Zobacz pełną wersję : flaszowy zestaw studyjny
Sorki, ale możliwe że powtórze poje pytanie, ale nie znalazlem odpowiedzi na forum.
Mam zamiar zakupic jakiś (ale nie najgorszy) zestaw sudyjny. Wiem są różne lampy ze światłem stałym i Flash. Mam pytanie co do flasza. Przykladowo mam dwie lampki typu flash ( nie swiatło stałe) i teraz jak zrobic ustawienia w aparacie podczas gdy lampki nie świecą, czy trzeba mieć jeden z tyg drogich światłomierzy ( bo tylko drogie są) czy najpierw zrobić kilkanaście zdjęć próbnych , zanim ustawi sie poprawne wartosci przyslony itp.
??
Prosze o wytlumaczenie jak chłop chłopu na miedzy, jak Pawlak Kargulowi :)
Tak w skrócie:
- ISO najlepiej najniższe ze względu na szumy, zazwyczaj 100 (ma wpływ na ilość światła zastanego i błyskowego)
- Czas naświetlania ustawiasz na taki jaki chcesz (tyle ile chcesz światła zastanego) ale nie szybszy niż czas synchronizacji (zależne od modelu aparatu, np. w moim jest to 1/200). Nie ma wpływu na ilość światła z lamp.
- Przysłonę ustawiasz taka jaką chcesz ;) (zależnie od tego jaką chcesz uzyskać GO) kontroluje ona też ilość rejestrowanego światła pochodzącego z lamp błyskowych (w przeciwieństwie do czasu)
- Ustawiasz moc lamp, do takiego poziomu aby uzyskać interesująca cię ekspozycję, uzyskasz to mierząc światło błyskowe światłomierzem lub jak sam napisałeś metodą prób i błędów. Światłomierz pokazuje ci jaką powinieneś ustawić w aparacie przysłonę, ale ponieważ ona wpływa również na GO więc modyfikujesz moc lamp tak aby pomiar światłomierza zgadzał się z liczbą przysłony jaka cię interesuje (czyli tą którą ustawiłeś w aparacie).
dzieki za odpowiedz.
Chcialbym kupic ten (http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=1724) zestaw i w sumie jest niedrogi ale parametry nie za bardzo . Jak myslicie dla poczatkujacego jest ok? Nie chce wydawac wielkiej kasy na bardzo dobry zestaw (jeszcze). A i do tego tez tzreba bedzie dokupic jakis zestaw tla.
I nie wiem, czy mam sobie kupic to czy nie.
Chcialbym sie rozwijac w kierunku fotografi studyjnej, a przeciez nie ma zadnej opcji zeby sie gdzies wkrecic do fotografa ze studiem by pobrac jakies nauki (praktyke).
dzieki za odpowiedz.
Chcialbym kupic ten (http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=1724) zestaw i w sumie jest niedrogi ale parametry nie za bardzo ...........
no właśnie bardzo "nie za bardzo" 160 Ws to wartość bardzo mała. Albo chcesz fotografować modelki na małych przysłonach albo będziesz podwyższał czułość w aparacie aby uzyskać większą głębie ostrości przy innych motywach. Mam lampy 500, 1000 i 1200 Ws i wiem co to jest zasób mocy i jak bywa przydatny.
P.S. spytaj sie sprzedawcy jaka uzyskuje się przysłonę przy zwykłym reflektorze z odległości 1 m. Jak poznasz wartość to jeszcze pamiętaj, że jak założysz impaflex to ta wartość jeszcze znacznie spadnie
Lampek z linku bym nie brał. To sa delicacy tylko pod inną nazwą. Do tego modelu jest ponoć strasznie mało modyfikatorów. I raczej nie mają 160Ws....
Widzę że raczkujesz w kierunku studyjnym wiec uwazam że spokojnie wystarczą Ci ze 2 CY100MR z funsports.pl lub z fotoellite.pl Do tego podstawowe modyfikatory jak strumiennica czy plaster miodu + parasolki bądz softboxy w rozmiarze 60x60 (takie sa optymalne do tych lampek) i zestaw do zabawy masz jak ta lala :D Zerknij sobie np na zestaw FUN100 - ja takowy posiadam + wspomniane modyfikatory i nie mogę nażekać