Zobacz pełną wersję : D200 - na co zwrócić uwagę przed zakupem?
Witam,
Planuję zakup D200 i chcę się ustawić ze sprzedającym, zanim podejmę final decyzję. Czy możecie mi doradzić na co zwrócić uwagę oglądając D200? czy są jakieś "specyficzne" dla niego miejsca na które powinienem zwrócić szczególną uwagę? Pozdr!
arturpop
09-02-2009, 13:28
W tym modelu warto zwrócić na gumy w okolicach pokrętła pod palcem wskazującym. Cholerstwo lubi się odklejać.
Lubi, ale to w niczym nie przeszkadza.
Wg mnie sprawdź, czy nie ma jakiś bad pixeli na matrycy i jak ostrzy aparat w punkt.
A wg najlepiej kupić od kogoś polecanego na forum.
Wg mnie sprawdź, czy nie ma jakiś bad pixeli na matrycy i jak ostrzy aparat w punkt.
A wg najlepiej kupić od kogoś polecanego na forum.
Wg mnie sprawdź, czy nie ma jakiś bad pixeli na matrycy
Jak to zrobić?
Wg mnie sprawdź, czy nie ma jakiś bad pixeli na matrycy
Jak to zrobić?
Zasłoń obiektyw dekielkiem i zrób zdjęcie przy czasie około 1/20. Do czułości 800 nie powinny się pojawić wśród wszeogarniającej czerni żadne świecące kropki. Przy 800 i wyżej dwa czy trzy punkty są w zasadzie akceptowalne i nie do uniknięcia. Jak będą Cię bardzo wkurzać, to na Postępu zmapują za free.
arturpop
09-02-2009, 14:34
Nie przeszkadza, poza sytuacjami, w których przeszkadza. Czyli jak guma odkleja się na tyle, że blokuje dostęp do kółka i utrudnia operowanie nim. Ale wystarczy porządnie podkleić i po sprawie.
Ustaw na manualny tryb, jakieś 1/2 s, ISO 1600, Auto Focus na manual, zakryj obiektyw obiektyw deklem i pstryk. Powinno wystarczyć. A potem obejrzyj dokładnie w 100% na monitorze kompa czy nie ma jakichś "cekinów" na obrazku.
Ale licz się z tym że nie ma sprzętów bez bad czy hot pixeli. Kwestia tylko ile, jak berdzo go (je) widać i w którym miejscu. Jeśli gdzies pod nogami jeden mały...to nie ma co wybrzydzać... ale możesz mieć inne wymagania
Pozdrawiam
/ uprzedził mnie ktoś:-)
Dodam tylko, że jak zrobisz w RAWie i otworzysz w AdobeRAW, to nie zobaczysz nawet jak tam bedą, bo ACR je magicznie usuwa. Oglądaj jpg`i
arturpop
09-02-2009, 14:44
Ustaw na manualny tryb, jakieś 1/2 s, ISO 1600, Auto Focus na manual, zakryj obiektyw obiektyw deklem i pstryk. Powinno wystarczyć.
Trudno będzie znaleźć egzemplarz bez bad pixeli na iso 1600 (chyba, że pomapowane). :)
No więc właśnie to nie jest jakiś krytyczny element przy kupnie IMHO, bo w sumie nie zależy chyba wcale od higieny użytkowania. O wiele ważniejsze jest dla mnie w sprzęcie który nie ma AF Fine Tuning czy szkła których bym używał ostrzą w punkt, bo potem tylko frustracja...
Nikt nic nie napisał o ilości wyzwoleń migawki? :)
Dane powinne być w EXIFie.
dzięki za dotychczasowe wpisy. Postaram sie zabrać kompa ze sobą - bez niego raczej nie sprawdzę bad pixeli. migawka przyzwoita 26.000.
A jeżeli chodzi o kwestie typu : gdzie zajrzeć, na co zwrócić uwagę... jak coś jest porysowane to zauważę, ale może są jakieś "triki" żeby coś wykryć... żebym po śladach mógł wywnioskowć coś ;)
No to możesz sobie np obejrzeć 2 śrubki
http://www.pbase.com/andrzejmakal/image/100748479
Musisz podnieść lustro.
Jak widać jedna jest kręcona - ta złotawa bez farby, imbus ją zdarł. Świadczyć to może o problemach BF/FF na linii szkło-body, z tym że ja akurat miałem walnięte szkło, a że tylko w body kręcąc mogłem to poprawić to inna sprawa. Ta w czerwonym kółku - to od manualnego ostrzenia dla odmiany. W czasie wymian matówki, albo nawet fabryczne ustawienia czasem trzeba skorygować - u mnie gdy ostrzyłem ręcznie to na matówce miałem ostro a na matrycy nie :-P więc sam poprawiłem.
To jest d50, ale d200 wygląda podobnie mniemam
Pozdr