Zobacz pełną wersję : Prosze o pomoc w wyborze aparatu
adamblachnio
09-08-2006, 00:21
Witam wszystkich. Podlaczylbym sie pod poprzedni temat, lecz niestety z tego co sie orientuje, nie pasuje do mojego problemu slowo "tani".
Mianowicie mam juz swoj wiek (dla niektorych to jeszcze pelnia mlodosci, choc i ja nie narzekam - 43 lata) i od jakiegos czasu planuje spelnic swoje marzenie - kupno analogowego Nikona. Myslalem ogolnie o kupnie bardzo dobrego aparatu analogowego i jakos Nikon wpadl mi na mysl, nie Canon czy Minolta. Nie chce celowac tez w nic z wyzszej polki, w jakies klasyki (czyli jakby to porownac, starczy mi Mercedes czy BMW, nie potrzebuje Rolls-Royce'a) bo nie jest mi to potrzebne. Chce lyknac troche techniki w marce z tradycja.
Zwracam sie wiec z ta prosba do Was. Jak juz wspomnialem analog z wyzszej polki. Z moich poszukiwan znalalzem chyba 3 interesujace mnie pozycje: F5, F6, F100. Tutaj wlasnie prosze o pomoc w wyborze. Bedzie epwnie sposo odpowiedzi typu "bierz ten bo jest najlepszy", lecz prosilbym raczej o konstruktywne opinie. Opinie typu "F5 moze robic 8 klatek/sek ale wazy wiecej niz F6, ktory notabene zrobi tyle samo z zamocowanym dodatkowym zasilaniem (F5 zasilanie ma "na stale")" beda bardzo mile widziane. Jako ze ma to byc spelnienie marzenia, cena nie gra duzej roli, czyli chce przez to powiedziec ze stac mnie na kazdy z tych trzech modeli.
pozdrawiam i dziekuje za pomoc,
Adam
Z uwagi na lepszą ergonomię korpusu, jaśniejszy wizjer, najlepszy układ AF jaki jest w Nikonach i możliwość współpracy z najnowszymi lampami błyskowymi (system iTTL), brałbym F6 z gripem MB-40.
;) Albo D2X-a :lol:!!!!
Jak to ma byc spelnienie marzen to polecam F3HP (serio, mozna za niewielkie pieniadze kupic modele z konca produkcji, tj ok roku 1999-2000) :)))) ze szklem 50/1.4 AiS oraz ze 105/1.8, potem dokupic cos szerokiego i focic i focic i focic ... Jedno spojrzenie w wizjer F3 i wszystkie inne matowki beda ciemnym tunelem ze swiatelkiem na koncu.
A jak cena nie gra roli to kup F3/T w czarnym wykonianiu, to i za podreczny mlotek bedzie robil (obudowa tytanowa).
Mowie powaznie.
adamblachnio
09-08-2006, 23:39
Mimo iz tylko dwie odpowiedzi i tak dziekuje bardzo za rady.
cypherdid
10-08-2006, 09:20
Czornyj dobrze napisał..nie ma co się zastanawiać: F6 dla mnie najlepszy analog małoobrazkowy na rynku
jeśli Ci nie szkoda 7k zł to F6
ale za te 7k możesz mieć i F100+MB15+AF-S 28-70/2.8...
funkcjonalnie są dość podobne
andrzejp
10-08-2006, 14:28
Witam,
Czornyj ma rację. Wyborem bdb.będzie F6.
Po co kombinować z innymi wariantami mając kasę.
Biorę F6 do tego Gripa i dobre szkło.
Po co bawić się w półśrodki.
Gdybym ja miał taką kasę napewno wybiorę F6 z dodatkami ,
zapewniam Cię , że nie bawiłbym się w jakieś kombinacje.
Pozdrawiam.
Witam wszystkich!
Adam nie wspomnial ile ma kasy do wydania na jego spelnienie marzen....
Bo jesli ma odliczone 7 kola na korpus i ewentualne zasilanie..... to niech lepiej kupi F80 i jakies dobre szkla. A lepiej F3 i super szkla!!!! Bo chyba zapominamy ze sam korpus jest niczym (nawet F6) bez odpowiedniej optyki!
Adam chyba nie chcesz do tej BMW czy MERCA zapodawac silnika z SYRENKI...? :)
Gdybym ja spelnial swoje marzenia za 7 kola to kupilbym:
180mm 2,8
105mm 1,8
50mm 1,4 (juz mam)
24mm 2,0
a za reszte, jesli by styklo MERCA WSZECHCZASOW: NIKONA F3 lub gdybym chcial AFa to F5
Powyzsze... to takie moje wlasne fotograficzne marzenie
Władca Pixeli
10-08-2006, 20:58
Nie chce celowac tez w nic z wyzszej polki, w jakies klasyki (czyli jakby to porownac, starczy mi Mercedes czy BMW, nie potrzebuje Rolls-Royce'a) bo nie jest mi to potrzebne.
....
Z moich poszukiwan znalalzem chyba 3 interesujace mnie pozycje: F5, F6, F100.
Ale zaprzeczasz sam sobie. F5 i F6 to właśnie najwyższa pólka, takie Rolls-Royce wsród aparatów.
F80, F100 czy FM2n, FM3A powinny Ci wystrczyć.
Władca Pixeli,
Oczywiscie F5 i F6 to najwyzsza polka wsrod Nikonow.
Moze Adam mial tu na mysli chociazby jakiegos Contaxa lub Leica.... :D
Contaxy to teraz w cenie złomu można kupić :lol: A "fotograficzny Rolls-Royce" kojarzy mi się ze złotym Haslem w czerwonej okładzinie :lol:
A wracając do tematu, to zamydlacie sprawę. Pytanko dotyczyło najfajniejszego korpusu AF i tutaj odpowiedź jest jedna. A dobre szkło zawsze można dokupić, tym bardziej że cudne manuale AI-S wspominane przez slaw74 można teraz dopaść za bezcen. Sam mam teraz na oku 85/1,4 za osiem stów...
szkoda, ze pytasz tylko o body a nie piszesz nic o optyce - co masz albo co chcesz mieć - obiektywy w analogach to najistotniejsza sprawa.
skoro chcesz najlepszą technologie - to będą cie interesoway obiektywy AF (drogie - bo normalnie stosowane w cyfrze) a nie manuale.
dziwne by było kupowanie F6 i uzywanie średnich obiektywów. a te z półki pro kosztują po kilka tysięcy sztuka (no 50/1,4 jest tani, ale to standart)
F100 jest fajny, F6 lepszy, mozesz miec wersje z gripem albo bez - jak lubisz. F5 masz od razu z gripem - jak chcesz mieć cały czas to lepiej.
jeśli finanse nie ograniczają - to F5 albo 6 - zalezy jakie masz preferencje co do gripa.
adamblachnio
11-08-2006, 00:21
Moze Adam mial tu na mysli chociazby jakiegos Contaxa lub Leica.... :D
A "fotograficzny Rolls-Royce" kojarzy mi się ze złotym Haslem w czerwonej okładzinie
Wlasnie to mialem na mysli piszac ze nie chce celowac w nic z wyzszej polki.
Bo jesli ma odliczone 7 kola na korpus i ewentualne zasilanie
Lacznie na sprzecik mam zebrane 16 tysiecy wiec na F6 z zasilaniem i szklem powinno starczyc.
Dzieki za porady
Lacznie na sprzecik mam zebrane 16 tysiecy wiec na F6 z zasilaniem i szklem powinno starczyc.
No... to juz powinno starczyc na niezly komplecik.
W takim razie tak jak napisal Jacek, bierz F6 lub F5 i jakies pro szkielka zaleznie od wlasnych preferencji.
Daj znac Adam jakie fotki Cie interesuja, czym chcialbys sie zajmowac. Wowczas napewno cos doradzimy jesli chodzi o szkielka by stanowily szykowny komplecik z F6...
Zycze udanych zakupow!
Biorąc pod uwagę miejsce zamieszkania adamblachnio, to w ciemno można mu polecić F6 + AF-S 17-35/2,8...
I na dokladke moze cos dluzszego... 80-200mm 2,8
A jesli lubi portret to jeszcze 105mm 2,0 DC z kontrolowanym rozmyciem tla!
To moze zamiast 80-200/2.8 to 70-180 micro ... dwa w jednym
To moze zamiast 80-200/2.8 to 70-180 micro ... dwa w jednym
Też jestem fanem tego szkiełka - czasem można tanio trafić, a jest fajne, malusie i może robić za trzy obiektywy na raz - portretówka, makro i średnie tele do landszaftu (ładnie chodzi domknięty)