Zobacz pełną wersję : Przesiadka z D50 na D80 lub D90 - co lepsze
Witam.
Mam problem. Nie wiem co kupić. Aktualnie posiadam D50 z 18-55 i 55-200. Kupilem to razem w zestawie. Teraz sprzedaję D50 i mam dylemat czy kupić D80 czy D90. Aparat chcę kupić z Nikkorem 18-200 VR.
Proszę o poradę, czy warto dorzucić pare stówek do D90 czy D80 styka.
Jestem oczywiście amatorem.
poczytaj sobie np tu http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=74875
użytkuje d80 i jedyne czego mi brakuje to wyższe użyteczne ISO, w d80 do 800 jest w miarę, d90 da Ci więcej, jeśli nie ma dużego problemu finansowego, to bierz d90, d80 nie da Ci duzo więcej niż d50. IMHO oczywiście.
blackside
09-02-2009, 23:37
Przy tym szkle dobre iso może się czasem przydać. Gdybym ja miał tylko pieniądze to brałbym D90.
mogę odstąpić rezerwację w vobisie (gdańsk) na D90 body za 2777zł
pozostaję przy D80 :)
Ile masz kasy do wydania?
nie wiem jak z kasą, ale ja przesiadał bym się na wyższą półkę tj. d300
Ile masz kasy do wydania?
Mam maksymalnie 5 tysiów.
Ze swojej strony cokolwiek kupisz to moim zdaniem nie warto sprzedawac D50 - swietny aparat, a oddasz prawie za darmo.
Lepiej komus z rodziny oddac w prezencie - jesli chcesz sie koniecznie pozbyc - ja bym zostawil na zapas.
Do tematu to jasne ze z D80/90 lepiej wziac D90 - nie ma sie nad czym zastanawiac.
irek6311
10-02-2009, 00:20
nie wiem jak z kasą, ale ja przesiadał bym się na wyższą półkę tj. d300D90 wystarczy z nawiązką dla fotografa amatora ,
Pro zestaw to D300 + N24-70 f/2,8 i to jest dopiero przesiadka na wyższą półkę ( ~10tyś zł ) .
D90 wystarczy z nawiązką dla fotografa amatora ,
Pro zestaw to D300 + N24-70 f/2,8 i to jest dopiero przesiadka na wyższą półkę ( ~10tyś zł ) .
Przeciez autor pisze ze do 5k.
Wydaje mi sie ze 24-70 to odrobine za wasko na DX.
17-55 jak juz.
Body nie ma jak dla mnie ,aż tak wielkiego znaczenia, więcej frajdy będzie ze szkieł
d80 - ok 1500 nowe-bedziesz zadowolony,osobiście jestem szczęśliwym posiadaczem
N18 - 200 VR ok 1500 używka.super szkło-uniwersalne
10- 20 sigma ok 1300 używka-rewelacja zabawa
N 50/1.8- ok 300zł nowe
i za reszte ewentualnie jakis grip or karta.Mozna jeszcze rozważyć zestaw z jakąś sabinką.
Wszystko zależy od tego co chcesz fotografować
Moja D50-tka trafi w dobre ręce, a kasę z niej chcę dorzucić do nowego aparatu.
Trzy miesiące temu miałem ten sam problem . Wybrałem D90 , ale mam inne szkła . Najsensowniejszy wybór to mz D90 + 18-105 .
Często focę dzieciaki i zwierzaki :) No i nie ma to jak jakiś widok. No i cały czas polujęna dobre zdjęcia burzy.
blackside
10-02-2009, 00:34
ceny sporo poszły w góre. D80 to teraz ok 1800 a 18-200Vr to ponad 2000. A szkło uniwersalene może jest ale czy takie super.
pietrobas
10-02-2009, 01:16
urbik 2 tygodnie temu kupiłem d80 i sorry, ale twoje ceny są z kosmosu ;)
enthropia
10-02-2009, 01:29
urbik 2 tygodnie temu kupiłem d80 i sorry, ale twoje ceny są z kosmosu ;)
Nie są z kosmosu - są aktualne.
Ceny idą w górę właśnie od 2, może 3 tygodni ;)
Co do wątku, to moja rada - NIE SPRZEDAWAJ D50, to kapitalne body.
Zainwestuj w jasnego zooma alb kup sobie nawet najtańsza stałkę, choćby 50/1.8.
Psychotrop
10-02-2009, 05:38
chcesz kupić - kupuj na co cie stać i na co masz ochotę.
czytając za dużo tylko namieszasz sobie w głowie i już nic nie będziesz wiedział - wiem to z własnego doświadczenia :)
body polecam D90, bo nowsze technologicznie (matryca, wysokie używalne iso, itd...) a po co się cofać, jeśli tylko masz pieniądze (a w zadanej kwocie się zmieścisz).
obiektyw - jaki nie kupisz z tych ciemniejszych, to jeśli ci wciągnie bardziej (co jest wielce prawdopodobne, czytając twoje przemyślenia) w foto i tak zmienisz i tak. dobry jasny zoom kosztuje sporo, a zapewne nie pokryje twojego zapotrzebowania na zakres ogniskowych, a do tego drugi dobry jasny zoom rozszerzający zakres ogniskowych i suma summarum nie starczy ci na body ;).
więc bierz 18-200 i ciesz się życiem, a im szybciej kupisz, tym więcej fotek pśtrykniętych.
lepsze obiektywy przyjdą z czasem.
D90 + 18-200 jak dobrze poszukasz, to powinno ci jeszcze zostać dutków na jakąś lampkę, np SB-600 - na alledrogo można wyjąć taką w dobrej cenie.
Pietrobas chociażby
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=86787
tylko trzeba troszkę poszperac
Robiłem fotki D80 (okazjonalnie od ojca), teraz mam D90 i różnica jest zauważalna. Jednak to nowsza technologia i nawet amator zobaczy jakościowy skok w fotkach. W D90 dostajesz lepsze podstawowe funkcje i dostajesz "gratis" :) bajery.
Co do obiektywu, to polecam 18-105, ale nie mam porównania z 18-200. Jeśli jednak potrzebujesz tak daleko sięgać to zabraknie Ci 95 mm. Niemniej może lepiej zostawić sobie prawie tysiaka (różnica między tymi obiektywami) i zbierać na jasnego telezooma?
Nowego Nikkora 50/1.8 to już chyba nie kupisz za 300 zł (nie wiem, skąd te cenę wziął urbik) - ostatnio solidne podwyżki były. Na pewno w Fotojokerze jeszcze stoi ledwo ponad 400 (chyba 403 zł), bo na np. E-cyfrowe.pl to już 500 zł.
fotoMichal
10-02-2009, 09:48
Ja przesiadałem się z D50 na D90, i jestem zadowolony. Nic więcej mi nie trzeba. D300 to już za dużo.
Tylko nie sprzedawaj D50 ... :) ja zostawiłem, i zawsze się przyda :)
pietrobas
10-02-2009, 16:00
urbik, no dobrze,a le to tylko jeden przypadek, w cenach które napisałeś naprawde cięzko znaleść ten sprzęt. Długo trzebaby czekać na okazjie.
Też jestem na etapie wyboru aparatu dla siebie.
D70 jak na razie jeszcze się sprawdza, ale potrzebuję trochę wyższego ISO i ogólnie chciałbym już kupić coś nowszego...
D90 wydaje mi się najrozsądniejszym wyborem dla zaawansowanego amatora, który wie co to lustrzanka... D300 to już trochę drogo jest...
D90 to przecież ta sama matryca co D300, obudowa inna i D300 ma jeszcze trochę więcej bajerów, których i tak nie wykorzystam do końca, a cena jest ok 1500zł wyższa (jeżeli nie więcej)...
Ja chyba kupiłbym D90 i za resztę kaski kupiłbym jakieś jasne szkło...
A ja małem D80 - było SUPER.
Kupiłem D300 i jest... do bani. Próbowałem na wszystkie strony, teraz sprzedaję cały zestaw N.
Dlaczego?
Zdjęcia mają brzydkie kolory, powyżej ISO 1000 gubią się szczegóły, kolor czerwony jest potwornie jaskrawy, w ciemniejszych miejscach (tam, gdzie zdjęcie jest niedoświetlone - to się zdarza w fotografii sytuacyjnej i reportażowej) występuję brzydki efekt zaszarzenia zdjęcia (coś, jak słabej jakości filmy - czyli nie ciemno, tylko jakby niska jakość - i to niezależnie od ISO).
A jak jeszcze dożucę mydło... Co ciekawe, opisane przeze mnie powyżej przypadłości znane są osobom użytkującym D300, ale one robią w NEFach, więc JPG ich nie interesują.
Oczywiście ponoć można to tam wszystko poustawiać - ja ustawiam już 4 miesiać i nic:(
Zdjęcia robię tylko w JPG, więc nie trafiają do mnie argumenty, że aparat jest boski, bo robi świetne NEFy.
Porwałem się widocznie z motyką na słońce.
I teraz tak sobie pomyślałem, że może D90 będzie lepsze, bo za słaby jestem na D300.
I moje pytanie - czy ktoś może mi podrzucić linka do zdjęć na ISO 1000-1600, jednak nie idealnie oświetlonych a lekko niedoświetlonych? I wogle jakiś swoich. Chodzi mi oczywiście o nieobrabiane JPG prosto z puchy. Byłbym BARDZO wdzięczny, bo troszkę mi szkoda obiektywów i lampki...
Psychotrop
10-02-2009, 18:22
Kupiłem D300 i jest... do bani. Próbowałem na wszystkie strony, teraz sprzedaję cały zestaw N.
Dlaczego?
jak nie wiesz dlaczego, to przeczytaj moją stopkę :) :mrgreen:
fotoMichal
10-02-2009, 18:32
Dlaczego?
Zdjęcia mają brzydkie kolory, powyżej ISO 1000 gubią się szczegóły, kolor czerwony jest potwornie jaskrawy, w ciemniejszych miejscach (tam, gdzie zdjęcie jest niedoświetlone - to się zdarza w fotografii sytuacyjnej i reportażowej) występuję brzydki efekt zaszarzenia zdjęcia (coś, jak słabej jakości filmy - czyli nie ciemno, tylko jakby niska jakość - i to niezależnie od ISO).
A jak jeszcze dożucę mydło... Co ciekawe, opisane przeze mnie powyżej przypadłości znane są osobom użytkującym D300, ale one robią w NEFach, więc JPG ich nie interesują.
Oczywiście ponoć można to tam wszystko poustawiać - ja ustawiam już 4 miesiać i nic:(
Zdjęcia robię tylko w JPG, więc nie trafiają do mnie argumenty, że aparat jest boski, bo robi świetne NEFy.
Porwałem się widocznie z motyką na słońce.
I teraz tak sobie pomyślałem, że może D90 będzie lepsze, bo za słaby jestem na D300.
I moje pytanie - czy ktoś może mi podrzucić linka do zdjęć na ISO 1000-1600, jednak nie idealnie oświetlonych a lekko niedoświetlonych? I wogle jakiś swoich. Chodzi mi oczywiście o nieobrabiane JPG prosto z puchy. Byłbym BARDZO wdzięczny, bo troszkę mi szkoda obiektywów i lampki...
w końcu !! :) ktoś przełamał stereotyp ze D300 to wypas :))
a tu masz foto ISO2000 w D90 :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotomichal.com/d40.jpg)
jak nie wiesz dlaczego, to przeczytaj moją stopkę :) :mrgreen:
Hehe. Oczywiście - to główna odpowiedź speców, jak również to, że mam się przesiąść na kompakt;)
Ale tak na serio - nie uważam, co bym miał jakieś zdolności, ale z D80 mam zdjęcia, że aż patrzeć się chce:) więc zakładam, że umiejętności fotograficzne to jedno, a umiejętność ustawiania parametrów (których ja na serio nie chce ustawać) to drugie....
velaskez
10-02-2009, 18:44
To jest ISO 2000?! o matko...
w końcu !! :) ktoś przełamał stereotyp ze D300 to wypas :))
a tu masz foto ISO2000 w D90 :)
Hmm. Ciężko ocenić. Ale czerń też troszkę podjeżdża tym czarnym kolorkiem, znanym z filmów nagrywanych kamerą w kinie dla przykładu:(
arecki704
10-02-2009, 18:45
Radze CI kupić D90
miałem d50, w pewnym momencie potrzebowałem czegoś lepszego, myślałem nad d80 jednak po zapoznaniu sie z nim okazało sie ze nie odczułbym duzej różnicy, a przynajmniej dla mnie nie wartej 1700zł(koszt d80, ). Znaczną przewage nad d50 pozwoliłbymi odczuc d300 lub d90, z braku funduszy wybór padł na d90 i jestem zadowolony i nie załuje wydanych pieniedzy. Moim zdaniem jezeli ktos nie ma duzo kasy to lepiej zainwestowac w szkło niz w d80.
A d50 zostaw sobie na zapas, moze według wielu osób jest przestarzały ale to wciaz dobry aparat.
Psychotrop
10-02-2009, 18:51
Hehe. Oczywiście - to główna odpowiedź speców, jak również to, że mam się przesiąść na kompakt;)
Ale tak na serio - nie uważam, co bym miał jakieś zdolności, ale z D80 mam zdjęcia, że aż patrzeć się chce:) więc zakładam, że umiejętności fotograficzne to jedno, a umiejętność ustawiania parametrów (których ja na serio nie chce ustawać) to drugie....
co racja to racja - D90 ma bardzo intuicyjne menu i całą guzikologię - opanowanie tego zajęło mi tyle co przeczytanie instrukcji - w zasadzie jedyną rzeczą jaką zmieniłem w ustawieniach, to w przetwarzaniu obrazu podciągnąłem wyostrzanie :)
D300 - nie wiem, bawiłem się nim może z pół godzinki.
fotoMichal
10-02-2009, 19:18
To jest ISO 2000?! o matko...
coś nie tak?
winterfresh74
10-02-2009, 19:26
Właśnie przesiadłem się z D80 na D300 - nie będę się rozpisywał czy warto czy nie, każdy bierze co mu pasuje
Powiem tylko że za cenę 1500 to raczej nowej D80 nie dostaniesz, ceny poszły do góry. Wystawiłem swoją z kilkoma gratisami i myślałem że podana cena jest za wysoka - ale ludzie się pytają i są chętni.
Tak więc jeżeli możesz jeszcze kupić za 1500 to nie czekaj tylko bierz..
Dziękuję za zainteresowanie moim postem.
Kupiłem D90 i Nikkora 18-200. Właśnie się poznajemy :)
Dwa tygodnie temu nabyłem d90 a tydzien temu Tamrona 17-50/f2.8. Wcześniej miałem d50 + N18-135. Jestem bardzo zadowolony. Dla mnie rówżnica jest ogromna. Teraz myślę o astrofotografii....
Pozdrawiam