Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Panie starszy! Coś kolorowego, raz, raz!
Witam i od razu ostrzegam:
UWAGA!!! Kompletnie bez winiety! Zgroza...
Poza tym nie wnoszę jakichś pretensji. Mam nadzieję, że tego obrazka też nie odbierzecie, jako pretensjonalnego. Jego celem jest tylko nacieszenie oka przez chwilkę swoją pogodą - jeśli się udało, to dobrze. Jeśli nie, dajcie wskazówki, jak to zrobić...
Do oglądania na czarnym forum, bo na jasnym słabo wygląda...
http://i41.tinypic.com/2ahwms3.jpg
PS -
Autograf, dzięki za ciepłe przyjęcie po latach (w sąsiednim wątku). Niestety dla Ciebie, na tym zdjęciu nie ma za dużo podłogi. :)
Fajnie. Szkoda, ze nie stałeś idealnie na wprost tematu.
zaluzje sprzedajesz ? ;)
maksymalistycznie minimalistyczne :)
malasana
10-02-2009, 09:11
Ciekawy pomysl, zabawa geometria i kolorami. Mi sie podoba bardzo.
takie amerykańsko-szkoleniowe ;-)
Tego rodzaju fotek namietnie używa sie do poglądowego zobrazowania róznych funkcji PS działających na kolorach (color range, color saturation, hue...)
No i faktycznie szkoda, ze perspektywa nie jest idealna
bombel, wiesz, że na forum są maniacy linijki? ja to mam nawwet skalówkę z podziałka co pół milimetra! na moim monitorze biały pasek jest 26.5 mm nad lewą krawędzią ramki a tylko 25,0 mm nad prawą. zresztą nie tylko ja to zauważyłem jak widać :)
poza tym jak zwykle przy takich zdjęciach: bardzo mi się podoba pokazanie czegoś tak banalnego tak banalnie a jednak coś w nim jest. choćby pozytywnie oddziałujące kolory lata :)
Fajne - takie optymistyczne ;) Lubie takie kolory w architekturze.
Kolorki miażdza... :D ciekawa fota.
Fajnie. Szkoda, ze nie stałeś idealnie na wprost tematu.
Tutaj symetria by zabiła to zdjęcie.
Tutaj symetria by zabiła to zdjęcie.
Jaka symetria?
Źle się wyraziłem z pośpiechu - doprowadzenie do stanu, w którym linie tematu byłyby równoległe do boków kadru, osłabiłoby wymowę tego zdjęcia.
Teraz lepiej? ;)
Troche krzywe i bez winiety... bomblowy, lepiej sprzedaj aparat i nie mecz nas wiecej... ;) zart
Krzychu nic by nie oslabilo - ja bym wolal proste, Ty krzywe - ot gusta i gusciki ;)
A bo ja pokręcony jestem... ;)
Źle się wyraziłem z pośpiechu - doprowadzenie do stanu, w którym linie tematu byłyby równoległe do boków kadru, osłabiłoby wymowę tego zdjęcia.
Teraz lepiej? ;)
Wyjaśnienie? Dużo lepiej. :D
Pozwolę się jednak nie zgodzić, ja wolałbym płaszczyznę obrazu równoległą do płaszczyzny błony.
autograf
10-02-2009, 20:33
Nie wydaje Wam się, że jak by miała być inna perspektywa czy też symetria - to by po prostu była? ;)
Nie wydaję Wam się, że jak by miała być inna perspektywa czy też symetria - to by po prostu była? ;)
A ja myślałem że bombel nie potrafi tego wyprostować :mrgreen:
A zdjęcie chociaż bez winiety i dramatycznego nieba to i tak mi się podoba :)
Świetnie uchwycone, ta chwila, moment w którym niebo zniknęło :D
A na poważnie, ciekawe, symetryczne, inne, przyciagające uwagę i wymuszajace debatę :)
bombel znowuż coś wypatrzyłes !!! i do tego fajowo to zrobiłes (trochę leeci :-D) ale reszta TOP
moonrage
11-02-2009, 13:26
Szuper! fajna kompozycja i kolory
Gratuluję spostrzegawczości. Piękne.
borregaard
13-02-2009, 13:48
Oglądam któryś raz z rzędu i.... gratuluję tak prostego i czystego tematu w świetnych kolorach.:-D
gratuluję [...]
:shock: OSZALAŁEŚ?!!!
A te kolosalne 6 i 3/4 mikrona różnicy poziomów, a to niedopuszczalne zwichrowanie perspektywy, a te płaszczyzny, które są jakoś drastycznie nierównoległe? Miało być optymistycznie (dzięki Calme za zauważenie), a okazuje się, że wyszedł nierównoległy i pokrzywiony horror...
Popadam w przygnębienie i osuwam się w desperację...*
Ale szczere dzięki Andrzeju, że przy tej okrutnie skrzywionej i pesymistycznej fotce chcesz mnie jakoś na siłę pocieszyć i wyciągnąć z deprechy...
* żartowałem, jeszcze nie popadam, ale nie martwcie się, na pewno popadnę. I może nawet się osunę. :)
borregaard
13-02-2009, 16:25
:shock: OSZALAŁEŚ?!!!
A te kolosalne 6 i 3/4 mikrona różnicy poziomów, a to niedopuszczalne zwichrowanie perspektywy, a te płaszczyzny, które są jakoś drastycznie nierównoległe? Miało być optymistycznie (dzięki Calme za zauważenie), a okazuje się, że wyszedł nierównoległy i pokrzywiony horror...
Popadam w przygnębienie i osuwam się w desperację...*
Ale szczere dzięki Andrzeju, że przy tej okrutnie skrzywionej i pesymistycznej fotce chcesz mnie jakoś na siłę pocieszyć i wyciągnąć z deprechy...
* żartowałem, jeszcze nie popadam, ale nie martwcie się, na pewno popadnę. I może nawet się osunę. :)
Ostatnia rzecz ,o którą bym Cię posądzał,to brak pozytywnego nastawienia,dystansu....i skłonnosći depresyjno-samobójcze....:mrgreen:
Pozytywne zakręcenie...i owszem....
A te kolosalne 6 i 3/4 mikrona różnicy poziomów
widzisz bombel, jak widać zresztą po innych wypowiedziach, takie krzywizny niektórzy po prostu widzą a nawet czują. specjalnie napisałem o ułamkach milimetra, żeby to trochę śmieszniej (czyli mniej na poważnie) zabrzmiało, choć faktycznie ta krzywizna dokładnie taka jest (przynajmniej na moim monitorze) :)
napisałem to głównie dlatego, że wiem, że niektórzy nie dostrzegają nawet większych nierówności, i powinni użyć narzędzia, Twoje zdjęcie było jedynie przykładem jak można coś fajnego skopać :-P
p.s. jakbym chciał być złośliwy, to wytknął bym ten mały ubytek w ościeżnicy lewego okna (w pobliżu jej prawego górnego rogu) :D
:)
Widzisz galu, to jest zdjęcie. To nie jest ani rysunek techniczny, ani rendering spod 3dmaxa. Dostrzegam, że stałem nieco z boku i dostrzegam, że widzę okno pod pewnym kątem. Być może zdziwi Cię, ale nawet to mi się podoba. Odróżniam też projekcje ortogonalne od izometrii, ale nie chcę się wdawać w szczegóły. Jednocześnie, ponieważ nie jestem właścicielem okna, jakieś fragmenty ościeżnicy mnie nie interesują, ale jak widzę zgadzamy się, że to poboczne kwestie. Wracam do meritum, czyli fotografii.
Porównałbym (nie tylko zresztą w swoich wątkach, to ważne) takie uwagi a propos idealnej prostoty do uwag komentatora sportowego, który zamiast komentować grę, zacząłby mówić, że kolor tła przy orzełkach polskiej reprezentacji uważa za nieco zbyt pomarańczowy... Jeśli taki komentator zamiast skomentować zmianę zawodników powiedziałby, że jego zdaniem sędzia techniczny (który sprawdza buty i długość gaci) ma koszulkę ze zbyt ekstrawaganckim krojem kołnierzyka - uznałbym to jednak za pewnego rodzaju przesadę.
Jestem zwolennikiem prostowania fasad, jeśli się chylą ku upadkowi - kiedyś nawet dałem temu wyraz pisząc to i owo... Horyzonty nad morzem, jeśli się da, niech będą poziome. Ale komentowanie różnicy poziomów parapetu na przeciwległych krawędziach obrazka przekracza moje możliwości. Jest nudne.
I nie, nie uważam (wiem, że niektórym zabrzmi to jak szczytowa megalomania :)), ale powtórzę: nie uważam tego zdjęcia za skopane, bo jest krzywe. Jeśli jest skopane, to być może z zupełnie, ale to zupełnie z innych powodów... Tego argumentu po prostu nie przyjmuję, jako błahego co cud.
I nie, nie uważam (wiem, że niektórym zabrzmi to jak szczytowa megalomania :)), ale powtórzę: nie uważam tego zdjęcia za skopane, bo jest krzywe. Jeśli jest skopane, to być może z zupełnie, ale to zupełnie z innych powodów... Tego argumentu po prostu nie przyjmuję, jako błahego co cud.
Nie zawiodłeś mnie - byłem pewien, że gdybyś chciał, to z palcem w... nie - na spuście - zrobiłbyś tak, aby "syfmiarką" nawet nie znalazłby nikt nierówności. Ale wtedy zdjęcie byłoby nudne.
A przecież nie chcemy nudzić. :)
Ba!..
Umiem, naprawdę już umiem wyciągnąć linie pomocnicze w PSie... Wierz mi. :) Gdyby mi tylko wpadło do głowy, mógłbym to wyprostować - ale nawet o tym mi najmniejsza iskierka nie przemknęła. Nawet na jednym, ostatnim w kolejce, obsmarkanym synapsie w absuolutnym najdalszym tyle głowy taka myśl mi nie powstała.
Myślałem, że powiedzą: za czerwone. Inni, że za żółte, a szczególnie dołem. :) Inni, że za płaskie, a jeszcze inni, że najnormalniej nudne, bo nie ma wybuchów. Wszystko, ale że parapet idzie nierówno - o tym nie pomyślałem.
Ba... Uczy się człowiek do końca podobno, czyż nie? :)
borregaard
14-02-2009, 17:33
Mogę sie tylko uśmiać,bo cóż mógłbym powiedzieć......:mrgreen: :mrgreen:
"Linie pomocnicze "wywaliły mnie "do góry kołami"........
Polsar74
22-02-2009, 17:23
Myślałem, że powiedzą: za czerwone. Inni, że za żółte, a szczególnie dołem. :) Inni, że za płaskie, a jeszcze inni, że najnormalniej nudne, bo nie ma wybuchów. Wszystko, ale że parapet idzie nierówno - o tym nie pomyślałem.
Ba... Uczy się człowiek do końca podobno,
.
.
.
czyż nie? :)
TAK :mrgreen:
ps.
świetne kolorki - a prostota kadru mi akurat ostatnio bardzo przypadła do gustu