Zobacz pełną wersję : jakie akcersoria są niezbędne do macro
tak jak w temacie proszę o pomoc. Zamierzam zająć się makro fotografia, ale jestem praktycznie laikiem co powinienem mieć mając body D70, aby móc zrobić jakąś dobrą fotkę. Oczywiście pieniądze odgrywają ogromną rolę im taniej tym lepiej, ale bez przesady
www_cyfrowe_pl
10-02-2009, 16:06
Jest kilka sposobów na zrobienie makrofotografii.
Pierwsza, najlepsza lecz niestety najdroższa to kupno obiektywu makro.
Kolejna to założenie na obiektyw soczewek do makro - dobre do aparatów kompaktowych z gwintem na filtr (tam nie da się wymienić obiektywu) - koszt około 100-200zł
Trzecia metoda to zastosowanie pierścieni pośrednich lub mieszka. Koszt od kilkudziesięciu do kilkuset złotych.
Ostatnia metoda to zastosowanie starego obiektywu z odwrotnym mocowaniem (trzeba dokupić tylko adapter) - koszt kilkadziesiąt złotych.
Najwyższą jakość, pełną współpracę pomiaru światła i AF zapewni jednak tykko obiektyw makro i tego bym się trzymał.
www_cyfrowe_pl
10-02-2009, 16:08
Oczywiście przy zastosowaniu pierścieni lub mieszka też jakiś obiektyw musisz mieć, nie wystarczy same body z pierścieniami:)
Ja bym dodał:
Jeśli soczewki makro, to tylko z grupy dwusoczewkowych achromatów. te niestety kosztują około 400 zł, a nawet więcej. Jednosoczewkowe znacznie obniżają jakość obrazu. Mieszek jest mało poręczny przy foceniu poza studiem.
Poza tym będziesz potrzebował lampy, niekoniecznie makro, ale coś lepszego niż wbudowana. Wbudowana lampka ma odpowiednia siłę, ale rzuca zbyt kierunkowe światło, a dłuższe obiektywy moga ją częściowo przesłaniać i widoczny będzie cień od szkła. Można focić bez lampy, ale potrzebne są dobre warunki oświetlenia.
A tak to zaopatrz się najpierw w specjalistyczną książkę o makro, np http://www.fotografuj.pl/News/Robert_Thompson_Naucz_sie_dobrze_fotografowac_makr o_i_szczegoly/id/1686/page/1#content
lub to http://www.fotografuj.pl/Article/Recenzja_Michael_Freeman_Fotografia_zblizeniowa/id/156
Proac150
12-02-2009, 11:06
Ja robiłem i z soczewkami i z mieszkiem i z obiektywem odwrotnie mocowanym - da się, ale wielka męczarnia, więc nie rozdrabniał bym się tyko polecił "prawdziwy" obiektyw makro. Do dobrych zdjęć nie obejdzie się bez dobrego statywu, głowicy oraz zdalnego wyzwalania migawki (pilot do D70 to chyba 100pln). Lampa też by się przydała nie koniecznie do makro, ale taka, która może pracować "z dala" od aparatu (najlepsze makro wychodzi w pochmurne dni, nie w pełnym słońcu i przy niskim ISO)
może podacie mi jakiś konkretny w niezbyt wygórowanej cenie obiektyw
Proac150
12-02-2009, 11:47
Jeśli Nikona to AF, AF-S 60 makro, ale nie wiem czy dla Ciebie to niezbyt wygórowana cena
Sigma 70-300D f:4-5,6 APO czy ten obiektyw nadaje się do macro
tak to jest za dużo może coś używanego? Mam ochotę też na zwierzynę na łąkach w lesie itd czy da sie to jakoś uchwycić jednym obiektywem?
Proac150
12-02-2009, 12:44
tak to jest za dużo może coś używanego? Mam ochotę też na zwierzynę na łąkach w lesie itd czy da sie to jakoś uchwycić jednym obiektywem?
Używanego takiego możesz poszukać (starsza wersja AF bez S) , moim skromnym zdaniem nie da się jednego obiektywu wykorzystać do makro i do fotografowania zwierząt. Prawdziwe makro to obiektyw makro z możliwością wykonania zdjęcia 1-1 (czasami dobrze się spisują jako portretowe).
Proac150
12-02-2009, 12:47
Sigma 70-300D f:4-5,6 APO czy ten obiektyw nadaje się do macro
Nie (możesz nakręcić na niego soczewkę makro, która pozwoli Ci robić zdjęcia z bliższej odległości, ale czy to będą zdjęcia makro - nie)
Co ty piszesz. Obiektyw ma powiekszenie 1:2 z 20cm ! To bardzo dobry wynik.
www_cyfrowe_pl
12-02-2009, 14:13
Typowy obiektyw Makro to przede wszystkim obiektyw stałoogniskowy.
Wspomniana wcześniej 60tka Nikona jak najbardziej godna polecenia, jeszcze bardziej 105 micro Nikkor.
Proac150
12-02-2009, 14:13
Ja myślałem, że pytanie dotyczy makro, a nie fajnego powiększenie 1:2 (który przy tym obiektywie jest dobrym wynikiem, ale nie ma nic wspólnego ze zdjęciami makro)
1:2 to duze powiekszenie 60 daje 1:1 z odleglosci chyba 8cm..to takie pseudo makro. 105 to swietna sprawa juz
www_cyfrowe_pl
12-02-2009, 15:21
Dobry stosunek ceny do jakości ma też Sigma 105mm, niestety obiektyw ten nie ma wewnętrznego ogniskowania więc łatwo spłoszyć obiekt przy ostrzeniu.
Proac150
12-02-2009, 15:22
1:2 to duze powiekszenie 60 daje 1:1 z odleglosci chyba 8cm..to takie pseudo makro. 105 to swietna sprawa juz
60 1:1 z ok 20 cm, 105 lepiej bo z 30 cm ale cena x2, 200 jeszcze lepiej bo z 50 cm i cena razy 4
www_cyfrowe_pl
12-02-2009, 15:29
OSobiście używam od wielu lat Sigmy 180/3.5 i przyznam ze zamienił bym ją tylko na oryginalnego Canona 180/3.5 , bo akurat w tej marce siedzę. Tylko że nawet Sigma 180/3.5 chyba zdecydownie przekracza budżet zakładającego wątek. Choć ogólnie to długa ogniskowa w makro ma swoje niezaprzeczalne plusy.
widzę że dyskusja rozgorzałą, ale chyba o to chodzi proszę tylko o uwzględnienie mojego budżetu czyli baardzo małego może dajmy jakieś 500zł niestety nie czerpie z fotografii zysków i nie stać mnie na jakiś profeshjonalny sprzęt nie rozglądam się też za takim bo przy mojej wiedzy tylko by się marnował
W cenie 500 zł to ja polecam manualnego Micro-Nikkora 55 mm, rewelacyjny optycznie :)
60 1:1 z odleglosci 48mm od przedniego elementu wiec to bardzo malo.
jeśli to możliwe to proszę o linki do obiektywów które mogę kupić za podaną cenę i którymi już będę mógł zrobić coś ciekawego
krupcia22
13-02-2009, 01:58
a ja polece cos takiego :)
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1211183
Proac150
13-02-2009, 02:30
http://www.allegro.pl/item550432949_nikon_nikkor_micro_55mm_f_2_8.html
Proac150 dziekuje , ale ten trochę jest brudny może inne propozycje
Proac150
13-02-2009, 11:53
Proac150 dziekuje , ale ten trochę jest brudny może inne propozycje
Nie proponuję tego konkretnego, ale warto poszukać takiego w dobrym stanie
Przejściówka+pierścionki+np.jupiterek37. Zdjątka miodzio. Koszt +/- 150zl.