Zobacz pełną wersję : Grip do D200 Delta i przycisk AF-ON
stachmuszel
11-02-2009, 09:04
Witam serdecznie!
Kupiłem grip do D200 Delty i wszystko jest ok za wyjątkiem przycisku AF-ON. Naciśnięcie jego nie powoduje żadnej reakcji w postaci zadziałania AF, tak jak ma to miejsce po naciśnięciu AF-ON w body. Powiedzcie mi, czy na takie zachowanie może mieć wpływ jakieś ustawienie w body czy mam uszkodzony przycisk. Co prawda raczej nie będę używał tego przycisku, ale chciałbym wiedzieć czy grip jest w pełni sprawny.
Może to jakiś zły styk, bo kółka nastawcze też za pierwszym razem nie powodowały zmiany wartości przesłony i czasu. Po kilku obrotach zaczęło wszystko działać jak trzeba.
Uprzedzając pytania, dlaczego kupiłem Deltę a nie oryginał odpowiadam, że w Delcie bardziej odpowiada mi ergonomia. W oryginale poprzeczne ułożenie akumulatorów powoduje, że uchwyt pionowy jest lekko za duży i cierpi na tym ogólna ergonomia takego zestawu.
Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam.
Witam
Również mam grip delty i używam go razem z d200. Sam przycisk u mnie też nic nie daje. Działa tylko w ten sposób, że jeżeli go nacisne i kręce przednim kólkiem do mam wybór pola AF.
w instrukcji aparatu przeczytasz a potem sobie ustawisz co ma robić przycisk AF-ON na gripie, możesz przypisać mu dużo różnych rzeczy...
U mnie działa identycznie jak w body.
Trocje pogrzebałem i u mnie też działa jak należy. Jeżeli wprowadziłem w błąd to przepraszam.
stachmuszel
13-02-2009, 09:10
w instrukcji aparatu przeczytasz a potem sobie ustawisz co ma robić przycisk AF-ON na gripie, możesz przypisać mu dużo różnych rzeczy...
Zacząłem od instrukcji, ale bezskutecznie. Dlatego ośmieliłem się zapytać...
Troche pogrzebałem i u mnie też działa jak należy. Jeżeli wprowadziłem w błąd to przepraszam.
Możesz sprecyzować, co zrobiłeś. Będę wdzięczny.
Ja w ustawieniach użytkownika a10: AF-ON Button for MB-D200 Battery Pack ustawiłem AF-ON. Próbowałem też AF-ON+Focus Area, jednak nadal przycisk nie reaguje. Być może w innym miejscu menu coś jest źle ustawione.
Pozdr.
Ja ustawiłem w "AF-ON Button for MB-D200 Battery Pack " AF-ON + Focus Area i działa bez problemu zarówno AF jak i wybór pola. Jeżeli u Ciebie nie działa to może spróbuj jeszcze innych opcji bo trochę ich tam jest i zobacz czy jakakolwiek inna działa. Jeżeli nie to podejrzewam ze przycisk nie działa i wymień grip na inny. Pozdrawiam
K.Piechowicz
09-03-2009, 14:05
no i wszystko jasne, tak jak kolegom wyżej u mnie to funkcjonuje podobnie bez grzebania w instrukcji w 90 oczywiście, ups
stachmuszel
09-03-2009, 15:10
Odpuściłem sobie ten przycisk. Poprostu nie używam. Jakby co jest w body.
Pozdrawiam!
A tak w ogóle to po co jest ten przycisk, skoro to samo jest przy półspuście? Używacie tego AF-ON? Jeśli tak to do czego? Mi np. wygodniej jest spust do połowy wcisnąć (pod ręką/palcem jest). Chyba, że ja źle robię to powiedzcie ;)
U mnie w D90 mam ustawiony jak przycisk Fn.
Przy pionowym trzymaniu fajnie pod kciukiem mam klawisz funkcyjny.
Pzdr
stachmuszel
11-03-2009, 09:59
Ja używam gripa nadgarstkowego (baaaardzo wygodna sprawa w przypadku D200). Dlatego w pionowych kadrach nie mam dostępu to tego przycisku, bo musiałbym wyjąć dłoń z uchwytu.
stachmuszel
23-03-2009, 11:02
Witam!
Sprawa się wyjaśniła. Za namową kolegi psiknąłem w przycisk AF-ON w gripie płyn do mycia potencjometrów i innych elementów elektronicznych i jest OK. Działa (jakby to robin102 powiedział) na 102:-)
Przy okazji psiknąłem w kółka nastawcze i inne przełączniki, łącznie ze stykami zasilającymi i systemowymi.
Pozdrawiam!
A tak w ogóle to po co jest ten przycisk, skoro to samo jest przy półspuście? Używacie tego AF-ON? Jeśli tak to do czego? Mi np. wygodniej jest spust do połowy wcisnąć (pod ręką/palcem jest). Chyba, że ja źle robię to powiedzcie ;)
Ja korzystam z niego przy fotografowaniu ptaków żeby móc w każdym momencie szybko zablokować ostrość i przekadrować ujęcie, bo zwykle nie mam czasu na zmianę punktu AF i ponowne ostrzenie w nowo wybranym punkcie (niektóre ptaki są po prosu za szybkie). Tak więc przez cały czas mam włączony ciągły tryb autofokusa AF-C, centralny punkt AF, wciskam AF-ON żeby śledzić obiekt. Jak złapie ostrość puszczam AF-ON (blokuje się ostrość), przekadrowuję i robię zdjęcie. Z "półspustem" oczywiście się tak nie da bo po przekadrowaniu jak wciśniesz spust to się ostrość ustawi nie tam gdzie trzeba :D