Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : SIGMA 70-200 2,8 II czy NIKKOR 80-200 2,8 do D80

Ozborn
11-02-2009, 00:44
Witam mam dylemat za miesiąc chcę nabyć, któryś z obiektywów wymienionych w temacie do puszki D80. Który polecacie zaznaczam że więcej kasy nie będę miał. Obiektyw ma służyć w 99 % to fotografowania motocrossu i enduro. Sigma ma silnik w sobie lecz napewno tarfi mi sie BF//FF, ale nikkor lepszy niby obraz, ale czy będzie tak samo szybko ostrzył z D80 jak sigma. Proszę o pomoc.

Mariusz888
11-02-2009, 00:55
napewno tarfi mi sie BF//FF.
Dlaczego tak sądzisz? ;)

Ozborn
11-02-2009, 01:01
Dlaczego tak sądzisz? ;)

Ponieważ ciągle słyszę i czytam, że sięt ak ludziom trafia w 90%, a ja szczęścia nie mam i dlatego tak sądzę. A jeżeli chodzi o moje pytanie to co polecasz do motocrossu??

Mariusz888
11-02-2009, 01:06
Jeśli chodzi o BF/FF to ja też ciągle czytam a co idę obadać jakąś sigmę to nie ma z tym tak źle - dla przykładu S 150/2.8 była pierwsza z brzegu i jest boska :) z innymi które w życiu testowałem też było albo ok pod tym względem albo w miarę ok i gdybym miał mikrokalibracje w body to tyle mógłbym podciągnąć a też szczęścia do loterii nie mam więc nie skazuj się na porażkę ;)

Ja generalnie mam podobny dylemat i też nie wiem do końca :P ale do sportu takiego jak jak szukasz to chyba jednak obadał bym Sigmę przez HSM - jak już nie będzie któraś tak działać jak należy to wtedy N - zresztą zawsze jest darmowa kalibracja (ja też nie za bardzo się na to piszę bo to kicha pozbyć się chwilowo jedynego body na np 2 tyg :P ) - na razie S 70-200 miałem raz podpiętą dla testu przy okazji i było całkiem spoko :D (oczywiście strasznie się nie zagłębiałem bo nie po to szkło wtedy poszedłem ;) )

miron19j
11-02-2009, 01:18
mam tą Sigmę i nie narzekam. Jest cicha i szybka. Tylko przy b. słabym oświetleniu ma czasem problem ze złapaniem ostrości. Ostatnio robiłem zdjęcia przy ognisku (było jedynym źródłem światła) i nie pomyliła się ani razu.
Mam kilka obiektywów Sigmy. Kupowane jak leci w sklepie. Z żadnym nie mam problemu BF/FF.

iya
11-02-2009, 01:55
Śrubokrętem też daje rade. Najlepiej potestować, np. na sprzedawcy w te i w fte. ;)

Kundzior
11-02-2009, 11:16
Z doświadczenia wiem że sigmy z HSM rzadko mają BF/FF. W tytule wątku są dwa obiektywy ja osobiście bym wybrał Nikkora Obraz lepszy jakościowo, Mniej aberruje, śrubokręt dość szybki, obraz ostrzejszy od pełnej dzióry. Sigma jest OK dla Tych co mniej wymagają. Jest jeszcze Tamron 70-200 2.8 też lepszy w obrazowaniu od sigmy ale jego jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia - Wszystko oparte na własnych doświadczeniach.

Najbardziej z tego zakresu ogniskowych podoba mi się starszy model Tamiego 70-210 2.8, pancerny, świetnie zbudowany, ostry jak żyletka, lecz tylko używki już zostały.

Ozborn
11-02-2009, 11:51
Śrubokręt dość szybki, ale czy tak samo szybki jak sigma. Cięzki orzech do zgryzienia. Przy mego typu fotografii szybkość to podstawa

Kundzior
11-02-2009, 12:26
Jeśli szybkość AF to podstawa to wita Olympus E3. Szybszego AF nie widziałem.

Artur25
11-02-2009, 12:32
a ja polecam uzywanego 80-200 afs do sportu najlepszy:) sam zamienilem signe na af-sa ostry praktycznie w calym zakresie, sigma duzo tracila na koncach a i af potrafil sie zakrecic :)

Ozborn
11-02-2009, 12:35
Tylko używane 80-200 AF-S nie kosztuje max 3300 i to w extra stanie. Na allegro są ale już jedno 4000 z paprochami w środku a drugie dużo taniej bo pewnie około 2500 pujdzie ale AF się zacina

Artur25
11-02-2009, 12:56
ja kupilem na ebay w angli wyszlo ok 2600 w dobrym stanie sigme tez mialem nowke i powiem ci ze w ciagu roku stracila wiecej niz polowe na wartosci a nikkor trzymie cene to pierwsza sprawa 2 to to ze nawet uzywany radzi sobie lepiej od sigmy :) wiele osob uzywa takze do sportu 80-200 af i daja rade. Powiem tak nie wiem jak jest teraz w nowych modelach ale w strszych ff/bf byl zmora ale zawsze mozna wyslac puszke i szklo do regulacji na koszt producenta.

Ozborn
11-02-2009, 13:44
Że straci to trudno za szybko drugiego szkła nie kupię, więc te co wybiorę zostanie na dłużej, ale AF to mnie cały czas trapi

ŁUKASZ SZIN
11-02-2009, 22:54
Ozborn,

O tych dwóch obiektywach jest sporo napisane, tylko dobrze poszukaj.
Prawda jest taka każdy chwali swoje . . .
Moja rada, weź puszkę w torbę i podepnij pod te dwa szkiełka i zrób sobie mały test, i sam mobie na to pytanie odpowiesz który będzie dla ciebie lepszy .

Ozborn
11-02-2009, 23:40
No tak chyba zrobię

messer
16-02-2009, 17:00
Gdyby stać mnie było na nikkora - na pewno kupiłbym nikkora nie zastanawiając się nad sigmą. Co rozwiązanie systemowe to systemowe, jednak.
Jednak sigma jest sporo tańsza, nie ma się co oszukiwać. A szkło jest zacne i warte zainteresowania.
W związku z tym, żę mnie nie stać - ostrzę właśnie zęby na taką sigmę :)