Zobacz pełną wersję : Nowy firmware D90 - marzenia forumowiczów :)
Witam! Od paru dni nurtuje mnie pytanie o nowy firmware do d90. Przeszukiwałem stronki i nic nie znalazłem. Wiadomo coś o aktualizacjach? Chyba że już były a ja nic nie wiem :P
velaskez
08-02-2009, 22:14
Jak wypuszczą na pewno się dowiesz...w ogóle dlaczego szukać aktualizacji. Masz jakieś bugi w firmaware swojego D90?
Zazwyczaj nie wypuszczają aktualizacji bez potrzeby więc wole mieć najnowszy soft.
velaskez
08-02-2009, 23:03
To ostatnie zdanie jest wg mnie bez sensu...składniowo leży i kwiczy. Jak nie ma aktualizacji, to znaczy że albo jeszcze nie napisali, albo nie trzeba. I obstawiam pierwszą ewentualność.
a ja czekam na nowy firmware w nadziei, ze moze poprawia cos w kwestii LV i filmow ( dodanie autofocusa do video jest tu kwestia czysto software'owa skoro jest ostrzenie w LV )
AF podczas filmowania jak dla mnie nie jest tak niezbędny, ale ta kompresja.......... to mogliby poprawić.....
ja bym specjalnie na ostrzenie w filmowaniu nie liczył- to raczej zostanie zarezerwowane dla ewentualnych wyzszych modeli Dxxx z filmami (fuj:P), moim zdaniem.
Chociaz z drugiej strony - krytyka braku ostrzenia (i mozliwosci zmiany przyslony) podczas krecenia jest tak silna... ze moze jednak cos z tym zrobia (w co szczerze mowiac bardzo watpie).
Bardziej by mnie interesował poprawiony LV. Jakby AF byl w nim szybszy i skuteczniejszy, chociaz troche, uzywalbym go moze w 10% przypadków. Tak nie uzywam wcale.
no ja akurat nie uzywam LV wlasciwie wcale, nawet fotografujac stoki wole ostrzyc manualnie male detale patrzac w wizjer / za to filmow uzywam do zabawy i chcialbym zeby ta zabawa byla przyjemniejsza
i najlepiej jakby po aktualizacji aparat robił sam ładne zdjęcia :P
i najlepiej jakby po aktualizacji aparat robił sam ładne zdjęcia :P
jak by jeszcze sam potrafił je potem sprzedać i oddawał swemu Panu grzecznie kasę to czemu nie ?
:-)
AF podczas filmowania jak dla mnie nie jest tak niezbędny, ale ta kompresja.......... to mogliby poprawić.....
Filmik mozna skompresowac na kompie, wiec nie jest to wielki problem. Zdecydowanie bardziej boli brak AF podczas filmowania.
Bardziej by mnie interesował poprawiony LV. Jakby AF byl w nim szybszy i skuteczniejszy, chociaz troche, uzywalbym go moze w 10% przypadków. Tak nie uzywam wcale.
W sobotę robiłem trochę fotek na dworze, z używaniem LV było o niebo lepiej niż w pomieszczeniach, zrobiłem kilkanaście fotek z perspektywy małej żabci i jestem zadowolony, bo nie musiałem się ciorać. Co nie zmienia faktu, że focenie jakiejkolwiek akcji z pomocą LV sobie nie wyobrażam. Wątpię aby tu nowe software coś mogło zmienić.
Piotr
W sobotę robiłem trochę fotek na dworze, z używaniem LV było o niebo lepiej niż w pomieszczeniach, zrobiłem kilkanaście fotek z perspektywy małej żabci i jestem zadowolony, bo nie musiałem się ciorać. Co nie zmienia faktu, że focenie jakiejkolwiek akcji z pomocą LV sobie nie wyobrażam. Wątpię aby tu nowe software coś mogło zmienić.
Piotr
Tez mi sie wydaje, ze tutaj niestety nowy firmware nie pomoze. Soniaki Alfy maja specjalna matryce tylko na potrzeby LV, wiec wydaje sie ze bez modyfikacji sprzetowych nic sie nie poprawi.
Filmik mozna skompresowac na kompie, wiec nie jest to wielki problem. Zdecydowanie bardziej boli brak AF podczas filmowania.
oj chyba nie zrozumiałeś.............
kompresja filmu już w puszce -jest do dupy, mało efektywna za to strasznie kiepska jakościowo.........
AF jak wprowadzą to będzie taki beznadziejny jak w 5D Mk II..........
oj chyba nie zrozumiałeś.............
kompresja filmu już w puszce -jest do dupy, mało efektywna za to strasznie kiepska jakościowo.........
AF jak wprowadzą to będzie taki beznadziejny jak w 5D Mk II..........
Aha, chodzi o sama jakosc? Dziwne, przeciez do kodowania uzywany jest Motion JPEG, wiec pod tym wzgledem problemow byc nie powinno. Czy moze ustawiony jest zbyt wysoki stopien kompresji?
Przyznam sie ze moja d90 zrobilem moze z 3 filmy i nie zwrocilem uwagi na kiepska jakosc.
A to ze kompresja jest malo efektowna to wiadomo - w koncu Motion JPEG :) Dlatego mowie, ze mozna to bez problemu jeszcze raz zakodowac na kompie.
Aha, chodzi o sama jakosc? Dziwne, przeciez do kodowania uzywany jest Motion JPEG, wiec pod tym wzgledem problemow byc nie powinno. Czy moze ustawiony jest zbyt wysoki stopien kompresji?
Przyznam sie ze moja d90 zrobilem moze z 3 filmy i nie zwrocilem uwagi na kiepska jakosc.
A to ze kompresja jest malo efektowna to wiadomo - w koncu Motion JPEG :) Dlatego mowie, ze mozna to bez problemu jeszcze raz zakodowac na kompie.
Tak, ustawiony jest zbyt duży poziom kompresji -właściwie to cholernie duży, a zmienić się tego nie da........ Oczywiście wymagania są różne, dla mnie niestety jakośc filmów jest dosyć słaba :-(
http://212.51.209.43/~fatman/d90/movies/wyprawa_do_parku.avi -to praktycznie max co udało mi sie osiągnąć jeśli chodzi o jakośc............ 126MB więc plik troszkę duży
fotoMichal
09-02-2009, 17:41
Jakość filmików dla mnie jest zadowalająca, ale brak AF to poważny problem kiedy filmujesz jakieś zawody motoryzacyjne. Gdyby wprowadzili AF w filmach byłby już wszystko czego potrzebuję :)
D90 nadaje sie jedynie do filmowania scen statycznych takich jak np w filmiku fatmana ze aparat stoi na statywie i ma ustawioną odpowiednią ostrosc, jesli przyjdzie nam kręcic z ręki ze zmianą ostrosci to juz jest koszmar
Bust (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=24639), do filmowania w ruchu są odpowienie statywy np. Merlin Stedicam (poszukaj na YT lub Vimeo filmow pana Roland Cadieux z użyciem tego statywu i D90)
np: http://www.vimeo.com/2136552
Ciekawe urządzenie, rzeczywiście daje rade z D90 :) szkoda tylko że takie drogie, na allegro 3300zł...
a co do softu to mysle ze pojawi sie jakos niedługo, niedawno był update do d700 miedzy innymi poprawili kompresje jpeg, moze w d90 naprawde zaprogramują af w video skoro tyle zwlekają ;)
Ja z tym pytaniem o nowy soft trochę się wyrwałem ale jak widać jest co poprawiać.
Jestem początkujący dlatego może wszystko wydaje mi się dobre. Co do lv, to dla mnie tragedia włączyłem z dwa razy przeraziłem się i nie używam. Miałem okazje pobawić się A200 i tam lv to inna bajka ale już ktoś o tym wspominał. Na filmiki to nie ma co narzekać bo chyba nikt nie kupuje lustrzanki żeby kręcić filmiki. Choć swoją drogą mogli to ulepszyć, takie trochę wprowadzone na siłę.
Nie wiem jak jest w innych nikonach, ale przy ciągłym af bardzo często ostrość była źle ustawiana.
SlaWasII
13-02-2009, 15:52
Jakby nie filmy i LV, to D90 byłoby takim D60 wsadzonym do obudowy D80... ;)
... z matryca CMOS :>
No tak:
Matryca CCD i CMOS to przeciez synonimy;
3fps to tyle samo co 4.5fps;
2.5"@230kpx to to samo co 3"@920kpx.
Zero roznic.
Nie wspominam juz o uzywalnym ISO.
SlaWasII
13-02-2009, 16:18
Macie rację. Przesadziłem z tym żartem. Przepraszam.
velaskez
13-02-2009, 18:45
No tak:
Matryca CCD i CMOS to przeciez synonimy;
3fps to tyle samo co 4.5fps;
2.5"@230kpx to to samo co 3"@920kpx.
Zero roznic.
Nie wspominam juz o uzywalnym ISO.
Nie wywyższajta się tak:) I wrzuć na luz.
fotoMichal
13-02-2009, 19:34
ojojojojo, chyba Cię fantazja poniosła lekko :D
Nie wywyższajta się tak:) I wrzuć na luz.
Hehehe, nikt sie tutaj nie wywyzsza, jak sam kolega przyznal, troche przesadzil z tym porownaniem.
Nie chodzi o to jaki sie ma aparat, a jakie sie nim zdjecia potrafi zrobic, u mnie poki co jeszcze daleka droga do dobrych zdjec, wiec nie ma sie czym chwalic.
Antonioo
06-09-2009, 11:50
i co z tym softem? pokazało się coś od lutego?
Nic ale to chyba dobrze świadczy o puszce
albo źle o panach programistach.......... albo o tych z działu marketingu ?
a można by choć "stair step buga" usunąć (filmowanie)............... i już by było o wiele lepiej.........
LV bez obrotowego ekranu to mniej więcej tak jak filmowanie bez Af. Na razie te filmowanie w lustrach nie wiem po co często dodawane na ostania chwile, kompresja słaba---> zwykły odnośnik marketingowy na pudełku daleko na dole...
Może i w D90 było dodane na ostatnią chwilę (wszak tytułu 1 lustrzanki nikt już mu nie odbierze) ale w 5DMK2 czy D300s to już przemyślane rozwiązania. Widziałem sample z jednego i drugiego i zrobiły na mnie wrażenie.
taaaaa, beznadziejne to filmowanie w lustrach, chwyt marketingowy i tyle -przeca z telefonu też da się HD kręcić nie ? no........... [/koniec sarkazmu]
http://vimeo.com/6475938 <--------- warto zerknąć i się zastanowić (zwłaszcza zanim zada się pytanie: a nie lepiej kupić kamerkę HD ? )
A mnie się to b.podoba zwłaszcza kiedy ktoś myśli, że chce mu cyknąć zdjęcie i robi głupie miny, albo myśli, że czekam na dobre ujęcie i gada sobie trzy po trzy :mrgreen:
Puki się ta funkcja nie rozprzestrzeni na inne lustrzanki póty ludziska będą mieli fajne filmiki ;)
velaskez
09-09-2009, 10:48
Coście się tak uczepili nowego firmware do D90? Coś wam nie działa, czy co?
no jak pisałem, przydało by się conieco poprawić, np przy filmowaniu :-) (ten kawałek softu zresztą jest gotowy i użyty w D300s)
no jak pisałem, przydało by się conieco poprawić, np przy filmowaniu :-) (ten kawałek softu zresztą jest gotowy i użyty w D300s)
I zostanie wprowadzony za rok do D90s będąc podstawową różnicą w stosunku do D90. Pomijając +500zł :)
Jak ktoś wcześniej wsponiał AF w filmikach to prawdopodobnie kwestia softu, ale tego nie dodadzą jako firmaware (ewentualnie jako 90s) bo chcą sprzedawać 300s, ale już opisane na forum błędy z kartami pamięci i z obiektywami i to kitowymi (18-105) to mogli by usunąć.
....ale już opisane na forum błędy z kartami pamięci i z obiektywami i to kitowymi (18-105) to mogli by usunąć.
Akurat te dwie sprawy niekoniecznie są uzależnione błędami w oprogramowaniu aparatu. Może być problem ze stykami i to zarówno w body jak i obiektywach (wielu osobom pomogło zwykłe czyszczenie), podróbkami kart itp. Gdyby to były błędy w oprogramowaniu to większość D90 by nie działało a tak nie jest.
Zgadza się, jeśli właśnie ma problemy z kartami podróbkami to można by coś pomyśleć w sofcie o jakimś wstępnym teście. Trwało by to może 1 sek dłużej po włożeniu karty ale by nie było błędów.
Styki w obiektywie są raczej dobre, mimo że to plastik (sam taki mam przy d40x i nigdy błędów nie było, a obiektyw zniósł już bardzo wiele). To raczej kiche styki w aparacie i tu też soft mógłby pomóc - w momencie braku styku zamiast blokować cały aparat i wyrzucać error to wystarczyło by wyrzucić sam error.
Piszę czysto teoretycznie ale w firmie na C. potrafili ruscy programiści np w 40D uruchomić filmiki albo w tanich kompaktach uruchomić RAW-y - a nawet można grać w prostą gierkę (sic!) na ekraniku. Wiec wiele rzeczy jest możliwe z poziomu softu tylko producenci tego nie chcą!
Przydał by się, oj przydał np. mógłby czytać jpg-i wyrzucone przez NX2 a tak hdmi w D90 rdzewieje.
mad_mark
10-09-2009, 10:30
a mnie by uszczesliwil pomiar swiatla przy obiektywach manualnych.
nie tylko ciebie, jest nas wielu :)
ale tego nie załatwi software.
co do tego czy jest już nowy firmware - na stronie nikona można to bardzo łatwo sprawdzić, więc niema co pytać na forum.
ThomasVoland
10-09-2009, 23:12
Czemu pomiaru nie załatwi software, skoro jest on blokowany programowo? Najlepiej to widać na przykładzie D60
mad_mark
10-09-2009, 23:26
slaba mam pamiec do nick'ow ale ktos juz na tym forum pisal ze przy zabawie SDK'iem nikonowskim widzial jak puszka po PTP wysyla do kompa parametry ekspozycji przy obiektywie manualnym a na puszce samej w sobie wyswietlanie pomiaru bylo zablokowane? a moze to bylo na jakims innym forum... ale jestem pewien ze czytalem :D
To było gdzieś tu (jakaś starsza puszka, nie pamiętam D60? ), musiałby jakiś górnik pokopać w archiwum ;)
Ewidentnie wycięta (nie do końca jak się okazuje) część softu.
Wystarczy spojrzeć, że na LV ładnie jest światło ustawione przy podglądzie. I w filmach też mierzy elegancko.
A ja czuję się szczęśliwy z moim D90
Madlenne
12-09-2009, 18:44
Przydał by się nowy firmware ze względu na błędy typu err.
Dziś sporo modeli nikona dostało nowy firmware, ciekawi mnie bardzo czemu d90 nic nie dostał przecież nie jest doskonały.
w d700 poprawiono między innymi ABW co wg mnie jest tez do poprawienia w d90 jak i kilka innych rzeczy.
Czyżby zapowiadana na luty premiera nastepcy dziewięćdziesiątki bez śrubokręta (co sprawia ze d90 jest dla niego poważnym konkurentem) przyczyniła się do tego, polityka typu chcecie nowy ulepszony firmware kupcie nowy aparat..
Maruda, obczaj se AWB w D2x i przestań marudzić na D90 ;oP
Pojawiły się aktualizacje wyższych modeli, może więc coś będzie i dla D90 niedługo.
Ja wątpię czy będzie :) Przecież wszystko działa, zdjęcia dobrze robi... A AWB jest dość znośny w ACR :D
Antonioo
06-01-2010, 18:59
mi tam niepotrzebny:) a jak będzie to się zobaczy....a w dobie plotek o jego następcy, to jeszcze bardziej jestem zadowolony z dokonanego wyboru:)
prawiejakzywiec
06-01-2010, 19:03
ja poproszę o odblokowanie pomiaru światła dla szkieł manualnych i będzie hameryka :)
turbokolor
06-01-2010, 19:03
jak dla mnie mogliby poprawic opcje nagrywania filmow i bylo by super.
sokrates
06-01-2010, 19:25
eee tam, zamiast poprawionego firmware mogli by mi dać drugą sztukę i jesteśy kwita - jakoś bym zniósł niedoskonałości obu egzemplarzy :-)
To dla mnie też coś:
- bracketing dla dłuższych serii
ja poproszę o odblokowanie pomiaru światła dla szkieł manualnych i będzie hameryka :)
Nie ma takiej opcji - brak mechanicznego połączenia pierścienia przysłony z korpusem.
woytec60
06-01-2010, 19:47
Korekcję FF/BF poproszę...
Antonioo
06-01-2010, 19:50
Korekcję FF/BF poproszę...
FAKT.....to by się zdało....
Nikon rzadko wypuszcza poprawiony FW dla puszek niższych niż Dxxx. Niektóre modele Dxx nie doczekały się poprawek i prawdopodobnie tak będzie także z D90. Szybciej doczekamy się następcy.
Nie ma takiej opcji - brak mechanicznego połączenia pierścienia przysłony z korpusem.
kiemlo, możesz pokazać gdzie/w którym miejscu bagnetu Dx/Dxxx jest to coś ? Za cholerę nie mogę tego odnaleźć, ciekawi mnie jak to ustrojstwo wygląda (i przy okazji bym sobie zerknął jak to jest w Canonach rozwiązane).
[dopisane] ahhh, mam już znalazłem :-)
prawiejakzywiec
07-01-2010, 00:09
a ja durny myslalem, ze to tylko kwestia softu :)
Dziwna sprawa, a mi D700/F100 mierzy pomiar światła ze słoikiem po musztardzie. :p
Dziwna sprawa, a mi D700/F100 mierzy pomiar światła ze słoikiem po musztardzie. :p
Bo ten ma non stop otwartą przysłonę*:D
woytec60
07-01-2010, 00:41
Sorki bo to troche OT ale pozwolę sobie zarzucić obrazkiem ilustrującym mozliwości dostrajania autofokusa w malutkiej lustrzance Olympus E-620 (własciwie takze z E-30, ta funkcja jest identyczna w obu aparatach), zrzut pochodzi z dpreview:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img17.imageshack.us/i/61964340.jpg/)
To jest aparacik za 2500 złotych i to w zestawie z dwoma (świetnymi zresztą) kitami.
Da się?
Ale po co, przecież to Nikon więc i tak się sprzeda...
A potem są takie wątki: http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=126820
A przecież to żaden problem dla firmowego programisty :/
woytec60, ja bym się raczej skłaniał ku zakupom co raz większej matrycy :-) taki olek to niestety uwstecznienie się - crop 2x. A swoją drogą takie ustawienia w taniej puszce świadczą tylko pewnie o słabości zarówno ich autofocusa, jak i rozrzucie jakościowym szkiełek.
woytec60
07-01-2010, 00:49
woytec60, ja bym się raczej skłaniał ku zakupom co raz większej matrycy :-) taki olek to niestety uwstecznienie się - crop 2x. A swoją drogą takie ustawienia w taniej puszce świadczą tylko pewnie o słabości zarówno ich autofocusa, jak i rozrzucie jakościowym szkiełek.
Mnie nie przekonuj, ja właśnie z Olka przesiadłem się na Nikona ;)
Co do rozrzutu jakościowego...to jak nazwiesz problemy FF/BF u Nikona?
Przypadkami?
Tych "przypadków" jest z kilkaset postów na forum.
Ja nie przekonuję do przesiadki na Olympusa tylko pokazuję, że da się ułatwic użytkownikowi życie.
Jesli tylko się chce.
Mnie nie przekonuj, ja właśnie z Olka przesiadłem się na Nikona ;)
Co do rozrzutu jakościowego...to jak nazwiesz problemy FF/BF u Nikona?
Przypadkami?
Tych "przypadków" jest z kilkaset postów na forum.
Ja nie przekonuję do przesiadki na Olympusa tylko pokazuję, że da się ułatwic użytkownikowi życie.
Jesli tylko się chce.
Wiesz co? PROBLEMY z AF to miała moja Alfa :) Tam już w samej puszce się schodki zaczynały, więc o szkiełkach nie wspominam.. To, co jest w Nikonie to pikuś ;) Tym razem trafiłem na szczęście na dobrą puchę i pracuje bardzo dobrze z moimi szkiełkami. Swoją drogą, typowemu amatorowi nie jest potrzebna korekcja AF, bo w sumie nie będzie wiedział o co chodzi :D A dla półprofesjonalistów jest D300, D300s w którym jest to czego zabrakło w D90...
Bo ten ma non stop otwartą przysłonę*:D
No a co z Heliosem? :p
No a co z Heliosem? :p
A nic.. to nie ja twierdziłem, że to kwestia bolca :) A co przymknięta przysłona ma do pomiaru światła?
P.S.
Ciekaw jestem dlaczemu mój Snoł Leopard wstawił gwiazdkę.. Może jakiś haczyk? :D
Przypadkami?
Miałem/mam takie szkła/body
Nikkor 105/2.8, Nikkor 50/1.8, Nikkor 50/1.4, Nikkor 35/2, Nikkor 24-85, Nikkor 55-200VR, Nikkor 18-55, Tamron 55-200, Sigma 70-300, Sigma 14/3.5, Sigma 12-24, Sigma 24-105
D70s, D80, D700
BF/FF nie stwierdzono (miałem podejrzenia co do 50/1.4 ale dokładne testy to wykluczyły). Jednym słowem przypadek i szczęściarz :D
A co przymknięta przysłona ma do pomiaru światła?
No jak to co?!
woytec60
07-01-2010, 01:08
Miałem/mam takie szkła/body
Nikkor 105/2.8, Nikkor 50/1.8, Nikkor 50/1.4, Nikkor 35/2, Nikkor 24-85, Sigma 70-300, Sigma 14/3.5, Sigma 12-24, Sigma 24-105
D70s, D80, D700
BF/FF nie stwierdzono (miałem podejrzenia co do 50/1.4 ale dokładne testy to wykluczyły). Jednym słowem przypadek i szczęściarz :D
No jak to co?!
Moje Nikkory i Sigma ze stopki też są ok, Tamron jest ostry ale potrzebował korekcji na -10.
Za to z D90 mojej 60-ce micro przydałaby się lekka korekta ale się nie dało.
Jak to mówią, od przybytku głowa nie boli.
PS
Przybytku nie przypadku :roll:
Ide spać bo przez te zwisy forum piszę od rzeczy.
No jak to co?!
No co? Przecież zmierzy ile jest światła..
No co? Przecież zmierzy ile jest światła..
I dobra odpowiedź. :D
To już tylko pozostaje zmierzyć światło przez Nikkora AI, gdy nie ma dźwigienki na bagnecie. Trzeba przymknąć przesłonę, czyli cofamy się do złotych czasów Zenita 12.
Co nie zmienia faktu, że twierdzenie
jest nieprawdziwe w kontekście pomiaru światła przez body :D
A ja bym prosił moderatora o zmianę tematu wątku, dopisanie np. "Nowy firmware D90 - gdybanie" :-) Bo szczerze przyznam, że tytuł jest mylący :)
Co nie zmienia faktu, że twierdzenie
...
jest nieprawdziwe w kontekście pomiaru światła przez body :D
Jest jednak całkowicie prawdziwe, jeśli chodzi o użyteczny, standardowy od 50 lat pomiar przy otwartym obiektywie, a nie protezy typu pomiar przy przysłonie roboczej. Nie po to w końcu Nikon usuwa z korpusów tego typu funkcje, żeby je potem przywracać w okrojonej formie poprzez aktualizację softu.
A ja bym prosił moderatora o zmianę tematu wątku, dopisanie np. "Nowy firmware D90 - gdybanie" :-) Bo szczerze przyznam, że tytuł jest mylący :)
Dokładnie, albo "...-pobożne życzenia". :-)
Piotr
woytec60
07-01-2010, 10:32
Ten wętek od poczatku był chciejstwem ;)
Teraz staje się nim w dwójnasób bo raczej nie ma co się spodziewac uaktualnienia.
Jest jednak całkowicie prawdziwe, jeśli chodzi o użyteczny, standardowy od 50 lat pomiar przy otwartym obiektywie
No ok, ale mowa była w ogóle o pomiarze światła. A takowe można realizować bez jakichkolwiek pypków, czego przykładem są body Dxxx/Dx. I bodajże jakimś tam mało wygodnym trickiem można to i zrobić w D60. Było to opisywane (bug w sofcie i można mieć pomiar światła).
A na rynku jest multum świetnych obiektywów nie informujących body o przesłonie z bagnetem F (nota bene, produkowanych do dziś).
Ja osobiście przez pomiar światła rozumiem pomiar z podstawowymi udogodnieniami, ale whatever.
A w tym multum świetnych obiektywów bez informacji o przesłonie jakie to mamy przykłady produkowane do dziś?
Ja osobiście przez pomiar światła rozumiem pomiar z podstawowymi udogodnieniami, ale whatever.
Pomiar światła to pomiar światła...
catintheflat
09-01-2010, 18:15
Ja bym się najbardziej cieszył jakby dali możliwość wyłączenia kompresji RAWów...
A ta kompresja w czymś przeszkadza? Ja widzę same zalety :)
Ze zmian w firmware dla D90 chciałbym zaimplementowania powiększania obrazka w podglądzie przyciskiem ok, jak w D300/700/3
mam wrazenie, ze wiekszosc z Was chcialaby dostac takie prawie D300 w darmowym sofcie, bo kasy na deczysta szkoda, ale funkcje ma fajowe. XD.
no offense.
Tez bym chcial.
Tylko, ze w to nie wierze :).
Jestem za
catintheflat
09-01-2010, 20:09
A ta kompresja w czymś przeszkadza? Ja widzę same zalety :)
Ze zmian w firmware dla D90 chciałbym zaimplementowania powiększania obrazka w podglądzie przyciskiem ok, jak w D300/700/3
No mi akurat czasem przeszkadza. Całkiem niedawno robiłem zdjęcia nocne i przy nawet dość delikatnej ingerencji zaczęły wychodzić jakieś babole na jednolitym niebie. To już z mojej A200 z rawów dało się więcej wyciągać.
mam wrazenie, ze wiekszosc z Was chcialaby dostac takie prawie D300 w darmowym sofcie, bo kasy na deczysta szkoda, ale funkcje ma fajowe. XD.
Szkoda czy nie szkoda ale nie każdego stać na D300
Dostać? Zazdroszczę, ja jeszcze nic od Nikona nie dostałem. Wszystko muszę kupić.
A co do aktualizacji softu, to jakoś inne firmy toto robią i się nie obnoszą, że "dają".
Piotr
Gdyby był upgrade funkcjonalności w postaci dodatkowej licencji do softu za dwieście, to z pewnością bym kupił*:) Tylko jakiej funkcjonalności? :>
Jestem za
Ktoś ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem :p
Gdyby był upgrade funkcjonalności w postaci dodatkowej licencji do softu za dwieście, to z pewnością bym kupił*:) Tylko jakiej funkcjonalności? :>
Pomiar światła przy obiektywach bez CPU? ;)
wer
Może warto dodać do wątku ankietę - jakki ficzer najchętniej powitałbyś/powitałabyś w swoim d90 przy okazji nowego firmware ;)
Jeśli wierzyć autorowi bloga i temu co odpisali mu kolesie z Nikon'a, to już dość długo pracują nad tym nowym firmware'm (wiadomość z kwietnia 2009), ale MOŻE W KOŃCU :-D :-D :-D
http://prolost.com/blog/2009/4/23/nikon-speaks-up-about-manual-control.html
Jeśli wierzyć autorowi bloga i temu co odpisali mu kolesie z Nikon'a, to już dość długo pracują nad tym nowym firmware'm (wiadomość z kwietnia 2009), ale MOŻE W KOŃCU :-D :-D :-D
http://prolost.com/blog/2009/4/23/nikon-speaks-up-about-manual-control.html
Jesienią będzie nowy firmware ale niestety płatny bo trzeba będzie go zakupić z D90s :)
Jesienią będzie nowy firmware ale niestety płatny bo trzeba będzie go zakupić z D90s :)
A może będzie tak jak z D70s? <marzy> :)
A da rade teoretycznie zgrac z D90s, i po drobnej modyfikacji(albo i bez) wrzucic na D90?
A da rade teoretycznie zgrac z D90s, i po drobnej modyfikacji(albo i bez) wrzucic na D90?
Teoretycznie tak. W praktyce pewnie taniej wyjdzie kupić tego D90s ;)
Teoretycznie tak. W praktyce pewnie taniej wyjdzie kupić tego D90s ;)
Przecież nawet jeszcze nie wiemy jak będzie wyglądał ten D90s, więc co można teraz powiedzieć? A może mu dowalą drugą matrycę i wtedy softem tego nie nadrobisz :)
Przecież nawet jeszcze nie wiemy jak będzie wyglądał ten D90s, więc co można teraz powiedzieć?
To się tyczy właściwie każdego softu. Zacznij zabawę w reverse engineering w przypadku obecnego softu. Jak coś pewnie rozpracujesz to Nikon będzie na poziomie 4 następcy D90 :D
Co do nowego firmware do D90, to jest dzisiejsza odpowiedź Nikon USA na zapytanie o to czy będzie w ogóle dostępny :-) :
Discussion Thread
Response (David D.) 02/17/2010 09:58 AM
HI
I'm sorry but we cannot speculate about future products or updates.
-David
Thanks for using Nikon products!
Nikon Inc. (USA) Support / Service
Typowa odpowiedź, żeby nic nie odpowiedzieć.
Jak to zwykle bywa z odpowiedziami z Nikon'a :-) A swoją drogą, ciekawe czy już jakiś ruski "hardkor" próbował wbić do D90 firmware od innej puchy, np D300s :-D Na ruskich forach można najróżniejsze rzeczy znaleźć, ale takiego czegoś jeszcze w sumie nie widziałem :-D
photomaniac
17-02-2010, 21:53
Lepiej fotografować niż marzyć o nowym firmware...
Lepiej fotografować niż marzyć o nowym firmware...
Dokładnie :-)
pojawił się jakiś czas temu nowy, ale wiele nowego chyba nie wnosi :) http://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/17162/session/L2F2LzEvdGltZS8xMzA0Njc2ODg5L3NpZC84T2k3Ymd0aw%3D% 3D
co ciekawe, mój D90 kupiony na początku roku ma już tą wersję (L: 1.002)