - sprawdziłem na 70-300VR - masz 100% rację, trwa to ok 1sek po zdjęciu palucha ze spustu migawki. zwracam honor i przepraszam za nierzetelność :/
Dodam swoje spostrzeżenie - kiedyś, w baaardzo cichym i smutnym pomieszczeniu (u mnie w robocie), kiedy rozgryzałem instrukcję obsługi bawiąc się aparatem, zauważyłem, że VR działa dokładnie do momentu puszczenia lub dociśnięcia spustu migawki (dociśnięcia + klapnięcia lustrem oczywiście). Po prostu udało mi się usłyszeć VR ;)
PS. Żadnego klekotania nie zauważyłem, mimo, że VR mam permanentnie włączone. Chyba faktycznie chodzi o to, żeby nie wyłączać aparatu w momencie kiedy VR rzeczywiście pracuje.
Ok. temat wyczerpany w 5 min. a szukałem tego kilka godzin... dzięki wszystkim za wytłumaczenie.
Psychotrop
11-02-2009, 21:43
Ok. temat wyczerpany w 5 min. a szukałem tego kilka godzin... dzięki wszystkim za wytłumaczenie.
dzisiaj też się dowiedziałem jednej rzeczy i to bardzo szybciutko :D
przeczytaj post Sailora http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=87332 ;)
Już to dziś widziałem :] Kosmos.
zotornik
11-02-2009, 22:43
To jeszcze ja dorzucę swoje 0,03 zł w temacie VR.
Co prawda mam 105 VR, ale jeszcze mi nie grzechotała - z czego raczej należy się tylko cieszyć ;)
A tak bardziej poważnie, to ja ów zapis z instrukcji rozumiem tak, iż VR potrzebuje chwilki /może owej sekundy/ na "zaparkowanie" układu. Jeżeli wyłączymy zasilanie wcześniej układ pozostanie w stanie "na luzie" i może wówczas, jak to określono grzechotać. Dobrze, że nie piszą, że może to przyczynić się do uszkodzenia układu VR.