PDA

Zobacz pełną wersję : czy mogą zniknąć zdjęcia z karty ?

1979
09-02-2009, 14:41
Pytanie bardzo teoretyczne, ale jeżeli mamy na karcie zdjęcia i położymy ją na dłuższy czas na półce to czy zdjęcia nie wyparują. Nie jest to ani twardy dysk ani płytka CD. Nie jestem specjalistą ale taka karta np. CF to prawie sama elektronika. Zastanawiam się więc jaki ma na nią wpływ długi brak zasilania. Akumulator w końcu padnie, magnes straci swoje właściwości a CF ?

Zakładam że karta nie jest uszkodzona i nie leży w niekorzystnych warunkach.

Patio
09-02-2009, 14:47
na 99.9 nie maja prawa, jedynie mechanicznie mogą zostać zniszczone

pinokio
09-02-2009, 14:51
Sam zapis z karty nie zniknie. Kiedyś wpadła mi karta do wody i poleżała trochę. Po wysuszeniu wszystko na niej było.
Jedynie mechaniczne uszkodzenia lub "ktoś" po cichu wyczyscił karte i nie chce się przyznać ;)

1979
09-02-2009, 14:55
czyli mogę opisać taką karte "Wakacje 2008" i do szuflady. W 2011 wszystko będzie ok ?
dostane to na piśmie ? :)

geryon
09-02-2009, 16:26
możesz dla pewności sam sprawdzić i ewentualnie skorygować nasze przekonania :]

zakwas
09-02-2009, 20:27
Niestety, shit happens, i w życiu nie użyłbym kart pamięci, tudzież pendriva do przechowywania danych. Silne pole magnetyczne, elektromagnetyczne, wyładowania statyczne, wysoka temperatura, duża wilgotność wpływa na zawartośc takiej karty, szczególnie dotyczy to tanich lub podrabianych nośników. Czytałem w zeszłym roku, że producenci mają zamiar wprowadzić pamięci jednokrotnego zapisu, które będą się nadawały do archiwizacji, ale póki co nie słyszalem żeby coś takiego pojawiło się na rynku.

rabijki
09-02-2009, 22:11
widzialem kiedys test sandiska chyba III ex.
m innymi wyprali go w kieszeni spodni
dzialal po wysuszeniu i nie stracil danych
na ile to prawda a na ile belkot reklamowy -????
olo

drhardware
10-02-2009, 00:22
A ja kiedyś podpiąłem Pedrive (białego kingstona), obok połozyłem komórkę. Telefon zadzwonił, pen się odłaczył, po chwili system zameldował o znalezieniu urządzenia przenośnego. Pen działa, ale wyczyścił się do zera.