Zobacz pełną wersję : Jaki plecak do 200 zł?
Witam szukam plecaka na moją D80'kę i 18-70, w przyszłosci zamierzam dokupic sb600 i 70-300 vr, co polecacie?
Do 200 złotych, w ostatecznosci moge wydac 250zł.
Jeszcze 2 tygodnie temu poleciłbym ci Naneu Pro Alpha, ale teraz podrożał o 100pln więc chyba nie będzie ci odpowiadać. Złe czasy na kupno sprzętu...
Almighty007
11-02-2009, 18:40
Dokładnie, Naneu Pro Alpha fajny plecaczek i godny polecenia, ale co się stało z jego ceną to tragedia. Jakbyś go kupował miesiąc temu (tak jak ja;)), to można było znaleźć za 200zł, teraz >320zł. Popatrz trochę na LOWEPRO Flipside 200/300, albo jakiegoś Fastpack` a 250/350. Ten drugi ma dodatkową komorę, można wrzucić jakieś rzeczy do góry. Ten pierwszy ma tylko miejsce na sprzęt foto. W cenie do 250zł, jak dobrze poszukasz to znajdziesz.
Ale popatrz co Ci doradzą inni Forumowicze ;)
Pozdrawiam
Ja ostatnio zakupiłem SAFEPAQ PROFI BP2 i jestem z niego bardzo zadowolony!!!! Mieszcze w nim D40, N 18-50, N 55-200, SB-400, dwie ładowarki, i wiele innych drobiazgów, a miejsca jeszcze pozostaje. Jesli chodzi o dopasowanie do sprzetu to jest bardzo mobilny, dobrze trzyma wszystki akcesoria, zabezpiecza je przed przesuwaniem, rzepy super trzymaja. Jest dodatkowa komora na rzeczy osobiste. A kosztuje tylko 119 zł!!!! Pewnie zaraz ktos powie ze za tani na drogi sprzet. A ja temu mowie NIE!!!! Jesli dbasz o sprzet, plecakiem nie bedziesz rzucał z okna, nie uprawiasz ekstremalnej fotoreporterki, to napewmo spelni twoje oczekiwania. Polecam sprzedawce na Allegro "Fotoenergia", super obsługa, plecak dostalem na drugi dzien.
http://www.allegro.pl/item537607366_plecak_safepaq_profi_bp2_wroclaw_fv_ gwarancja.html
Szukasz taniego i poręcznego plecaka. Kupiłem taki http://www.allegro.pl/item535880282_...atki_lodz.html (http://www.allegro.pl/item535880282_hit_super_plecak_na_lustrzanke_i_dod atki_lodz.html) na giełdzie, stosunkowo tani, Zmieściłem w nim D80 z 24-120 VR, S70-300, Lampe błysk. N50/1.8, trochę gratów pomocniczych jak karty i filtry + kurtkę przeciwdeszczową. Plecak ma spód utwardzony, wykonany nieźle więc za te pieniądze całkiem niezła oferta - POLECAM.
Jeszcze 2 tygodnie temu poleciłbym ci Naneu Pro Alpha, ale teraz podrożał o 100pln więc chyba nie będzie ci odpowiadać. Złe czasy na kupno sprzętu...
O k......
Ale dali .......
On kosztuje teraz drożej, niż jak go kupowałem 4 lata temu, kiedy był wielką nowością.
Ten kryzys to już niektórym uderza do głowy.
Ja osobiście poleciłbym serię Lowepro Flipside 200 lub 300.
200 kosztuje ok. 220 zł, a 300 znajdziesz za 250 zł.
Sam go przymierzałem i wydawał się wygodny.
Hmm w internecie wrócił do cen ~230 wiec tu pytanie:
Czy mozna jakos schowac, zdemontowac ten pas biodrowy, otwiera sie tylko do wewnatrz? Domyslam sie ze jakościowo niezle.
adolfik9501
02-03-2009, 17:16
Hmm w internecie wrócił do cen ~230 wiec tu pytanie:
Czy mozna jakos schowac, zdemontowac ten pas biodrowy, otwiera sie tylko do wewnatrz? Domyslam sie ze jakościowo niezle.
Witam,
Jeśli pytanie dotyczy Alphy to :
- pas jest na stałe; możesz na upartego zapiąć go od frontu ;)
- część foto otwiera się tylko do wewnątrz;
- jak dla mnie jakościowo nieźle - używam ze 2 lata i póki co nic się nie dzieje, nic nie pyli. Małą awarię zaliczyła jedynie kieszeń/uchwyt na statyw - moja wina - wepchałem ta 2l butelkę muszynianki i przepychałem się przez krzaczory na Vlk. Rozsutec. Więc jak co to mając przypięty statyw należy uważać co by o nic nie zahaczyć bo można naderwać kieszeń/uchwyt...
Poza tym D80 z gripem i zapiętym 70-300 VR z osłoną wchodzi w całości. Lampa, kit i popierdółki także wejdą w komorze foto.
p.s. chodzą coś słuchy na naszym forum, że nowe Alphy są ciaśniejsze...
Pozdrawiam,
J.w. kolega napisał, paska się nie da wyciągnąć/usunąć.
Co najwyżej można te paski "poplątać" w supły, przez co nie będą zwisać.
Tyle, że ten pasek ma jedną bardzo przydatną właściwość.
Jeśli braknie ci miejsca w plecaku na obiektywy, można bez problemu podpiąć pokrowiec typu Lens Case.
Jedyne na co mogę zwrócić uwagę, to że te inserty po latach robią się "rozlazłe".
Na początku byłby dość sztywne (co też nie do końca było plusem, ale wtedy było mniejsze body), a teraz po 4 latach jest już taki rozlazły.
Te przegródki są kiepsko zrobione (w środku jest jakaś tektura, którą owinięto tym pomarańczowym materiałem).
Cześć z tych przegródek jakoś się pozwijała w rulony (tzn. ta tektura).
Co do plotek o wielkości nowej Alphy, to potwierdzam, jest ona mniejsza od starej (i to całkiem sporo).
D200 z gripem i 70-200 (sigma) wchodzi "na ścisk" i to bez osłony.
Dodatkowo trzymam w nim SB-800, T17-50 i T11-16.
Na koniec... co do jego trwałości.
Plecak przeszedł testy w trudnych warunkach (np: paru godzinny marsz w ulewie, paplanie w błocie itp) i jeszcze nigdy nie zauważyłem, żeby coś dostało się do komory ze sprzętem.
adolfik9501
02-03-2009, 20:29
(...)
Jedyne na co mogę zwrócić uwagę, to że te inserty po latach robią się "rozlazłe".
Na początku byłby dość sztywne (co też nie do końca było plusem, ale wtedy było mniejsze body), a teraz po 4 latach jest już taki rozlazły.
Te przegródki są kiepsko zrobione (w środku jest jakaś tektura, którą owinięto tym pomarańczowym materiałem).
Cześć z tych przegródek jakoś się pozwijała w rulony (tzn. ta tektura).
(...)
Hmm. Właśnie obmacuję przegródkę co nie mam jej w plecaku i jak dla mnie to gruba, twarda gąbka...
No cóż, może coś się zmieniło...
U mnie to jest na pewno jakaś tektura.
Jak znajdę, to zrobię fotę, jak to się pozwijało.
Dzieki za odpowiedzi. To znaczy troche mnie to otwieranie od tylu od zastanwia. Tj ja rozumiem ze chodzi o bezpieczenstwo ale za kazdym razem klasc na ziemie wszystko. A szukam jeszcze takiego patentu z odczepiana torbą, czy jakas "konstrukcka" ktorej nie trzeba zdejmowac by wyjac aparat/szkło - bo nie widzi mi sie kupowac obu rzeczy, jeszcze poszperac.
No niestety, większość plecaków wymaga ściągnięcia i postawienia na ziemi.
Oczywiście, są plecaki takie jak SlingShoot, Flipside czy Fastpack.
No niestety, większość plecaków wymaga ściągnięcia i postawienia na ziemi.
Nom ;)
Ale jak podales (po internetach szperam zamiast jak Bóg przykazał pouczyc sie) sa takie boczne gdzie latwiej szybko wyjac aparat.
Są, oczywiście.
Może być np LP Primus, Kata ma kilka modeli takich "szybkich" (np:KATA 3N1-30) i jest np: Think Tank Rotation 360, który jest dla mnie bardzo fajnym "wynalazkiem", jednak jego pojemność nie powala.
W przypadku Katy, może znajdziesz coś w miarę Taniego, ale reszta to już wysoka półka cenowa.
Może wejdź sobie na www.cambags.com, lub www.taschenfreak.de i sam poszukaj, bo nie wiem, czego ty konkretnie szukasz.
Na sprzęt który posiadasz, wystarczyłby ci pewnie Slingshoot 100 czy KATA 3N1-30, ale z zakupem plecaka myślałbym bardziej przyszłościowo i brał od razu większy.
Nigdy nie wiadomo, czy nie dojdzie ci jakieś szkło czy lampa, a wtedy wymieniać plecak, bo jest za mały to bezsens.
Póki co zmiescic musze d80 z kitem 28-80 sigme 70-300 i 10-20, na odrestarurowanie czeka miechowiec, kiedys prawdopodobnie pojawi sie lampa. I statyw.
W ogole Katy mi sie podobaja, ale 100zł drozsze niz przewidywałem. Najgorsze to ze to zakupy tak czy owak niezbedne - bez filtra sie mozna obejsc, bez torby nie za bardzo a teraz nosze obiektywy na pasku :)
Dzieki za odpowiedzi. To znaczy troche mnie to otwieranie od tylu od zastanwia. Tj ja rozumiem ze chodzi o bezpieczenstwo ale za kazdym razem klasc na ziemie wszystko. A szukam jeszcze takiego patentu z odczepiana torbą, czy jakas "konstrukcka" ktorej nie trzeba zdejmowac by wyjac aparat/szkło - bo nie widzi mi sie kupowac obu rzeczy, jeszcze poszperac.
Lowepro seria Fastpack.