Zobacz pełną wersję : Co się dzieje ze zdjęciami z D300?!
Witam, mam mały problemik - otóż wszystkie wszystkie zdjęcia z D300 otwierane w programie IrfanView czy Picassa wychodzą zgodnie z tym co widziałem na wyświetlaczu aparatu, ale problem zaczyna się gdy te same zdjęcia otwieram za pomocą NX, Lightrooma czy Photoshopa. Zdjecia dostają wtedy jakiegoś kontrastu i szalonych kolorów.
Nie wiem co robie źle i liczę na pomoc.
Poniżej przedstawiam pritn screen z otworzonym zdjęciem w capture NX i normalne zdjęcie, takie jakie wyświetla iv.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img230.imageshack.us/img230/9070/prtscrwebfh4.jpg)
źródło (http://img17.imageshack.us/img17/4087/019awebgo5.jpg)
Sowulus12
08-02-2009, 20:05
A jaki masz ustawiony tryb przetwarzania obrazu?
sprawdź czy masz poprawnie ustawione profile kolorów
Ale dlaczego w takim razie irfan view i wyświetlacz wyświetla dobrze?
CNX2 wczytuje profile z puszki, a inne programy nie.
CNX2 wczytuje profile z puszki, a inne programy nie.
Ok, to co zrobić z Lightroomem, Photoshopem, NX itd.. ?
wczytaj tam profil zgodny z Twoim monitorem - podejrzewam, że to będzie sRGB i rób zdjęcia też w sRGB
Czy może mi ktoś udzielić konkretnej instrukcji jak to uczynić? I czy to oznacza że na każdym komputerze na którym będe chciał obrabiać/prezentować zdjęcia będe musiał wczytywać profil? Przecież to chore..
A co jeśli wysyłam zdjęcia komuś i ta osoba otwiera je w photoshopie, mam wysyłąć razem z paczką profili? Coś mi się nie wydaje... :/
edit: A i zdjecia robie w sRGB, w ustawieniach NX czy PS również wszędzie mam sRGB.
Ja się podłącze i powiem, że mam podobny problem z np. Lightroomem i nie wiem jak się tego pozbyć. Otóż po otwarciu rawa domyślne kolory (takie jakie widziałem na ekranie aparatu) są tylko przez chwilę, pogram z automatu modyfikuje balans bieli i tym podobne ustawienia wg. tylko sobie znanemu algorytmu. Dodam, iż z reguły nie podobają mi się efekty jego pracy a jpgi wyciągane na szybko za pomocą PreviewExtractor'a przed i po otwarciu rawa różnią się znacząco.
Władca Pixeli
08-02-2009, 21:17
Ja się podłącze i powiem, że mam podobny problem z np. Lightroomem i nie wiem jak się tego pozbyć. Otóż po otwarciu rawa domyślne kolory (takie jakie widziałem na ekranie aparatu) są tylko przez chwilę, pogram z automatu modyfikuje balans bieli i tym podobne ustawienia wg. tylko sobie znanemu algorytmu. Dodam, iż z reguły nie podobają mi się efekty jego pracy a jpgi wyciągane na szybko za pomocą PreviewExtractor'a przed i po otwarciu rawa różnią się znacząco.
PreviewExtractor'a nie robi konwersji RAW tylko kopiuje zaszytego jpg który zawiera parametry puszki.
Programy inne niź NX najprawdopodobniej najpierw szybko wczytuje ten jpg a po chwili swoją konwersję
dzieje się tak ponieważ najpierw program wczytuje takie ustawienia jakie były w puszcze (nasycenie itd) a później resetuje je do ustawień neutralnych (bez podbić nasycenia itd)
A jest jakaś możliwość wyłączenia resetowania tych ustawień w np lightroomie albo camera rawie?
a czy profil adobe RGB nie jest lepszy od sRGB ?
a czy profil adobe RGB nie jest lepszy od sRGB ?
poczytaj o profilach kolorów - widziałem takie wątki już wiele razy na tym forum
Wszystko fajnie. Miło że wszyscy postawili już diagnoze - a może teraz jakieś zalecenia? Wskazówki? Instrukcje?
Prosze o konkrety.
Wszystko fajnie. Miło że wszyscy postawili już diagnoze - a może teraz jakieś zalecenia? Wskazówki? Instrukcje?
Prosze o konkrety.
Zmień ustawienia przetwarzania obrazu w aparacie tak żeby kolory Cię nie straszyły. Wgraj może powszechnie chwalone profile z D2X więcej o nich w przyklejonym wątku D300 w praktyce - porady, ustawienia, TIPy (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=42927)
Ludzie, to już było, i to prawie zawsze jest to samo.
Infran wyświetla miniaturkę zaszytą w NEFie. Dlatego jest identyko jak na LCD. Bo to już przetworzony przez soft aparatu obraz. Wczytujesz do PSa, LR czy czegoś innego i najpierw wyświetla się ta miniaturka, żebyś się nie nudził czekając. Potem program doczytuje co umie z NEFa i wyświetla swoją wersję danych z matrycy - wątpliwe że będzie ona taka sama jak w miniaturce, bo Nikon nie udostępnił nikomu danych jak przetwarzać NEFy.
Rozwiązania? BRAK, możesz jedynie zapisać sobie defaultowe ustawienia dla tej puszki. Np w LightRoomie jest możliwość ładowania profilu przy imporcie fotki - to się sprawdza, ale to nie musi wyjść identycznie jak na LCD aparatu.
Jeśli NX nie pokaże ci obrazka zbliżonego jak na LCD to:
1) masz rozregulowany monitor
2) któreś z urządzeń / softu ma ustawiony inny profil
Rozwiązana
Ad 1) wyreguluj monitor
Ad 2) ustaw sobie sRGB w aparacie, systemie i sofcie (jeśli ten ostatni nie korzysta z systemowego profilu)
Piotrek
Zmień ustawienia przetwarzania obrazu w aparacie tak żeby kolory Cię nie straszyły. Wgraj może powszechnie chwalone profile z D2X więcej o nich w przyklejonym wątku D300 w praktyce - porady, ustawienia, TIPy (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=42927)
Litości! Robie na ustawieniach D2x! Z resztą to nie ma znaczenia bo na ustawieniach standardowych dzieje się to samo.
Ja naprawdę nie jestem maniakiem mieszania gdzie się da i jak tylko się da i nie zajmuje się grzebaniem w profilach kolorów photoshopa, NXa itd...
Po prostu chce żeby zdjęcie wyświetlało mi się w photoshopie tak jak widział je aparat.
zaqer: ustawienia profili D2x maja się nijak do ostawień profilu kolorów na sRGB
Ludzie, to już było, i to prawie zawsze jest to samo.
Infran wyświetla miniaturkę zaszytą w NEFie. Dlatego jest identyko jak na LCD. Bo to już przetworzony przez soft aparatu obraz. Wczytujesz do PSa, LR czy czegoś innego i najpierw wyświetla się ta miniaturka, żebyś się nie nudził czekając. Potem program doczytuje co umie z NEFa i wyświetla swoją wersję danych z matrycy - wątpliwe że będzie ona taka sama jak w miniaturce, bo Nikon nie udostępnił nikomu danych jak przetwarzać NEFy.
Rozwiązania? BRAK, możesz jedynie zapisać sobie defaultowe ustawienia dla tej puszki. Np w LightRoomie jest możliwość ładowania profilu przy imporcie fotki - to się sprawdza, ale to nie musi wyjść identycznie jak na LCD aparatu.
Jeśli NX nie pokaże ci obrazka zbliżonego jak na LCD to:
1) masz rozregulowany monitor
2) któreś z urządzeń / softu ma ustawiony inny profil
Rozwiązana
Ad 1) wyreguluj monitor
Ad 2) ustaw sobie sRGB w aparacie, systemie i sofcie (jeśli ten ostatni nie korzysta z systemowego profilu)
Piotrek
No no..
Jasne..
Bardzo sympatycznie to opisałeś, tyle że przestaje być to wszystko takie śmieszne i oczywiste kiedy przypomne że rozmawiamy o plikach JPEG a nie NEF.
:)
I co teraz? :twisted:
heh, uff dobrze ze napisałem, ze prawie zawsze ;P
stawiam na to że nie ustawiłeś sobie gdzieś sRGB.
Zła odpowiedź.
Wszędzie jest sRGB.
W D300 - sRGB.
Photoshop/Lightroom/NX - sRGB.
: )
Hmm może jakiś autoładowany profil Ci się wkradł?
Brzmi sensownie, gdyby nie to że we wszystkich 3 programach.
No i fotki z D70 są ok.. :/
może ja już na siłę kombinuję, ale może masz włączony w NX set proof ??
Chyba nie kojarze co to jest NX set proof, ale nawet jeśli miałbym to włączone to przecież działałoby to tylko w NX a nie w Photoshopie i Lightroomie.
A to działa identyczne w każdym z tych programów.
Panowie - może ja wam wyśle oryginał na jakiś serwer i wy to pootwieracie na swoich softach żeby sprawidzić czy to coś z D300 nie tak czy z moim softem?
tymancjo
09-02-2009, 12:29
Hej,
Skoro są to jpgi i w takim IrfanView widać je ok (a on nie obsługuje CMS'a) to być może masz w ustawieniach systemu operacyjnego przypisany do monitora jakiś profil barwny, który nie jest najlepszy.
Sprawdź czy w ustawieniach monitora w zarządzaniu barwa masz wgrany jakiś profil. Jeżeli tak to usuń go na chwile - zrestartuj tak dla świętego spokoju - i wtedy otwórz swoje pliki w przeglądarkach obsługujących CMS (Lightroom, NX itp...). Powinny wyglądać tak samo jak w IrfanView. Jeżeli ciągle będą inne... to dziwne to będzie niezmiernie.
Ciekawe czy to coś da - daj znać.
Pozdrawiam,
No nareeewszcie!
Coś się ruszyło.
Pogrzebałem troszkę w profilach kalibracji monitorach za radą tymancjo i coś się ruszyło.
Zmieniłem w phothoshopie profil na taki jaki mam w monitorze (po kalibracji) i teraz gdy otwieram zdjęcie wyskakuje mi następujący komunikat:
źródło (http://img24.imageshack.us/img24/1509/beztytuucj7.jpg)
Gdy wybiore opcje 1 kolory i kontrast szaleją.
Po wybraniu opcji 2 -to samo co wcześniej.
Po wybraniu opcji 3 - Eureka! Mam normalne zdjęcie w photoshopie!! :)
No ale teraz tak - czy ktoś może wytłumaczyć czemu tak jest i co poradzić na to żeby pozbyć się tego komunikatu i wrócić do normalności?
Czy mam usunąć profil kolorów który uzyskałem po kalibracji?
Przypomne tylko że bez kalibracji miałem na monitorze straszny sajgon - wszystko niebieskie, kolory zimne i jakiś szalony (laptopowy) kontrast.
w PS3 ustawione mam tak i chyba jest ok bo kolory raczej są normalne...
źródło (http://img87.imageshack.us/my.php?image=przechwytywaniesz1.jpg)
No ale teraz tak - czy ktoś może wytłumaczyć czemu tak jest i co poradzić na to żeby pozbyć się tego komunikatu i wrócić do normalności?
tam jest coś takiego jak niezgodność profilów i mogę to odznaczyć aby nie pytał przy otwieraniu, poszukaj, też pewnie gdzieś jest.
Tak jest, znalazłem. Dzięki.
Po prostu musze ustawić standardowo i wyłączyć profil po kalibracji monitora. Tzn. jechać na starej kalibracji (bardzo zimne kolory wszystkiego) i wtedy jest pełna zgodność we wszystkich programach.
Inaczej musiałbym w każdym wgrywać i zamieniać profile dopasowując do tego z kalibracji.
Szkoda.