PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór rzutnika i ramek do slajdów

BYNIEK
09-08-2006, 12:21
Witam serdecznie. Po zrobieniu paru rolek slajdów nad morzem przyszła ochota na obejrzenie efetów swojej pracy. Czy mogę prosić o pomoc w doborze projektora i ramek do slajów ????
Zestanawiam się nad cienkimi ramkami REFLECTY i rzutnikiem REFLECTA DIAMATOR AF.

misiek502
14-08-2006, 20:11
Witam
Rzutnika jeszcze się nie dorobiłem ale ramki Reflekty CS polecam jak najbardziej :)

wlopis
16-08-2006, 21:13
Witam, stosuję od niedawna ramki hamafix 2,3 mm i hamafix 1,8 mm, te drugie tylko do skanowania w dualu IV. Rzutnik jaki używam to DIAPOL AUTOMAT z 1980 roku.( nagroda za ukończenie politechniki ) Około 3000 przeźroczy ( ORWO UT16, 18 i 20 ) tak to się kiedyś mówiło mam oprawionych w ramki "rewelacyjnej jakości" z tamtych czasów naogół FOTONU. Powodowały one częste przestoje w projekcji, poprostu "zabawa".Nie polecam stosowania ramek z szybkami ( możliwość zadomowienia się pleśni, oraz tworzenie się pierścieni Newtona utrudniające skutecznie projekcję ).Myślę że teraz jest przyzwoity wybór rzutników z odpowiednimi obiektywami.Polecam ekran, mam perełkowy czechosłowackiej produkcji, były dwa wymiary tych BRILANTÓW. Wypowiedziałem się z tą trochę zmurszałą wiedzą dopiero w siódmym dniu istnienia tego tematu ze względu na małe zainteresowanie udzieleniem jakiejkolwiek odpowiedzi. Poznaniakom przypomnę z lat siedemdziesiątych istnienie INSTYTUCJI w osobie a może właściwiej profesora Pana Jana Kołeckiego wspaniałego człowieka który surowo ale zawsze rzetelnie oceniał efekty oddanych do wywołania filmów odwracalnych. Pozdrawiam i życzę wielu wspaniałych projekcji.[/quote]

Śruba
21-08-2006, 23:04
Witam,
Od kilku conajmniej lat focę tylko slajdy a ze skompletowaniem sprzętu do profesjonalnej projekcji i prezentacji swoich prac nie powinieneś mieć problemu. Rzutnik kup sobie BRAUNA lub REFLECTĘ które obsługują kilka systemów ramek (najlepiej mieć wybór!). Do mnie nie przemówiły żadnym językiem ramki o grubości 2 mm. Niby mało miejsca zajmują ale jakoś w palcach nie leżą...i przychylam się do wypowiedzi poprzedników - żadnych szybek: potrajają koszty, i nawet antyNewton nie pomoże. Z ramkami zero eksperymentów - GEPE!!!! Dobrze trzymają slajd, dobre materiały, jakość!!!
Do zestawu kilka magazynków (raczej nie kołowe - obciachowo wyglądają i gość, któremu zaprezentujesz prace pomyśli, że odfruwacie :( ), ekran BRILLANT czeskiej firmy ARCTURA (o której już była mowa) i prezentacja na pełnym wypasie, kasująca aktualne wodotryski technologiczne (muzę możesz zapodać z płytki)....
Miłego oglądania.
Paweł :D

pAtRyK
25-08-2006, 10:16
dołączę się do wątku i do pytań o slajdy, rzutnik, rodzaje ramek, itd... w tym roku w wakacje, które się zresztą jeszcze nie skończyły dla mnie, naświetliłem kilka rolek slajdów. wywołałem je i oglądane pod światło wyglądają całkiem ładnie ale nie o to przecież chodzi, żeby korzystać z nich w ten sposób. jako, że nie posiadam rzutnika ani ekranu (w ogóle moja wiedza na temat akcesoriów do slajdów, systemów ramek, itd jest żadna) oddałem je do skanowania - jutro odbieram i zobaczę co z tego wyszło. natomiast w przyszłości, możliwie niedalekiej, chciałbym zaopatrzyć się w rzutnik, ramki, ekran i inny potrzebny sprzęt, tylko czym się kierować przy jego wyborze? czym różnią się od siebie rózne systemy? czy są one ze sobą zgodne, tzn. czy ramki ze slajdami w różnych systemach będą działać we wszystkich rzutnikach? który system jest najrozsądniejszy, tzn. taki, że nie ma problemu z zakupem ramek, magazynków, rzutnika? byćmoże moje pytania są dla Was banalne ale naprawdę nie orientuję się w tym temacie a chciałbym cieszyć się slajadami w inny sposób niż poprzez ich skanowanie - jest to drogi interes i w związku z tym średnio opłacalny.

orion_64
25-08-2006, 10:43
Co do skanowania slajdów nie spodziewaj się rewelacji takiej jak na slajdzie :( ... no chyba że już przez to przeszedłeś, dla mnie skan z pierwszego slajdu był szokiem. Patrzę na slajd piknie, patrzę na skan - k....estwo. Byłem na tych wakacjach u siostry w grecji slajdy wyszły piknie ale już skany z nich.. tu mniej jestem zadowolony choć rąk nie załamuję. Co do ramek itd ja mam diapol automat a ramki foton więc wszystko najtańszym kosztem choć planuję zakup czegoś lepszego bo w tym rzutniku prawdopodobieństwo zniszczenia slajdu jest dość wysokie(przy przeglądaniu z automatu potrafi wessać ramkę :x ) no chyba że jedziesz "na ręcznym" :mrgreen: mi to osobiście nie przeszkadza

wlopis
25-08-2006, 12:46
orion-64 potwierdza moje długoletnie doświadczenia z tym rzutnikiem i ramkami.
Również stosuję ręczną zmianę przeżroczy, jedynie ostrość ustawiam zdalnie.
Potwierdzam że skany ze slajdów są i muszą być słabszej jakości. Brak tak dużej rozpiętości tonalnej. W ogóle moim zdaniem i na podstawie doświadczeń, łatwiej skanuje się negatywy niż pozytywy.
Z pewnością efekty uzyskiwane zależą przede wszystkim od klasy skanera, jakości slajdu i umiejętności skanerzysty.Z sentymentem wspominam filmy odwracalne AGFY XRG 100. ( pierwsza połowa lat 90-tych ) Lepsze moim zdaniem od SENSII. Według mnie AGFA dawała obraz bardzej "zwiewny" delikatny, ocierajacy się o akwarelę. Innych filmów odwracalnych nie używałem.
Co do ramek wydaje mi się że wymiary w przeszłości zunifikowano, ale zastrzegam się nie interesowałem się przez ostatnie lata nowościami. Pozdrawiam.

powinno być jak niżej ( poprawiono 26.08.2006 )
Z sentymentem wspominam filmy odwracalne AGFY EXCL CT100.

BYNIEK
25-08-2006, 12:54
Dziękuję za opinię bardzo pomogły. Mam namiar na goscia który ściaga rzutniki (chyba z niemiec) i serwisuje je. Jak ktoś jest zainteresowany dam namiary na PRV

wlopis
25-08-2006, 13:14
byniek, kurcze szybko czytasz i działasz..........

BYNIEK
25-08-2006, 13:28
Live is brutal and full of zasadzkas :D

wlopis
26-08-2006, 15:21
...w moim poście powinno być : filmy odwracalne AGFA EXCL CT100 , pamięć jednak jest zawodna...

emigrant
26-08-2006, 19:22
Jeśli mogę dodać swoje trzy grosze, to polecam Krokus AF (jeśli uda się go dostać na jakiejś giełdzie lub Allegro).

Jest to ostatni model (i najbardziej udany) z produkowanych przez PZO.

Zalety:
1. Autofokus (koryguje nieostrości powstające pod wpływem wyginania się slajdów na skutek ciepła żarówki)
2. Pilot na kablu z wbudowaną przeglądarką
3. Przekaźnik czasowy
4. Dwustopniowa siła świecenia
5. Podwójna dmuchawa

Ma też estetyczną obudowę z pokrywą. Jest niewątpliwie ładniejszy i bardziej niezawodny od popularnych Diapoli.
Ten model ustępuje w zasadzie tylko rzutnikom karuzelowym.

Miałem kiedyś Diapola, a Krokusa już raczej nie wymienię na inny.

pAtRyK
27-08-2006, 20:46
Co do skanowania slajdów nie spodziewaj się rewelacji takiej jak na slajdzie :( ... no chyba że już przez to przeszedłeś, dla mnie skan z pierwszego slajdu był szokiem. Patrzę na slajd piknie, patrzę na skan - k....estwo

No i stało się. Odebrałem CD ze skanami moich slajdów i rzeczywiście kicha na całej linii. Tragedia. Koszmar. Zapłaciłem 130zł a efekt jest gorzej niż kiepski. Gdybym do tej kwoty dorzucił jeszcze 50-60zł to kupiłbym na aukcjach internetowych dobry, używany rzutnik. Ale to nie rozwiązuje problemu, bo tak czy owak warto chyba kolekcję slajdów (negatywów zresztą też) archiwizować w formie elektronicznej. Bo wiadomo - czas leci, jakość może się pogarszać, coś się może zgubić, zniszczyć, zalać kawą :? Ale jeśli każdorazowo jakość zeskanowanych slajdów ma zawsze być tak beznadziejna to chyba pozostaje przerzucić się na dobre negatywy. Te skanuje się i łatwiej i taniej i z lepszym efektem. Jak myślicie? Jakie rozwiązanie proponujecie, bo ja jestem w kropce.

Adams
28-08-2006, 13:42
Sprobuj w www.skanuj.pl, miałem podobny problem, ktory znikł jak zacząłem tam wysyłać, ok jest również coolscan.pl z Warszawy.

orion_64
28-08-2006, 14:02
Ale jeśli każdorazowo jakość zeskanowanych slajdów ma zawsze być tak beznadziejna to chyba pozostaje przerzucić się na dobre negatywy. Te skanuje się i łatwiej i taniej i z lepszym efektem. Jak myślicie?
Co by to nie było na slajdach warto robić, nawet jeśli jest to materiał niwdzięczny do skanowania to przyjemność ich oglądania w duuużym rozmiarze jest o niebo lepsza niż zdjęć z cyfraka na monitorze... a nawet pokuszę się o stwierdzenie że z przeciętnego rzutnika lepiej wygląda slajd niż z dobrego wideoprojektora plik cyfrowy.
Jeśli się obawiasz o ich trwałość to może lepiej poprostu przyinwestować w dobre pojeminiki/walizeczki czy coś w tym stylu, nie mówię tu o pancernikach czy jak, poprostu dbać, no i chyba tyle :| ale o tym może w innym wątku, sorki że zeszłem na OT