PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] O czym myślisz człowieku?

Marek KA
11-02-2009, 00:19
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=3gom6x5g8u4a4eg0by3a.jpg)

push
11-02-2009, 00:22
ciemności egipskie

downunder
11-02-2009, 00:23
Przesłanie może i górnolotne, zdjęcie jednak kiepściutkie. ;)

Ylim
11-02-2009, 00:23
Według mnie jest za ciemno, zdecydowanie rozmazane i nie zachwyca mnie szczerze mówiąc...

Tomek Konopka
11-02-2009, 00:37
nie wiem o czy myśli model , ale ja myślę że te zdjęcie jest niepoprawne i bardzo słabe niestety:neutral:

Marek KA
11-02-2009, 00:55
Dobra kapuje, że ciemno, tak miało być, ale cóż rozumiem że pomysł na BW z dużą ilością cienia i mroku nie podchodzi. Odnośnie tego że rozmazane, to nie bardzo rozumiem. Żyleta to nie jest oczywiście, ale tego w owych cieniach i ciemnościach moim zdaniem nie ma co oczekiwać, przynajmniej ja tak tego nie widze. Ukazuje co ma ukazywać według mnie. Wiem że sam kadr nie jest ciekawy, ale spodobała mi się po prostu ta wersja BW. Proszę więc w miarę możliwości i chęci o ocenę zamysłu i wykonania BW, bo tego jestem najbardziej ciekaw. Chociaż oczywiście wszelkę krytykę przyjmuję z roskoszą :)

Locter
11-02-2009, 01:00
To zdjęcie wygląda jak bys obiektyw masłem wysmarował. Poza tym za ciemne.

iya
11-02-2009, 01:50
Światła i cienie to bałagan. Wymowa zdjęcia też niejasna, może zamyślony może zmartwiony, niewiadomo. Kadr na prosto to też nie bardzo. Dla mnie to niestety "pstryk".

sailor
11-02-2009, 10:43
tak miało być, ale cóż rozumiem że pomysł na BW z dużą ilością cienia i mroku nie podchodzi.

znaczy sie ... jak mialo byc?
krzywo nieostro ciemno i bez sensu?

Odnośnie tego że rozmazane, to nie bardzo rozumiem. Żyleta to nie jest oczywiście, ale tego w owych cieniach i ciemnościach moim zdaniem nie ma co oczekiwać, przynajmniej ja tak tego nie widze

kolejny perfermer na forum :D rozumiem ze jak nie ma na zdjeciu ani jednego ostrego piksela to to zdjecie jest poprawne technicznie?

Ukazuje co ma ukazywać według mnie
czyli co??????????

Proszę więc w miarę możliwości i chęci o ocenę zamysłu i wykonania BW, bo tego jestem najbardziej ciekaw. Chociaż oczywiście wszelkę krytykę przyjmuję z roskoszą :)

zamysl do kosza, wykonanie jeszcze gorsze.

Marek KA
11-02-2009, 11:36
Żeby nie było że chowam głowe w piasek...

Ok, że lekko krzywo to rozumiem. że ciemno to jak już mówiłem też przyjmuje.

A odnośnie tego że tak miało być to odpowiem tylko, że miało być ciemno i nieostro, tylko krzywo i bez sensu to już może nie....

Wcale zresztą nie twierdze że zdjęcie jest pod względem czysto technicznym poprawne. Nie trzeba patrzeć na histogram, żeby widzieć znaczną przewagę ciemności i nie trzeba nie wiadomo jak powiększać żeby zobaczyć rozmycie. To po prostu taka moja wizja.

Zobaczyłem tu u modela poprostu refleksje nad czymś dla niego ważnym nie do końca wiadomo nad czym, jakieś zmiartwienie, smutek, może żal. Taka wizja najbardziej pasowała mi w ciemnościach, które wyrażają powyższą moją interpretację tego co może być w głowie modela. W tej interpretacji odpowieadało mi także lekkie rozmycie, które jak dla mnie podkleśla ową podjętą refleksje, owe zmartwienie

Ale cóż... fotografia to w dużej mierze kwestia gustu, zwłąszcza w dobie cyfrowej obróbki. Sprawa jest w dużej mierze w tym żeby trafiać w gusta, mi na szczęście jako amatorowi niespecjalnie musi na tym zależeć. Dzięki jednak za każdą krytykę. Z chęcią wysłucham każdej opini, bo wystawiam zdjęcia po to żeby się coś ciekawego doedzieć od ludzi z pasją