Zobacz pełną wersję : F90x - naprawdę taki głośny?
Sokolik Wędrowny
10-02-2009, 11:46
Witam niereformowalnych :)
Zadaję pytanie, jak w temacie bo... potrzebuję aparatu, który by współdziałał z posiadanym przeze mnie Tamronem 2,5/90 (miałem zamiar kupić tego T w w wersji AF, ale przyszedł kryzys i pozamiatał... w portfelu... ;) ). Obecnie posiadam f80, który pod wieloma względami bardzo mi pasuje, ale... niestety... z manualami nie gada... F80 za to ma opinię aparatu bardzo cichego, całkiem odwrotnie niż f90x. Czy naprawdę jest aż taka różnica?
Przy okazji: warto mieć oba, czy pozbyć się osiemdziesiątki? W sumie kliszakiem bawię się już tak niewiele, że dwa korpusy na film to rozpusta, niemniej do f80 zdążyłem się już przyzwyczaić...
Na koniec: 290 zł za f90x (ze śladami używania) to dobra cena?
Do F80 nie mam porownania, ale juz do D80 tak, i jesli chodzi o migawke to duzej roznicy nie ma, ale napewno silnik AF jest troche glosniejszy (ale Ty pytasz o szklo manualne).
A 290zl za F90x to wydaje mi sie ze troche duzo, ja swojego w stanie dobrym kupilem za 40 funtow z 50mm f/1.8. Szukaj okazji na ebay.co.uk i wlasnie najlepiej w zestawie, czasami po sprzedazy szkla moze sie okazac ze aparat kupilismy za darmo (tak jak w moim przypadku).
A może po prostu warto zaopatrzyć się w F100? Tak bezkompromisowo.
Ja zawsze marzyłem o tym korpusie, jak jeszcze nie był dla mnie cenowo osiągalny w czasach anlogowych.
Teraz go mam i nim fotografuję. A oprócz tego cieszę nim oko, bo to - można by rzec - legenda jednak :)
Sokolik Wędrowny
10-02-2009, 12:49
F100? Poważnie się zastanawiałem, ale niestety nie teraz... Póki co musi mi wystarczyć fxx, ale koniecznie gadający ze szkłami manualnymi...
Nie mam porównania do F80 i innych , ale F90x dość głośno klapie lustrem. Słychać go z kilku, kilkunastu metrów :-( poza tym jest ok -)
F90x nie jest głośny :) zależy oczywiście co rozumiesz pod tym pojęciem...może tak: dzikie ptactwo jest płochliwe, zgadzasz się z tym stwierdzeniem? jeśli tak to: robiłem tym aparatem przez dwa miesiące zdjecia ptakom nad wodą i w lesie...czasem mi się zdawało że ja głośniej oddycham...choc prawdą jest że "klapocze"...to nie jest bezgłośna cyfrówka ;)
kup F90x i zobacz chwilę jak ci się pracuje, a potem podejmij decyzje; którą puszkę odsprzedac...cena nie jest zła jak na krajowe warunki...
Sokolik Wędrowny
10-02-2009, 14:09
może tak: dzikie ptactwo jest płochliwe, zgadzasz się z tym stwierdzeniem? jeśli tak to: robiłem tym aparatem przez dwa miesiące zdjecia ptakom nad wodą i w lesie...czasem mi się zdawało że ja głośniej oddycham...
OK, tym mnie przekonałeś, tym bardziej, że zamierzam używać go do mniej płochliwych obiektów niż ptaki...
tylko żebyś potem nie miał do mnie pretensji ;) ja mam dziwny gust ;)
Najgłośniejszym aparatem analogowym Nikona, pod względem przesuwu filmu, był: F601.
Natomiast najcichszym to: F70
Sokolik Wędrowny
10-02-2009, 16:07
tylko żebyś potem nie miał do mnie pretensji ;) ja mam dziwny gust ;)
Bez obaw, ja też :)
Mam F90x. Fakt może i głośno kłapie lustrem, ale nie na tyle by mi to w jakiś szczególny sposób przeszkadzało. Co do ceny to nie jest dużo. Ja rok temu za swojego dałem 570 zł z tym że w niemal dziewiczym stanie. Bez żadnych śladów używania.
(..)F80 za to ma opinię aparatu bardzo cichego, całkiem odwrotnie niż f90x. Czy naprawdę jest aż taka różnica?
Tak, jest głośny, ale to kwestia względna - sam musisz sprawdzić czy Ci odpowiada.
Na koniec: 290 zł za f90x (ze śladami używania) to dobra cena?
Kwestia względna, za swojego w bardzo dobrym stanie zapłaciłem 2,5tys i była to bardzo dobra cena :)
Najgłośniejszym aparatem analogowym Nikona, pod względem przesuwu filmu, był: F601.
ooo tak :D
ja się nim bawie od tygodnia i cos o tym wiem
ale i tak jest fajny ;)
pzdr!
F90x jest glosny. Tego nie da sie ukryc. Chociaz ostatnio robilem nim zdjecia na slubie i jakos niespecjalnie przeszkadzal mlodej parze i gosciom. :)
Porownywalem kiedys z f801 i z tego co pamietam to f90x jest glosniejszy.
dosyć głośny, ale ten dźwięk można pokochać ;) przynajmniej wiesz, że masz świerszczyka w cykadeli w łapkach ;)
Kaelthas
14-02-2009, 20:03
Cena dobra - zapodobne pieniądze mój kuzyn sprzedał (jakiś tydzień dwa temu) F60 z obiektywem a że F90x to dobre body