Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak to jest z tym D200??

Xanavi
09-02-2009, 10:35
Witam,

Ostatnio zauważyłem ze na allegro mozna kupić za 2000PLN uzywke Nikona d200 z dajmy na to przebiegiem do 10000. Bardzo mnie to kusi powiem szczerze. Chciałem zapytać osoby które miały okazje go używać, jak to naprawde jest z tymi jego szumami i ostrością?? Chce robić zdjecia RÓŻNE, od macro do krajobrazów. (Tamron 90mm i Tamron 17-50mm, pózniej coś szerokiego i tele).

dareknik
09-02-2009, 10:41
Przejedź się do Media Markt do Rzeszowa, tam znajdziesz nowy Nikon D200 z gripem (oryginalnym) za 2660 zł. Widziałem go w piątek. Zadzwoń wcześniej czy jeszcze jest.

KURNA*CHATA
09-02-2009, 10:45
Masz jasne szkla, wiec szumy az tak bardzo nie beda Ci straszne :) ISO 800 w tym aparacie jeszcze wzgledne.
Ostrosc po czesci uwarunkowana jest tez szklami.

Znajomy tydz. temu kupil D200 z przebiegierm 2340 klatek za 1.800zl

stachmuszel
09-02-2009, 11:20
Ja kupiłem z przebiegiem 14500 za 2 kzł. Ale stan idealny z całą dokumentacją. Gratis dostałem aku, CF i uchwyt boczny paskowy.
Pozdr.

gkrz
09-02-2009, 11:35
Ja też o tym myślałem, a skończyło się na D40 (900 zł z obiektywem i przesyłką) Na początek mi wystarczy. Skompletuje szklarnie to może coś potanieje. Ale to już raczej coś z matrycą c-mos. Jeśli to twój pierwszy aparat, lustrzanka, to nie pakuj się w to raczej. Za 1000 to masz fajne szkło. Ja już wiem że muszę kupi coś z zakresu 28-75 na początek, potem 70-300, a na końcu coś szerokiego i jakąś jasną stałke do pomieszczeń.
Przeglądałem allegro z pół roku, myślałem o D200, S5Pro, D90. Ale czy tymi aparatami uchwycisz ładniejsze kadry ? To zależy od twoich chęci, obiektywu. Musisz sobie zdać sprawę, że aparat to jest dostawka do obiektywu, a nie odwrotnie.

flakon
09-02-2009, 11:49
Mialem D200 i powiem ze bylem b.zadowolony z tego body-sprzedalem z przebiegiem prawie 60 tys + grip delty+ 2 aku za cos 1850 zl

ps. ostrosc to chyba najlepsza byla w D70 :)

Yuras
09-02-2009, 12:12
Wejdź najlepiej tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=44358) i zobacz test Jacka:) A co do tego jak się zachowuje na powietrzu, to też będziesz zadowolony. Chyba, że przesiadasz się z D70, to zauważysz początkowo różnicę w ostrości przy kropach. Puszka godna polecenia, poza prądożernością. Z wszystkich do tej pory dała mi chyba najwięcej satysfakcji.. ale ja lubię niskie ISO.

Xanavi
09-02-2009, 13:17
Wejdź najlepiej tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=44358) i zobacz test Jacka:) A co do tego jak się zachowuje na powietrzu, to też będziesz zadowolony. Chyba, że przesiadasz się z D70, to zauważysz początkowo różnicę w ostrości przy kropach. Puszka godna polecenia, poza prądożernością. Z wszystkich do tej pory dała mi chyba najwięcej satysfakcji.. ale ja lubię niskie ISO.

No faktycznie test ciekawy:) po jego przeczytaniu nic tylko d200 nabyć jak najpredzej, za te pieniadze to świetna puszka. A nawet jeżeli już trafi mi sie robić zdjecia na wyższym iso to kompem da sie nadrobić. Zastanawiam sie czy faktycznie w MM mozena z gripem za nicałe 2700 dostać?? Musze to sprawdzić.
Ogólnie jeszcze myślałem o C 40D, wiadomo to już jest kwestia wyboru systemu.

Yuras
09-02-2009, 14:16
..jeśli MM ma gdzieś ostatnią sztukę, to ja bym na nią mocno uważał. Sprawdź dobrze stan wizualny, techniczny w miarę możliwości.. i co ważne - przebieg.

Xanavi
09-02-2009, 14:26
..jeśli MM ma gdzieś ostatnią sztukę, to ja bym na nią mocno uważał. Sprawdź dobrze stan wizualny, techniczny w miarę możliwości.. i co ważne - przebieg.

Wiesz, zawsze to jednak body na gwarancji wiec nawet jakby coś sie działo...

geryon
09-02-2009, 15:28
ta puszka w MM to zapewne jakiś zwrot od klienta albo naprawiany w serwisie a klient dostał inny. standardowa praktyka takich sklepów wiec cena raczej średnio atrakcyjna nawet jak za pełną gwarancję.

Xanavi
09-02-2009, 15:31
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=549692832

Licytuje włąsnie na tej aukcji. Atrakcyjna chocby dlatego ze mały przebieg, na fotkach wszystko wygląda dobrze.

http://allegro.pl/item551836200_nikon_d200_niski_przebieg_gwarancja_ fv.html
Myślałem jeszcze nad tą aukcją ale sprzedawca ma dużo negatywnych feetbacków.
Moze znacie tego sprzedawce??

fIlek
09-02-2009, 15:35
Wbrew temu, co niektórzy mówią, D200 nadal robi zdjęcia i to całkiem niezłe :) Mnie teraz brakuje jego AWB i bardzo "analogowych" szumów. Bez problemu daje się tym aparatem oszukać nawet wytrawne oko. Kilku fotoreporterów na wystawie komentowało moje fotki z D200 następująco: "no tak, średni format, analog. Fajne, ale drogie" :mrgreen: To bardzo dobry aparat za jeszcze lepsze pieniądze.

Xanavi
09-02-2009, 15:37
Takie słowa utwierdzają mnie w przekonaniu ze wybór bedzie trafiony (pod warunkiem ze jakiegoś bubla wadliwego nie kupie;)

Franeq
09-02-2009, 15:43
"Z uwagi na bardzo liczne pytania o cenę minimalną i sprzedaż poza aukcją: obserwowanie aukcji jest dla mnie fascynujące i nie chcę tego przerywać - serdecznie pozdrawiam i zapraszam licytacji."

Dobre :)

Xanavi
09-02-2009, 15:45
dopiero teraz to zauważyłem<lol> Jakoś mnie ten ciekawy dopisek nie wystraszył, choć zabawny:D

gkrz
09-02-2009, 18:18
Czytałes ten wątek ? http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=63940

mini21
09-02-2009, 18:18
Ja na przełomie września i października kupiłem właśnie body u tego gościa z 2 linka.
Zapłaciłem 2tyś. a przebiego to niecałe 15 tyś klapnięć.

Sprzęt sprawuje się znakomicie.
Przesiadka z D70s na D200 to jak przesiadka z małpki na lustrzankę (no dobra, może trochę przesadzam, ale różnica jest naprawdę duża).

Ja osobiście boję się kupować w MM czy innych molochach.
Po historiach, jakie to akcje odchodzą w tego typu sklepach (rzucanie paczkami ze sprzętem, pstrykanie zdjęć sufitu przez pracowników, a o macaniu przez klientów nie wspomnę), raczej nie kupiłbym tak drogiego sprzętu.

Pumexior
09-02-2009, 18:33
Miesiąc temu przesiadłem się z d40 na d200. Kupiłem go za 1900 zł z 5 tys przebiegu, idealnym stanem wizualnym/mechanicznym, komplet akcesoriów i odebrałem go osobiście. Jestem mega zadowolony, różnicy miedzy tymi aparatami nie da się opisać słowami :P Cena nowego jest abstrakcyjna ale jak chcesz sprzęt używany to go bierz!

Xanavi
09-02-2009, 18:46
Ten sprzedawca do mnie nie przemawia. A co do wątku z fuji s5 pro, rozważałem też tą puszke ale jak dla mnie jest ona raczej do studia, a ja oczekuje troche bardziej elastycznej i uniwersalnej puszki.

miron19j
10-02-2009, 03:23
Ja osobiście boję się kupować w MM czy innych molochach.
Po historiach, jakie to akcje odchodzą w tego typu sklepach (rzucanie paczkami ze sprzętem, pstrykanie zdjęć sufitu przez pracowników, a o macaniu przez klientów nie wspomnę), raczej nie kupiłbym tak drogiego sprzętu.
ja swojego kupiłem w MM w Kaliszu. Byłem przejazdem, mieli ciekawą cenę, kupiłem. Minęło ponad pół roku, zero problemów. A z tą prądożernością, to nie zauważyłem zbyt dużej różnicy od D50 (mam oba aku w gripie w 200 firmowe). Reasumując- jestem z aparatu zadowolony.

YaneC
10-02-2009, 07:54
A ja myślałem nad tą puszeczką, ale... szczerze mówiąc - jako żem PEDANT - zniesmaczyła mnie ta odklejająca się tu i tam guma.

Zbieram kasę na trzysetkę, mam nadzieję, że w niej ten mankament został poprawiony (a jeszcze byłoby fajniej gdyby był usunięty :-) )

mini21
10-02-2009, 08:27
A nie czytasz wątków?
W D300 też się ludziom guma odkleja.

Jacek_Z
10-02-2009, 11:05
A ja myślałem nad tą puszeczką, ale... szczerze mówiąc - jako żem PEDANT - zniesmaczyła mnie ta odklejająca się tu i tam guma.
no to niestety masz problem. W każdym nikonie, który ma gumy to się one po czasie odklejają :(, to nie jest cecha wyłącznie D200.

Łukasz F.
10-02-2009, 11:29
odpowiem Ci tak... jeśli nie jesteś szumofobem, to bierz d200... sam użytkuję go od ponad 2 lat... przebieg ok 10k. robię śluby na niskim iso w plenerze, max do 1250 w kościele... jeszcze żaden z klientów nie skarżył się na jakość zdjęć. Foty sportowe na czułości od 1000 do 1600. jest szum bo jest, ale nie jest on na tyle wielki, zeby stanowiło to jakiś mega problem. Oczywiście nie ma co porównywać tej puchy do C5D czy D3, ale ja osobiście jestem z niej baaaardzo zadowolony. Sprawdziła się w każdych warunkach, w jakich dotychczas robiłem foty. Odklejająca się guma? I owszem, ale za to masz świetną ergonomię, zwłaszcza po dołożeniu gripa. Do portretu i makro masz niskie iso, bdb odwzorowanie koloru skóry. To tak z grubsza o zaletach... wady? ja widzę tylko 2... odklejająca się guma, ale to nie wpływa na jakość zdjęć:) i blokowanie się lustra kiedy używasz 2 akku w tym 1 nieoryginalnego:)

grizzly
10-02-2009, 17:07
Kupiłem miesiąc temu za 2k zł z 2 oryginalnymi aku, ładowarką, dokumentami, kartonem i 3 miesięczną gwarancją że o fakturze VAT nie wspomnę przywieziony z Japonii.

Opanda pokazała 5,5K klapnięć . Jedyna niezgodność z opisem to brak zaślepki gniazda lamp studyjnych:-D .

Za tak śmieszne pieniądze grzech nie brać:-D:-D:-D.

pozdrawiam Roman

gkrz
10-02-2009, 17:26
No ręce opadają, 2000 zl śmieszne pieniądze, za masowo produkowaną rzecz, której wyrób kosztuje pewnie nie więcej niż 200$.Sami bogacze na tym forum, tu 2000, tam 3000, no to przecie nie pieniądze. Dejcie spokuj z takimi textami, bo mi się słabo robi.

Xanavi
10-02-2009, 17:45
Kupiłem miesiąc temu za 2k zł z 2 oryginalnymi aku, ładowarką, dokumentami, kartonem i 3 miesięczną gwarancją że o fakturze VAT nie wspomnę przywieziony z Japonii.

Opanda pokazała 5,5K klapnięć . Jedyna niezgodność z opisem to brak zaślepki gniazda lamp studyjnych:-D .

Za tak śmieszne pieniądze grzech nie brać:-D:-D:-D.

pozdrawiam Roman

Co dokasy to rzecz względan, jedni maja jej wiecej drudzy mniej. Koledze napewno chodziło o stosunek jakość/cena faktycvznie za te pieniadze (stosunkowo nieduże) grzechem by było nie wziąć;)
Ja w każdym razie zdecydowany jestem na D200, wasze posty bardzo mi pomogły i utwierdził w wyborze.
Dzieki wszystkim za dołączenie sie do wątku a ja licytuje dalej.

Pozdrawiam i Dziekuje:)

miron19j
10-02-2009, 17:56
No ręce opadają, 2000 zl śmieszne pieniądze, za masowo produkowaną rzecz, której wyrób kosztuje pewnie nie więcej niż 200$.Sami bogacze na tym forum, tu 2000, tam 3000, no to przecie nie pieniądze. Dejcie spokuj z takimi textami, bo mi się słabo robi.
wiesz, "śmieszne pieniądze" to rzecz względna.
Jeżeli ktoś jest jest zdecydowany kupić np. aparat za 3 tys. a uda mu się kupić za 2 tys., to będą to śmieszne pieniądze.
Jeżeli nie stać mnie na Volvo za 130 tys. to niech będzie do kupienia nawet za 100 tys, to mnie to nie rusza. Ale dla kogoś innego będą to "śmieszne pieniądze"
BTW 2 tys za taki aparat (+ dodatki) to są śmieszne pieniądze.

Xanavi
10-02-2009, 20:01
Mam jeszcze jedno pytanie. Chodzi o zakupy na ebay.pl
Czy ktoś z was miał okazje kupowania na "fleabayu"
http://cgi.ebay.pl/Nikon-D200-10-0-Megapixel-dSLR-945-Actuations_W0QQitemZ280310659939QQcmdZViewItemQQpt ZDigital_Cameras?hash=item280310659939&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=66%3A2|65%3A3|39%3A1|240%3A1318
Dajmy na to taka aukcja.
Chodzi mi o koszty całkowite takiego zakupu, czy objety jest on jakimiś dodatkowymi opłatami jak cło, czy cena podana towar+przesyłka jest ostateczna??

lodzermensch
10-02-2009, 20:17

Używam D200 od dwóch lat średnio intensywnie i guma nie zaczęła się jeszcze odklejać. Chyba, że ślepy jestem...

Do autora wątku: Jak kupisz D200, to już nigdy nie będzie Ci smakować nic poniżej Dxxx. To jest niebezpieczne. Ostrzegam! ;)

Xanavi
10-02-2009, 21:47
Biorąc pod uwage ceny wyższych modeli chyba musze zacząć sie obawiać o swój budżet;) A jeszcze niedawno na d200 patrzyłem z lekkim dyztansem (tyle sie człowiek o tych szumach naczytał) ale mając świadomość ze najpierw są umiejętności potem szkło a na koncu puszka zupełnie przestałem patrzec na sprzet przez pryzmat szumofoba:D (bez urazy dla szczególarzy).