Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem ostrości w ProShow Gold...pomóżcie!

Adu
09-02-2009, 18:26
Witam.
Mam problem z ostrością w programie do tworzenia prezentacji ProShow gold. Podczas jej tworzenia wszystko jest ok, ale kiedy wezmę pełny ekran, strasznie leci jakość zdjęć (szczególnie tych w pionie). Próbowałam przejsc do edycji zdjecia w programie i tam je podostrzyć ... i w efekt w miniaturce widac od razu , ale gdy tylko wezmę pełny ekran (pokaz slajdów) wszystko bierze w łeb.
Przeglądałam wcześniejsze wątki na ten temat, tam radziliscie zmniejszyć format zdjeć przed wrzuceniem do programu ( bo niby ten sam wybiera format i nie zawsze umiejetnie) ale to tez nie pomogło...
Bardzo proszę o jakies podpowiedzi
Pozdrawiam

Jolania
10-02-2009, 02:32
Początkowo też mnie to drażniło. Pokaz DVD puszczony z płyty w telewizorze wyglada znacznie lepiej niż w komputerze podczas tworzenia pokazu (obraz nieco rozmyty). Nwet puszczuny na DVD komputerowym już jest daleki od ideału. Człowiek przyzwyczajony do oglądania zdjęć w miarę ostrych jest nieco zawiedziny tym, co wypuszcza ProShow Gold. Nikt z ludzi, którym robiłem pokazy DVD na tym programie, nie narzekał na ostrość. Niektórzy majac spore telewizory, byli wręcz mile zaskoczeni jakością obrazu.
Może problem tkwi w ustawieniach. Masz tu fragment mojej korespondencji z GRZEGORZANT'em

Napisał Jolania
Jeszcze raz ja, witam.
Prawda jest taka, że nie mam płyty DVD-RW, a szkoda mi na próby tych, które mam. Jeśli znajdzesz chwilę napisz mi proszę, co masz w ustawieniach zakładki CREATE DVD
MENUS
-Aspect:
- Thumbnails (ptaszek czy nie) use video thumbnails - duration:
SHOWS - tu się chyba orientuję
OUTPUT OPTIONS
DVD Type
TV System
Audio Type
Anti-Flicker (ptaszek czy nie)
Encoding Quality
DISC BURNING
Bitsetting
ISO Creation (ptaszek czy nie)
Include files
PC AUTORUN
Window size
Image size (ptaszek czy nie) Limit image display size
Loop Show (ptaszek czy nie)
Rendering
Resizing
Image Quality
(Video Output Quality)Resolution
Quality
(Audio Output Quality) Quality

Z góry dziękuje za wyrozumiałość.
Pozdrawiam - Michał
Witam
U mnie wygląda to tak :
MENUS

1.Zaznaczony

OUTPUT OPTIONS

1.dvd type - high qualit
2.TV system – PAL
3.Adio type - MP2 - JA USTAWIAM TEN DRUGI I JEST GIT, BO wcześniej niektórym wyskakiwały problemy z dźwiękiem
4.Anty Ficner – ptaszek :wink:
5.Encoding - HQ

DISC BURNING

1.Bitsetting – nie mam tej opcji
2.ISO Creation - ptaszek
3.Include files - jw.

PC AUTORUN

1.1024x768
2. limit bez ptaszka
3.loop jeśli nie masz menu projektu to tak, chyba że nie chcesz aby leciało kółko :smile:
4.rendering jak w pkt 1
5.resizing jw.
6.HQ
7.HQ
8.HQ
btw jak u Ciebie z dźwiękiem czy tylko mp2 i pcm ?
dzisiaj odpaliłem pokaz na dobrym dvd i dźwięk nie ruszył (na pc jest) W PSG konwretuje mp3 do mp2 nie wiem po co i co to wogóle za format ?
daj znać jak Ci idzie z tym softem i czy korzystałeś ze spolszczenia
pozdrawiam grzesiek

Adu
10-02-2009, 15:20
Dzięki, bedę próbować! Mam nadzieje że to da lepszy efekt.
Pozdrawiam

szymony
11-02-2009, 00:55
czy korzystałeś ze spolszczenia

A to takowe jest??

Jolania
11-02-2009, 23:49
A to takowe jest??
Ponoć tak, ale dałem sobie spokój, bo miało coś mieszać w programie. Z czasem załapałem o co chodzi. Pewnie nie wszystko jescze...

grzegorzant
12-02-2009, 13:33
mz,główny problem z tym programem polega na tym, że trzeba go traktować jako prawie film :)
tzn nie nalezy oczekiwać super ostrych pojedynczych klatek i odbierać raczej jako całośc z muzyką, odpowiednim doborem kolejności wyświetlanych zdjęc, przejść między nimi (z tym nie przesadzać !)itd.
Jeszcze mi się nie zdażyło aby ktoś narzekał na ostrość fotek w pokazie. Nieśmiało dodam, że parę razy usłyszałem : to lepsze niż film ;)
Generalnie pokaz jako pewna całość, super ostre fotki na papierze w albumie.
pozdrawiam

Adu
12-02-2009, 22:17
Zgadzam sie z przedmówca. Przygotowałam prezentację i faktycznie na ekranie TV efekt jest dużo dużo lepszy niż w komputerze...szczególnie jak ogląda sie dodatkowo z odpowiedniej odległości. Takze efekt końcowy i tak był zadowalajacy...na szczeście

viper345
18-02-2009, 18:23
Rozwiązanie jest bajecznie proste. Należy stworzyc płytę zawierającą slideshow w formacie filmu dvd + prezentację .exe. W takiej sytuacji płyta odpalana na komputerze automatycznie uruchomi plik z prezentacją .exe, dla której możemy zdefiniowac odpowiednią rozdzielczosc (nawet full HD). W momencie odpalania na telewizorze odpalana jest prezentacja w formacie dvd i wszystko jest cacy.

Pozdrawiam serdecznie

Czereśniak
19-02-2009, 13:10
Viper345 mógłbys coś w temacie jednoczesnego umieszczania na płycie slideshow + exe powiedzieć? Gdzie jest taka opcja i co trzeba to zrobić? Prosze o pomoc... i z góry dziękuje.

Jolania
22-02-2009, 00:32
Viper345 mógłbys coś w temacie jednoczesnego umieszczania na płycie slideshow + exe powiedzieć? Gdzie jest taka opcja i co trzeba to zrobić? Prosze o pomoc... i z góry dziękuje.
No właśnie... Przyłaczam się do pytania