Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] The Unknown City V
Marcin Stawiarz
09-02-2009, 18:34
http://www.stawiarz.com/zdjecia/the_unknown_city/20.jpg
http://www.stawiarz.com/zdjecia/the_unknown_city/21.jpg
http://www.stawiarz.com/zdjecia/the_unknown_city/22.jpg
http://www.stawiarz.com/zdjecia/the_unknown_city/23.jpg
Podoba mi sie cały zestaw.
Jest ładnie podany, stylowy, dobrze kadrowany. Odpowiednio złapane momenty - ludzie, zwierzęta.
Podoba mi się. Gdybyś dał jedną fotkę to byłaby bardzo średnia a tak jest pewna opowieść. Tylko na ostatnim, też spodziewałem się jakiegoś ludzia a nie psiny.
O technikaliach się nie wypowiem bo w tym wypadku to nieistotne mz.
Swietne są. Zwłaszcza jako seria.
Mógłbyś zdradzić jak uzyskujesz takie BW ? Nakładasz jakoś kanały, coś w tym stylu ? CZy głównie zabawa kontrastami i jasnością ?
Marcin Stawiarz
10-02-2009, 14:50
Tylko na ostatnim, też spodziewałem się jakiegoś ludzia a nie psiny.
w tle sa dwie dziewczyny, ktore wypuscily tego psa... na ekranie przy tak malym obrazku tego nie widac, ale na papierze od razu rzuca sie w oczy... zreszta w calej tej serii i poprzednich jest sporo takich szczegolow, jak koty na parapetach, ptaki na dachach, ludzie w oknach, itd... tylko, ze nie ma mozliwosci tego dostrzec na ekranie monitora.
Mógłbyś zdradzić jak uzyskujesz takie BW ? Nakładasz jakoś kanały, coś w tym stylu ? CZy głównie zabawa kontrastami i jasnością ?
kontrast, janosc, pedzel gumki. ta metoda jest dosyc pracochlonna, efekty unikalne, bo nigdy nie wyjdzie 2 razy tak samo. wszystko zalezy od wyobrazni jaki efekt koncowy chcemy uzyskac. wymaga tez idealnie naswietlonych klatek, ja do wiekszosci uzywalem 2 szarych polowek (od gory i od dolu).
martinez
10-02-2009, 20:02
... wymaga tez idealnie naswietlonych klatek, ja do wiekszosci uzywalem 2 szarych polowek (od gory i od dolu).
Nie bardzo rozumiem w jakim celu stosuje się taki zabieg, nakładania 2 szarych połówek, czy ktoś może mi wyjaśnić w jakim celu stosuje się ów trick... :-?:oops:
p.s.
zdjęcia bardzo dobre, jak i w pozostałych seriach z cyklu The Unknown City :) ****
Polsar74
15-02-2009, 12:55
kolejna świetna seria !
Miód na oczy :-)
Zastanawia mnie jakby te zdjęcia zamieścił nie Marcin Stawiarz, ale osoba o nicku XYZ czy też by otrzymała 5 gwiazdek i same ochy i achy.
Dla mnie zdjęcia są OK. Po prostu OK. Mają jakąś określoną stylisykę, przekazują mi jakąś opowieść, przywołują jakieś pokłady pamięci. Czyli są po prostu OK. Na DeviantArt co drugie zdjęcie jest takie, taki styl jest teraz modny. Jakbym to zobaczył pierwszy raz to bym się zachwycił...
Tak juz jest, ze opinie i nazwisko wplywaja znaczaco na ocene prac i wcale nie odzwierciedlaja obiektywizmu. Ale, zeby nie bylo zdjecia mi sie podobaja:)
swiatlo a czy osoba o nicku XYZ zrobiłaby takie piękne bw jak na 3 zdjęciu ? ciekawe zestawienie - całość trafia w mój gust , i z przyjemnosicą obejrzałem te prace
irek6311
17-02-2009, 21:25
Ładna seria :D
Marcin Stawiarz
17-02-2009, 22:12
Zastanawia mnie jakby te zdjęcia zamieścił nie Marcin Stawiarz, ale osoba o nicku XYZ czy też by otrzymała 5 gwiazdek i same ochy i achy.
Dla mnie zdjęcia są OK. Po prostu OK. Mają jakąś określoną stylisykę, przekazują mi jakąś opowieść, przywołują jakieś pokłady pamięci. Czyli są po prostu OK. Na DeviantArt co drugie zdjęcie jest takie, taki styl jest teraz modny. Jakbym to zobaczył pierwszy raz to bym się zachwycił...
Oj Cezary, ty to chyba masz jakas misje krytykanctwa mojej osoby, co? Podjudzasz mnie i podjudzasz w kazdym kolejnym temacie, ktory zakladam, i zupelnie nie rozumiem po co?
Juz napisales mi kilka razy, ze moje zdjecia nie trafiaja w Twoj gust, przyjalem to za pierwszym razem, ale Ty wciaz wracasz, czytnie tego samego po raz enty jest juz nudne, daj se siana chlopie, bo zdjec nie robie dla Ciebie tylko dla siebie. A tobie to oszczedzi czas na ogladaniu takich gniotow.
To nadal cos personalnego?
Chcialbym zobaczyc chociaz 5 serii z DA, ktore beda w takim jak to nazywasz "modnym stylu", i o takiej tresci.
Oj Cezary, ty to chyba masz jakas misje krytykanctwa mojej osoby, co? Podjudzasz mnie i podjudzasz w kazdym kolejnym temacie, ktory zakladam, i zupelnie nie rozumiem po co?
Nie wiem dlaczego komentarz nazywasz "krytykanctwem" i "podjudzaniem". Nie poszedłem z prądem innych forumowiczów, ale też nie skrytykowałem zdjęcia. Powiedziałem że zdjęcie jest OK. Czy to podjudzanie?
Poza tym wyraźnie powiedziałem że jakbym widział takie zdjęcie po raz pierwszy, to bym się zachwycił. Ale że ostatnio na DA wśród osób na liście moich Friends takich niby to hdr-ów jest teraz cały wysyp, więc nic dziwnego że już na kolejne nie reaguję z tym samym zachwytem jak reagowałem na pierwsze. Jest to naturalne.
Wyluzuj...
Poza tym wcale nie wchodzę w każdy Twój temat. Przez całe miesiące mnie na forum zupełnie nie było. Ostatnio komentuję, ale nie tylko Twoje, ale i wiele innych. Po kolei jak leci. Jedne pozytywnie, jedne obojętnie, jedne negatywnie. A Twoje skomentowałem średnio pozytywnie. Czy powinienem entuzjastycznie pozytywnie?
Marcin Stawiarz
17-02-2009, 22:31
A Twoje skomentowałem średnio pozytywnie. Czy powinienem entuzjastycznie pozytywnie?
Ja juz Ci napisalem powyzej, znam Twoje zdanie na temat moich zdjec i je przyjalem juz dawno temu.
I powtorze to po raz kolejny !nie interesuje mnie czytanie Twoich komentarzy!, czy beda pozytywne czy negatywne, po prostu nie interesuja mnie. Chociaz znajac Twoja natarczywosc, to taka dyskusja bedzie pewnie miala miejsce znowu za jakis czas.
Ja juz Ci napisalem powyzej, znam Twoje zdanie na temat moich zdjec i je przyjalem juz dawno temu.
I powtorze to po raz kolejny !nie interesuje mnie czytanie Twoich komentarzy!, czy beda pozytywne czy negatywne, po prostu nie interesuja mnie. Chociaz znajac Twoja natarczywosc, to taka dyskusja bedzie pewnie miala miejsce znowu za jakis czas.
Sporo czasu minęło, więc w serii moich komentarzy do wielu różnych wątków, jak zobaczyłem Twój, to pomyślałem że mogę komentarz wrzucić. Ale widzę że jednak nie.
autograf
17-02-2009, 22:42
I powtorze to po raz kolejny !nie interesuje mnie czytanie Twoich komentarzy!, czy beda pozytywne czy negatywne, po prostu nie interesuja mnie.
Oj! Niemiłe to..
P.S. Ten set również nie przypadł mi do gustu.