PDA

Zobacz pełną wersję : d50 kolejny problem z ostroscia

templar
08-08-2006, 20:02
czolem zolnierze. dzisiaj kupilem mojego nikona d50.
i mam problem...

nie wiem czy nie wsadzilem zle obiektywu do dziury :?
bo w instrukcji pisalo zeby wsadzac obiektyw bez wcisknietego przycisku odlaczania obiektywu, a ja go wcisknolem i mi fajnie do dziurki wpadl :D a takto jakos tak w powietrzu byl.

w kazdym razie problem wyglada tak: AF tak jakby nie dzialal. wciskam spust migawki do polowy i ustawia mi przeslone i migawke, a w obiektywie nic sie nierusza i nic nie slychac, wogole jak umarlak. lampa na wizjerze wskazujaca ostrosc tez nie zapala sie na zielono (no chyba ze recznie ustawie ostrosc i przelacze spowrotem na AF). no i oczywiscie zdjecia wychodza nie ostro :( w menu 2 opcje mam na szaro: Autofocus i AF area mode :cry: aha mam obiektyw kitowy 18-55mm :roll:

ps: aha i zaden kwadrat w wizjerze sie niepodswietla na czerwono tylko cale te czarne kreski migna tak na chwile na czerwono i tyle

Piotr_
08-08-2006, 20:13
Przy mocowaniu obiektywu na body masz przełącznik AF-M i to samo na obiektywie. Oba maja być na AF

templar
08-08-2006, 20:19
bracia ale ze mnie dupa :?

w instrukcji jest bez sensu nie do konca napisane, a ja zielony jestem i tak musialo byc. Piotr_ ustawilem ten przelacznik na obiektywie na M i wtedy idealnie weszlo do dziury. na AF bylo ustawione jak wyjalem obiektyw z paczki i przedtem wsadzalem. teraz poszlo idealnie. i autofocus dziala i dzwiek (beep) jest, i opcje w menu sa i wogole fajnie jest :D no tylko, ze teraz czuc czas ustawiania AF :)

Paweł.S
08-08-2006, 23:05
Jaki masz obiektyw :P W tekscie taki a w stopce taki :D

BlingBling
08-08-2006, 23:17
Przy mocowaniu obiektywu na body masz przełącznik AF-M i to samo na obiektywie. Oba maja być na AF

ja sie na to zlapalem kiedys. MIalem na MF ustawione i zaczalaem panikowac. Pogodzilem sie juz ze mam cos zwalone i do wrzucenia patrze a tu na MF... sam sie z siebie smialem :wink:

templar
09-08-2006, 00:00
sora pomylilem sie w opisie.

BlingBling: ty wsadzales obiektyw ustawiony na AF ? bo mi wlasnie na AF nie weszlo fajnie, dopiero jak na M dalem to wpadlo w dziure ladnie

BlingBling
09-08-2006, 00:11
templar :shock: to chyba nie ma znaczenia :) zaraz sprobuje u siebie......

.
.
.
.
.
.
.
.
.

i na AF i na MF dziala lux... moze cos ci wpadlo do srodka? 8) :lol:

ps.s taki meski nick masz a wsadzac nie umiesz? :mrgreen:

templar
09-08-2006, 10:45
nie no wsadzic umiem, tylko ze jak wsadzilem za pierwszym razem na sile (gwaltem) to AF w aparacie nie bylo :D

KozaK
09-08-2006, 17:33
Może wkładałeś nie tą stroną co trzeba :E

BlingBling
09-08-2006, 17:38
templar, masz nauczke :) gdybys sie nie spieszyl i pomyslal na pewno nie byloby problemu. Mi za pierwszym razem rece dygotaly jak nie wiem co:)

templar
10-08-2006, 00:22
no mi tez sie dygotaly, az mi sie spocily z nerwowo :?