PDA

Zobacz pełną wersję : Geotaging GP-1 czy Solmeta

AlienXY
08-02-2009, 18:47
Czy ktos urzywa GP-1 chce to kupic a podobno sa lepsze rzeczy np SOLMETA DP-GPS N1 albo zawierajaca kompas
SOLMETA DP-GPS N2

wilk325
08-02-2009, 19:23
Też już jakiś czas temu o to pytałem, ale nikt nie znał odpowiedzi. Co do GP-1 jeszcze w Polsce jest oficjalnie nie do dostania, znalazłem jedną ofertę na GP-1 ale bez kabla do połączenia z lustrzanką ( taka mała ciekawostka ). Czytając natomiast o SOLMETA, jest tam jeszcze możliwość dokupienia dodatkowo "10 pin 'Y' splitter ", który daje możliwość również w tym samym czasie użycia wężyka spustowego ( elektonicznego ). Myślę, że to jest nawet lepsze rozwiązanie, ale w Polsce nigdzie nie znalazłem w ofercie.
jak byś coś więcej wiedział, to daj również znać - cały czas to rozwiązanie mnie interesuje.

pkos
08-02-2009, 21:21
Ja obecnie używam Holux M-241 nie jest podłączony do aparatu, ma małe wymiary i funkcjonalny wyświetlacz, zapisuje tracki w własnej pamięci, ma bluetooth więc może być użyteczny dla urządzeń zewnętrznych.
Synchronizacja tracków z GPS ze zdjęciami (również NEF) nie stanowi problemu. Nie używam załączonego do Holuxa oprogramowania (tam zdaje się jest tylko jpg obsługiwany).
Wcześniej używałem GPS zewntrznego Nokii + oprogramowanie w telefonie, a także potem wbudowanego w telefon N95. Oba rozwiązania miały wady - szczególnie słaba czułość, długi start (N95) i zawieszające się oprogramowanie. Holux jest znacznie czulszy i jak na razie nie zaobserwowałem jakiś zawieszeń w działaniu czy przerw w zapisie. Jak dotąd jedyny poważny problem to bateria, jeśli wyczerpie się w trakcie zapisywania tracka tracimy wszystko od ostatniego zapisu, datego od czasu do czasu trzeba wyłaczyć zapisywanie i wznowić.

zakwas
10-02-2009, 20:59
Co to znaczy "urzywa"???

AlienXY
05-05-2009, 13:38
W koncu kupilem Geomet'r za okolo 120€ . Dokladnosc 5-10m . Po wlaczeniu trzeba czekac 60sek na uzyskanie sygnalu. Troche ciagnie prad wiec kupilem odrazu gryp z bateriami.

Alien

wilk325
05-05-2009, 13:53
Troche ciagnie prad wiec kupilem odrazu gryp z bateriami.

Używam go, ale to "trochę" to mało powiedziane. Posiada również gniazdo do podłączenia wężyka. Wg mnie jest to fajne rozwiązanie.

RTM
18-06-2009, 00:28
Solmeta N1 jest lepsza: własne zasilanie (z aparatu ciągnie dopiero, gdy padnie własna bateria) i kompas (u mnie jest w N1) (na locr można zobaczyć z którego kierunku było robione zdjęcie, bo chyba tylko serwis locr.com wykorzystuje tę funkcję). Jedyny minus wypadający kabel z GPS-u (kiepskie mocowanie).