PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 18-200 ze stabilizacja czy bez??

klentax
11-02-2009, 12:46
Witajcie.
Jako ze dopiero zaczynam "zabawe" z fotografia bardzo prosze o opinie fachowcow.
Jestem szczesliwym posiadaczem Nikona D40, ale mam zamiar kupic sobie jakis lepszy (niz kitowy) obiektyw. Chodzi mi zeby byl on uniwersalny. Prawdopodobnie kupie sigme 18-200 tylko zastanawiam sie czy warto dokladac ok 500 zl zeby miec stabilizacje. Narazie pstrykam sobie zdjacia rodzinne, wakacyjne itp.
Podpowidzcie czy faktycznie przyda mi sie stabilizacja.

Pozdrawiam

brzezior
11-02-2009, 14:23
Rożnica pomiędzy wersją starą i OS jest nie tylko w stabilizacji. Nowa wersja jest dość znacząco poprawiona optycznie - więc moim zdaniem warto. Choć nie tylko ze względu na stabilizację. Jest jeszcze kwestia silnika AF. Nie mam pewności, czy starsza wersja była wyposażona w takowy silnik - jeśli nie, AF nie będzie działał z Twoim aparatem.

klentax
11-02-2009, 14:34
strsza wersja jest wyposazona w silnik wiec z tym OK. Co konkretnie jest poprawione w optycze jaki to ma wplyw na jakosc zdjec?

puch24
11-02-2009, 15:40
Starsza wersja starszej wersji nie miała silnika. Został dodany po pojawieniu się D40/D60.

brzezior
11-02-2009, 16:35
Została poprawiona optycznie, czyli obraz przez nią generowany jest lepszy. Sama różnica w mocowaniu filtra nieco o tym mówi (62, a 72mm). Poczytaj opinie pod obydwoma szkłami na www.optyczne.pl (http://www.optyczne.pl) - też coś powiedzą na temat różnic w jakości.
Jako posiadacz 18-200 Nikkor polecam to szkło - choć w tej chwili to juz ponad 2000PLN.

klentax
11-02-2009, 22:41
Wielkie dzieki za pomoc. Niestety na Nikkora jeszcze mnie niestac ale pewnie odrzaluje te 500 zl i kupe OS'a.

124miko
12-02-2009, 01:37
Odżałuj jeszcze trochę i kup Nikkora. Naprawdę warto ( nawet trochę poczekaj ).

klentax
12-02-2009, 13:59
Odżałuj jeszcze trochę i kup Nikkora. Naprawdę warto ( nawet trochę poczekaj ).

z tego co czytalem to Sigma nie duzo odbiega jakoscia do Nikkora. Podajcie jeszcze kilka argumentow a siegne do wiekszej skarbonki:-)

brzezior
12-02-2009, 16:01
Sigma ciemniejsza, mniej skuteczna stabilizacja (wg testów). AF w Nikkorze działa pięknie - bezgłośnie i pewnie. Pytanie jak sprawuje się w sigmie. Poza tym jakość obrazu porównywalna.
Myśle, że ten wybór jest mniej istotny - którykolwiek z tych dwóch wybierzesz, będziesz zadowolony. Duża różnica w jakości to była pomiędzy starą, a nową sigmą.
Jak widać z mojej stopki oprócz megazooma posiadam nikonową 50-tkę. Uważam, że te dwa obiektywy świetnie się uzupełniają. Jeden uniwersalny, drugi do portretów domowych i plenerowych. Jeszcze tylko coś szerokiego (S 10-20) do krajobrazu i będzie zestaw kompletny :).

sprocket
12-02-2009, 16:07
Poczytaj na optycznych.pl - jest prawie kazdy test megazoomow i wez pod uwage nowego Tamrona.

Kaelthas
12-02-2009, 17:36
życze powodzenie jeżeli bez stabilizacji chcesz robić zdjęcia na 300mm (cropx1.5) zdjęcia na pewno nie wyjdą, bedą poruszone

Stach2008
12-02-2009, 19:48
Sigma ciemniejsza...

Sigma jest "dłużej" jasniejsza od nikkora

brzezior
13-02-2009, 08:42
Sigma jest "dłużej" jasniejsza od nikkora
A to ciekawostka - nie wiedziałem. A jak to się przedstawia konkretnie?

carl00s
13-02-2009, 08:52
życze powodzenie jeżeli bez stabilizacji chcesz robić zdjęcia na 300mm (cropx1.5) zdjęcia na pewno nie wyjdą, bedą poruszone

ciekawa teoria, masz jakies logiczne uzasadnienie? Czy tak tylko wypaliles bez zastanowienia?

Stach2008
14-02-2009, 12:53
A to ciekawostka - nie wiedziałem. A jak to się przedstawia konkretnie?

czytałem o tym gdzieś na optycznych ale nie mogę teraz znaleźć tego wątku.

sssmok
14-02-2009, 22:11
Tak sie sklada, ze mialem wspomniana Sigme OS przez rok czasu, zreszta tydzien temu sprzedana... Polecam i to polecam bardziej niz Nikkora z tego wzgledu, ze na ogniskowej blisko 200mm Sigma zachowuje sie duzo lepiej, co ma potwierdzenie rowniez w tescie na optycznych. Silnik HSM zachowuje sie cicho, jest bardzo szybki, a AF dziala pewnie. Stabilizacja dziala na tyle dobrze, ze przy ogniskowej 200mm mozna spokojnie zrobic nieporuszone zdjecia przy 1/30sek, a po nabraniu wprawy nawet na dluzszych czasach. Sprzedalem ten obiektyw tylko z jednego powodu, a bylo nim okazyjne kupno nowego Nikkora 17-55, chociaz juz po fakcie troche zaluje tej sigmy.
No coz, ale zycie kreci sie dalej...
Pozdrawiam wszystkich!

klentax
16-02-2009, 12:29
Tak sie sklada, ze mialem wspomniana Sigme OS przez rok czasu, zreszta tydzien temu sprzedana... Polecam i to polecam bardziej niz Nikkora z tego wzgledu, ze na ogniskowej blisko 200mm Sigma zachowuje sie duzo lepiej, co ma potwierdzenie rowniez w tescie na optycznych. Silnik HSM zachowuje sie cicho, jest bardzo szybki, a AF dziala pewnie. Stabilizacja dziala na tyle dobrze, ze przy ogniskowej 200mm mozna spokojnie zrobic nieporuszone zdjecia przy 1/30sek, a po nabraniu wprawy nawet na dluzszych czasach. Sprzedalem ten obiektyw tylko z jednego powodu, a bylo nim okazyjne kupno nowego Nikkora 17-55, chociaz juz po fakcie troche zaluje tej sigmy.
No coz, ale zycie kreci sie dalej...
Pozdrawiam wszystkich!

no to ta opinia przekonala mnie na 100%. Jeszcze w tym tygodniu zaopatrze sie w Sigme OS. Dziekuje wszystkim za rady i wziecie udzialu w dyskusji. Bardzo mi pomogliscie

Pozdrawiam