PDA

Zobacz pełną wersję : [ Sport ] [PLK] Anwil Włocławek - Asseco Prokom Sopot 95:91

adamturek
09-02-2009, 01:21
Szlagier kolejki, bez dwóch zdań. Do samego końca mecz trzymał w napięciu. Zdjątek dużo, wybrane kilka ;).

Bawiłem się z balansem kolorów, nie bieli. Wszystkie sugestie mile widziane.

EDIT:
Niestety brak plików na serwerze. Korzystajcie z naszego hostingu.

projacek
09-02-2009, 01:22
5 i 12 baaardzo dobre :-) Ja coś od siebie wrzucę za godzinkę :-)

cinek85
09-02-2009, 01:24
Moim zdaniem bdb. Jest dynamika, w miarę różnorodnie. Ogólnie duży plus.
Pozdr

pinokio
09-02-2009, 02:06
Świetny reportaż! Oglądałem mecz Też świetny :)
Kolorki i kadry super. Podoba mi się :)

rychu_cmg
09-02-2009, 10:23
mam taką samą 7 tylko zrobioną z innego miejsca
popołudniu wrzucę coś od siebie

lacha
09-02-2009, 10:58
siodemka jest swietna!! :)

adamturek
09-02-2009, 11:52
Dzięki za komentarze :)

Mały bonusik ;)

EDIT:
Niestety brak plików na serwerze. Korzystajcie z naszego hostingu.

Bartek - NinoVeron
10-02-2009, 02:22
3,7,10,12 a z bonusu 3 i 6 - te mi sie bardzo podobaja

pitter0
10-02-2009, 20:55
Jak dla mnie chyba najlepsze zdjecia z tego meczu jak do tej pory na forum;) Bardzo dobre kadry

adamturek
11-02-2009, 09:59
myślę jednak że zbyt w niebieski wpada - zrobiłem tak samo jak byłem we Włocławku - tam musi być ustawione bardziej ciepło WB

Jak wywoływałem RAW-y to WB miałem ustawiony na ok 5800K. Przy tym WB kolor skóry był bardzo można powiedzieć "opalony" ;), więc balansem kolorów trochę "oziębiłem" zdjęcia. Nie wiem czy to jest dobra strategia jeżeli chodzi o obróbkę zdjęć. Nigdy wcześniej zakładki "balans kolorów" nie tykałem. Ustawiałem na zdjęciu jedynie WB.

Jak będe miał trochę więcej czasu to na spokojnie przysiąde i popatrzę czy zmniejszenie wartości WB, np. do ok 5100 da taki sam efekt jak WB na ok 5800 i edycja balansu kolorów.

kieplinek
11-02-2009, 15:37
wybaczcie ale czasami wasz onanizm związany z obrabianiem zdjęcia jest masakryczny... czasami nie da się tego czytać... dla mnie w fotografii to nie cyferki są najważniejsze...

projacek
11-02-2009, 16:51
wybaczcie ale czasami wasz onanizm związany z obrabianiem zdjęcia jest masakryczny... czasami nie da się tego czytać... dla mnie w fotografii to nie cyferki są najważniejsze...

Zgadza się, ważne aby zdjęcie broniło się poprzez to co na nim jest, uchwycony dobry moment, kadr.

adamturek
11-02-2009, 18:32
Zgadza się, ważne aby zdjęcie broniło się poprzez to co na nim jest, uchwycony dobry moment, kadr.

A gdzie Twoje kadry ? ;) Pisałeś, że cosik wrzucisz i... ;).

projacek
11-02-2009, 19:19
A gdzie Twoje kadry ? ;) Pisałeś, że cosik wrzucisz i... ;).

Moje się nie bronią momentem, kadrem etc :P

kieplinek
11-02-2009, 19:25
a Ty nie obrabiasz zdjęć??? nie wywołujesz ??? - u mnie do tego się to sprowadza - wywołanie z poprawnym ustawieniem Ciemni - w tym przypadku Ciemnia to Oprogramowanie do NEF....

Wojtek źle mnie zrozumiałeś...Każdy zdjęcia obrabia...jeden bardziej inny mniej... jeden tak drugi inaczej... tylko tu się robi totalny onanizm samego procesu obrabiania zdjęcia, a nie o to chyba chodzi...
W twoim wątku z meczu z Anwilem stig napisał coś bardzo mądrego...

Cytat:
Napisał stig Zobacz post
Noo... Balans.

uwielbiam jak mówisz - i w 100% masz rację - ja stary idiota zachowałem się jak dzieciak w szkole - "Prosę Pana a jaki to kolor???" - dzięki Stig

Używam Capture NX - nie lubię ACR - staram się ustawić wszystko w puszcze tak by potem nie poprawiać - ale nie do końca tak się da
koniec cytatu...

ja się mogę z nim nie zgadzać w niektórych kwestiach, ale chyba on wie że uważam go za jednego z lepszych fotografów sportowych jakich miałem okazję poznać... tylko co jest genialnego w tym co napisał
ano to, że przecież tylko zmienił balans... to prosta czynność nad którą na tym forum wszyscy się onanizują wybacz ale tak się to czyta... ok może mi się nie podobać to jaką barwę ma zdjęcie itd ale to jest sprawa fotografa ( to on albo takie zdjęcie sprzeda albo nie...) a tu wszyscy nagle mają orgazmy bo to takie trudne rawa wywołać? bo na moim kompie wygląda to inaczej niż na twoim... bo jest ciut za dużo niebieskiego... zielonego... czerwonego...? kurde fotoedytor w agencji i tak to przerobi... a gazeta i tak puści w czaerni i bieli w tym kraju niestety tak jest.

adamturek
11-02-2009, 19:27
Moje się nie bronią momentem, kadrem etc :P

No jak same nie dają rady to im pomożemy :).

adamturek
11-02-2009, 19:47

Oj stary czytaj uważnie ;). W pierwszym poście napisałem, że chodz mi o wszelkie sugestie związane z CB. "Cyferki", jak powiadasz, napisałem po to, żeby ktoś mi w końcu wtłumaczył o co chodzi z tym CB. Czy jest sens wogóle go używać i w jakich przypadkach. Czy między CB, a WB jest wogóle jakaś różnica. Zamiast pisać jakieś wywody o onaniźmie byś mi wytłumaczył temat j/w, chyba, że nie wiesz ;).

kieplinek
11-02-2009, 20:11
Oj stary czytaj uważnie ;). W pierwszym poście napisałem, że chodz mi o wszelkie sugestie związane z CB. "Cyferki", jak powiadasz, napisałem po to, żeby ktoś mi w końcu wtłumaczył o co chodzi z tym CB. Czy jest sens wogóle go używać i w jakich przypadkach. Czy między CB, a WB jest wogóle jakaś różnica. Zamiast pisać jakieś wywody o onaniźmie byś mi wytłumaczył temat j/w, chyba, że nie wiesz ;).

czym innym jest wytłumaczenie czym innym jest co wątek powtarzanie tych samych tematów...
wystarczy przejrzeć forum i na temat wb rozmawiać w wątku o wb... tam chyba najwięcej informacji będzie... ot na nikonwym forum
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=22456

ja używam Canona jak wiesz, więc nie jestem odpowiednią osobą by dawać ci rady.... na moje oko jedna rada jeżeli chcesz fotografować szybkie sporty... przydało by ci się zmienić puszkę...

projacek
11-02-2009, 20:13
No jak same nie dają rady to im pomożemy :).

No niech ci będzie ;P

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=87466

adamturek
11-02-2009, 20:34
czym innym jest wytłumaczenie czym innym jest co wątek powtarzanie tych samych tematów...
wystarczy przejrzeć forum i na temat wb rozmawiać w wątku o wb... tam chyba najwięcej informacji będzie... ot na nikonwym forum
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=22456

ja używam Canona jak wiesz, więc nie jestem odpowiednią osobą by dawać ci rady.... na moje oko jedna rada jeżeli chcesz fotografować szybkie sporty... przydało by ci się zmienić puszkę...

No nie mogę ;) Chodzi mi o ColorBalance nie WhiteBalance. Chyba będe jednak musiał zamieścić wątek w kategorii do której podałeś link'a. Myślałem, że uda mi się temat z ColorBalance załatwić za jednym razem,ala chyba się myliłem :(

To, że posiadasz Canon'a to nie sadzę, że rad nie możesz udzielać ;) Mi akurat chodzi o obróbkę w programie nie w ustawienia w puszce. Co do zmiany mojej puszki, to racja, ale kasy brak jak narazie ;)

kieplinek
11-02-2009, 21:02
No nie mogę ;) Chodzi mi o ColorBalance nie WhiteBalance. Chyba będe jednak musiał zamieścić wątek w kategorii do której podałeś link'a. Myślałem, że uda mi się temat z ColorBalance załatwić za jednym razem,ala chyba się myliłem :(

To, że posiadasz Canon'a to nie sadzę, że rad nie możesz udzielać ;) Mi akurat chodzi o obróbkę w programie nie w ustawienia w puszce. Co do zmiany mojej puszki, to racja, ale kasy brak jak narazie ;)

napisałeś " Czy między CB, a WB jest wogóle jakaś różnica" więc dałem przykład gdzie szukać informacji o WB co do CB też zapewne tam szukać warto... ogólnie warto szukać czasem zamiast ciągle o czymś mówić...
tylko tyle...
ja w PS kolory redukuję minimalnie... mi ( jak i edytorom z którymi współpracuję) nie przeszkadza to że dla niektórych zdjęcia są w odcieniach cieplejszych niż powinny... no tak mam.
a by się nauczyć korzystać z opcji Photoshopa polecam forum Photoshopa.

Co do rad... już kiedyś pisałem... nie jestem osobą która czuje że powinna ich udzielać... sam bardzo wnikliwie analizuje uwagi które mi podsylaja... całe życie się uczysz

adamturek
12-02-2009, 10:48
napisałeś " Czy między CB, a WB jest wogóle jakaś różnica" więc dałem przykład gdzie szukać informacji o WB co do CB też zapewne tam szukać warto... ogólnie warto szukać czasem zamiast ciągle o czymś mówić...

Wierz mi dobrą godzinę "goglowałem' a propo CB i nic nie znalazłem a propo problemu, który mnie dręczy (albo szukać nie umiem :D ).

Propounję zakończyć temat ;). Pojawił się temat o szkoleniach w obróbce zdjęć, więc jak dojdzie on do skutku to może cosik tam się dowiem. Jak chcesz Kieplinek bujnąć się na to szkolenie daj znać na PW lub wejdź na forum grupy FotoKujawy, tam jest topic.