Zobacz pełną wersję : Problem z ostrością w D300
Witam!
Mam mały problem z ostrością w D300. Mianowicie chodzi o to że mam dużo zdjęć nie ostrych i nie jest to wina obiektywu ani przestawienia punkut ostrości itp. gdyż w innych aparatach wszystko jest wporządku tylko z tym mam problem:/ proszę o konkrety.
sztefanek
08-02-2009, 23:44
Poprosimy o konkretne przykłady.
Wrzuć zdjęcia, być może to wina odszumiania lub ustawień w profilach.
Obecnie nie mam na kompie tych zdjęć:/ale postaram się je wrzucić w najbliższym czasie. A przykład jest takli że robię zdjęcie w domu (testuje aparat gdyż mam go dopiero 3tyg) i wszystko jest wporząduku z ostrością czy mam ustawiony na punktowy pomiar czy też nie, na polu to samo a gdy zacząłem robić zdjęcia na występie tanecznym gdzie maiłem czas 1/100 i przysłonę f5,6 do powinno być ładne zdjęcie a jest nie ostre całe i nie jest to poruszone.
sztefanek
09-02-2009, 00:53
Myślę jednak,że na tańce 1/100 to za wolno.Ciężko cos wywnioskować tak na ślepo.
Jak wrzucisz fotki to będzie można coś stwierdzić.
Wstępnie uważam że powinieneś/aś podnieść sobie wyostrzanie w puszczce i potestować różne opcje odszumiania.
Witam!
Taniec to zdjęcia jak najbardziej w ruchu i IMO czas 1/100 jest zbyt długi.
Dla testu spróbuj zrobić zdjęcie szybko poruszającej się osobie (w domu, na ulicy)
pozdr.
1/250 moze byc zbyt dlugim czasem
i tu zadne wyostrzania w puszce nie pomoga
Ostatnio zdarza mi się często focić siatkówkę pań i panów. Z doświadczenia wychodzi mi, że dla pań czasy nie dłuższe niż 1/640s a dla panów nie dłuższe niż 1/800. Optimum to odpowiednio 1/1000 i 1/1250. Czasy dla tanecznych par sportowych mogą być nieco dłuższe ale nie podejrzewam, że o wiele dłuższe.
Mam 2 małych dzieci, jak nie dam krótkiego czasu to mi zdjęcia wychodzą nieostre właśnie przez rozmazanie...
Pobaw się krótszymi czasami, wiąże się to albo z otwarciem obiektywu albo z użyciem sabinki...
nie wiem cfo jest ale jak robiłem zdjęcia taneczne D70 to były w porządku a teraz jak robie D300 to całe zdjęcie jest nieostre:/nie wiem czemu ale nie moge dodać tego zdjęcia:/
Ale jest nie ostre-rozmazane czy ostrosc prezestrzeliła np za pare??Długo masz d300?? Ja po przesiadce z d50 nie potrafiłem nim normalnie robić zdjec..
Aha, w d300 jest zupełnie inny filtr przed matrycą niż w d70/d50, powoduje on to że zdjęcia wydają się mniej ostre i trzeba je albo ostrzyć w puszce albo podczas obróbki...
Nie ma co gdybać - trzeba obejrzeć zdjęcia. Sposoby wstawienia na forum zdjęcia są różne, więc to chyba nie problem.
Ja obstawiam, że to niski poziom ostrzenia w puszce + odszumianie.
file:///E:/Piotrek/zdj%C4%99cia/funky/01.02.09r/DSC_1313.JPG tu jest link do zdjęcia w orginale,tylko nie wiem czy je odtwożycie:/
ten link nic nie da nie moge dodać zdjęcia
bezposrednio z Twojego dysku moze to byc trudne :) wrzuc na jakis serwer i zalinkuj :)
bezposrednio z Twojego dysku moze to byc trudne :) wrzuc na jakis serwer i zalinkuj :)
Potrzebny adres IP jego kompa i hasło administratora :D
Ok tu macie linka ze zdjęciem w oryginale
http://www.fotograficzna.com/glr_info.php?pId=228&osCsid=27eb2982d16635c0172006ee1f239b36
A jutro postaram się jeszcze jedno wrzucić.
Pozdrawiam
Ok tu macie linka ze zdjęciem w oryginale
http://www.fotograficzna.com/glr_info.php?pId=228&osCsid=27eb2982d16635c0172006ee1f239b36
A jutro postaram się jeszcze jedno wrzucić.
Pozdrawiam
Daj sobie spokój z pokazywaniem zdjęcia do porad w ten sposób - poszukaj w dziale zdjęciowym "Zasad umieszczania zdjęć na forum" i pokaż tu zdjęcie, tak, aby był exif i w nim parametry. Nie umiemy wróżyć z fusów (mówię za siebie).
hackermuz
14-02-2009, 01:24
tylko jeszcze exifa mógłbyś zostawić...
Na pierwszy rzut oka wydaje się że jest zastosowany za długi czas. Miałem nieprzyjemność fotografować w tej sali. Sala koncertowa w pialni głównej w Krynicy jest oświetlona tragicznie niezależnie od tego co się tam dzieje i żeby zrobić jakieś zdjęcia tam trzeba albo walić lampą, albo wykręcać duże ISO. No i do tego jasne szkło to podstawa.
Czy moge zapytać jakimi innymi aparatami wcześniej robiłeś?
Nieostre są chyba postacie i pierwszy plan. Reszta chyba ostra. Ale za mało danych żeby to ocenić...
ostrość na ścianie ot co. ta duza ilosc punktow ostrosci czasem przeszkadza... w D50 mialem chyba 5, wiec centralny byl taki byczy ze rzadko kiedy inny ustawialem, teraz majac 51 pol, ktore sa duzo mniejsze czesto zdarza się, szczegolnie gdzie się coś rusza że wstrzelasz się 'obok' :)
pobróbuj więcej :) będzie dobrze
Wcześniej robiłem D70 a zaczynałem od F60 (dalej go mam) i nie miałem z nim problemów nawet w tej sali, a teraz mam D300 i mi robi dużo zdjęć takich nie ostrych:| dzwoniłem do firmy w której kupiłem aparat i kazali mi go przywieżć do nich na testy i się okaże czy jest problem z puszką czy z czymś innym. Tylko musze jechać do krakowa...
Wcześniej robiłem D70 a zaczynałem od F60 (dalej go mam) i nie miałem z nim problemów nawet w tej sali, a teraz mam D300 i mi robi dużo zdjęć takich nie ostrych:|
Ale zdjęcie jest ostre. Tylko nie tak gdzie powinno. Więc tu chyba leży problem po stronie fotografa a nie puszki...
latka_p: a może przełącz sobie ostrość z AF-C na AF-S ustaw punkt ostości i wtedy rób :) bo jeśli robisz na AF-C i ktoś Ci się przesunie to ostrość też się zmieni... :D