Zobacz pełną wersję : pole AF
okoterroru
08-02-2009, 20:14
Czy AF tak samo dobrze ostrzy na skrajnych polach ostrości jak na centralnym, czy może jest jakaś różnica?
velaskez
08-02-2009, 20:42
Nie ma różnicy. Czemu pytasz?
okoterroru
08-02-2009, 20:48
Tak byłem ciekaw, bo biorąc pod uwagę budowę obiektywów, to obraz powinien być najostrzejszy w centrum kadru, czyli też najlepszy do interpretacji przez AF, no ale tak tylko teoretyzuję.
Czy AF tak samo dobrze ostrzy na skrajnych polach ostrości jak na centralnym, czy może jest jakaś różnica?
różnica jest taka, że centralny jest zazwyczaj bardziej precyzyjny i celny - czasem lepiej przekadrować niż zmieniać pola ostrzenia
okoterroru
08-02-2009, 20:56
Lex - o właśnie o to mi chodziło, czy lepiej przekadrować, czy wybrać skrajny.
To zależy od puszki. Najczęściej środkowy punkt AF jest krzyżowy więc lepszy.
okoterroru
08-02-2009, 21:23
no mam de osiemdziesiąt. A czym się różni krzyżowy od niekrzyżowego?
velaskez
08-02-2009, 21:27
W D80 masz 11 pól i wszystkie krzyżowe:-P
Tu (http://www.dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=1678&action=new) poczytaj dotyczy to C30D, ale to chyba to samo.
D.Anihilati
08-02-2009, 21:30
a nie tylko srodkowy?
gdzieś to wyczytał ?
okoterroru
08-02-2009, 21:31
ale co to ten krzyżowy?
w d80 krzyżowy jest tylko centralny
Tu (http://www.dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=1678&action=new) poczytaj dotyczy to C30D, ale to chyba to samo.
no nie to samo :)
myślałem że dasz odnośnik do jakiejś specyfikacji a nie do forum gdzie nie wszyscy wiedzą co piszą :)
W D80 tylko centralny jest krzyżowy. Zwykłe punkty AF czyli liniowe są wrażliwe na linie poziome, natomiast krzyżowe na poziome jak i pionowe.
Nie ma różnicy. Czemu pytasz?
No niestety jest roznica. Ja osobiscie wole przekadrowac bojac sie o bledy bocznych pol AFa.
Koledzy wyzej maja racje, tylko jedno pole jest krzyzowe (podobnie jak w D90) - i to jest wlasnie srodkowe pole.
velaskez
08-02-2009, 22:21
Coś mi się kojarzy, jakbym wczoraj na fotopolis czytał...w teście:) Nieważne. Swidrowi wierzę, więc pewnie macie racje. Mea culpa.
Musialo Ci sie cos pokielbasic :mrgreen: D80 ma sensor AF w spadku po D200, a ten mial wlasnie jedno pole krzyzowe (srodkowe). Zeby nie byc gołosłownym, tutaj (http://www.nikonians.org/nikon/d200/nikon_d200_review_3.html) jest test D200 na nikonians w ktorym jest to ladnie zaznaczone :)
Odnośnie przekadrowania:
Jeśli weźmiemy taki np. obiektyw makro, czy reprodukcyjny jakiś, to dla niego płaszczyzna ostrości jest właśnie płaszczyzną :)
Oznacza to, że jeśli wyostrzymy środkowym punktem i przekadrujemy, obraz nie będzie ostry tam gdzie oczekujemy, bo im bliżej brzegu kadru, tym dalej od aparatu wypada punkt ostrości. Nie mam pojęcia, jak to wygląda w przypadku różnych innych obiektywów - jeśli ostrość wypada na powierzchni sfery to będzie ok, ale jeśli na płaszczyźnie, będzie jw.
Dlatego (choc nie tylko dlatego :D) w macro AFa praktycznie sie nie uzywa :)
okoterroru
09-02-2009, 00:04
Wszstko jasne, dziękuję za odpowiedzi.
Psychotrop
09-02-2009, 01:51
Odnośnie przekadrowania:
Jeśli weźmiemy taki np. obiektyw makro...
no właśnie - jak napisał swider - spróbuj użyć AF przy głębi ostrości "grubości kartki papieru" :)
tylko manual i delikatna korekta punktu ostrości przesuwając cały aparat, lub delikatnie kręcąc pierścieniem ostrości.