Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D300 - ADOBE - (podkreślnik)

siedemczwartych
08-02-2009, 14:32
Mam taki nietypowy problem.
Wybierając przestrzeń barw adobe RGB nazwa pliku zaczyna sie od podkreślinika np "_AAA3251"
Czy można to zmienić?
Dlaczego pytam?
Otóż lab, do którego przesyłam pliki i robie odbitki dysponuje takim programem, który nie radzi sobie z "obcymi" znakami typu _@#$%&* itp. i potrafi pominąc taki plik. Głównie chodzi o początek nazwy.
Ponieważ ja stosuję tę przestrzeń barw, więc musze w każdym plik z nazwy usuwać "_" co jest pracochłonne.
Moze można w aparacie zmienić tak by nazwa zaczynała sie od litery?
Nie udało mi sie w menu D300 ani w instrukcji nic na ten temat znaleźć.

Yanluk
08-02-2009, 14:36
A czy nie latwiej zmienic hurtowo nazwe wszystkich wysylanych plikow? Sa od tego programy, a jesli np wolasz w Lightroomie to mozesz ekportowac z wlasna nazwa.

Piotr.S
08-02-2009, 14:37
Znajdź "elastyczneijszy" lab - to kwestja dobrych chcęci operatora labu

Yanulk - ma rację

siedemczwartych
08-02-2009, 14:40
zmiana labu - NIE.. sprawdzony, wynegocjowane ceny itp.
zmiana hurtowa nazwy też nie, bo za jakis czas zgine zmieniając nazwy plików.

AlienXY
08-02-2009, 18:40
po co Adobe RGB a nie sRGB

geryon
08-02-2009, 21:17
jeśli hurtowa zmiana "nie" i zmiana labu tez "nie" to zostaje napisanie własnego softa który będzie nadawał takie nazwy jak aktualnie potrzebujesz.

Piotr.S
08-02-2009, 21:27
po co Adobe RGB a nie sRGB

Bo AdobeRGB to "szersza" przestrzeń barw - prosto tłumacząc więcej odcieni barw

Czornyj
08-02-2009, 21:38
Nie da się.
Użyj np czegoś w tym stylu:
http://www.bulkrenameutility.co.uk/Download.php

Yanluk
09-02-2009, 06:17
siedemczwartych (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=10942)
jakiego programu uzywasz do obrobki?
(http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=10942)

fafniak
09-02-2009, 08:44
Ale wiekszosc labow i tak opiera sie na sRGB
chyba ze korzystasz z jakiejs "drukarni" ktora faktycznie jest w stanie wykorzystac Adobe RGB

siedemczwartych
09-02-2009, 08:52
UFRaw + Gimp.
Wiec jeśli nie można, to bede zmuszony zmienić nazwę tylko w plikach wysyłanych do labu.
Chociaż to też troche uciażliwe, bo lab na odwrocie drukuje nazwe pliku.
Ale najwyraźniej nie ma innej możliwości.
Dziękuje wszystkim. :)

wigi
09-02-2009, 08:53
Ale wiekszosc labow i tak opiera sie na sRGB
chyba ze korzystasz z jakiejs "drukarni" ktora faktycznie jest w stanie wykorzystac Adobe RGB
Czy możesz podać przykład takiej "drukarni"?

SlaWasII
09-02-2009, 09:25
Jeśli lab, gdzie dajesz zdjęcia do wywołania, nie obsługuje AdobeRGB to kolory będą mniej żywe niż przy użyciu sRGB (manual s. 170).
Adobe RGB używamy tylko w poligrafii. Może celowo D300 daje to podkreślenie, by maszyna niepoligraficzna pomijała te pliki? :mrgreen:
Można zapytać jaką przestrzeń używają, ba można nawet zaaplikować ją do programu którym wołasz (nie wiem czy każdego) - wtedy będzie najlepiej.

Czy możesz podać przykład takiej "drukarni"?
Myślę, że każda profesjonalna, która drukuje kolorowe albumy, kalendarze, książki.

fafniak
09-02-2009, 09:31
wigi - poszukam wizytowki -ale to bedzie w warszawie...

wigi
09-02-2009, 09:36
Adobe RGB używamy tylko w poligrafii.

A ja byłem przekonany, że w poligrafii używa się przede wszystkim CMYK...

SlaWasII
09-02-2009, 09:39
A ja byłem przekonany, że w poligrafii używa się przede wszystkim CMYK...
Dobrze byłeś przekonany.
Ja przecie nie napisałem, że w poligrafii używamy tylko AdobeRGB. ;)

wigi
09-02-2009, 09:58
Dobrze byłeś przekonany.
Ja przecie nie napisałem, że w poligrafii używamy tylko AdobeRGB. ;)

Ok, to może przybliż mi jakieś przykłady zastosowań AdobeRGB w poligrafii :)

Semi
09-02-2009, 10:05
Hm... który lab robi w AdobeRgb ???????? - tak z ciekawości pytam no i która drukarnia drukuje z adobeRgb ??????

Pozatym zmienic nazwe pliku na 99% mozesz w body a jak by się już okazało że nie to zainwestuj w totalcmd np i masz problem zgłowy.

SlaWasII
09-02-2009, 10:11
Ok, to może przybliż mi jakieś przykłady zastosowań AdobeRGB w poligrafii :)
Możliwość wiernego odwzorowania kolorów z semiprofesjonalnych D300, gdy autor zdjęcia nie zna się na poligrafii, a w aparacie ma do wyboru zwykłe sRGB i trochę lepsze AdobeRGB.
Zanosisz fachowcowi od poligrafii zdjęcie a on sobie je obrobi i wydrukuje jak mu to najlepiej pasi.

juggler
09-02-2009, 10:12
Albo ściągaj pliki z aparatu programem Nikon Transfer tam możesz sobie ustalić numeracje jak Ci się podoba!

wigi
09-02-2009, 10:28
Zanosisz fachowcowi od poligrafii zdjęcie a on sobie je obrobi i wydrukuje jak mu to najlepiej pasi.
No ale to nie jest bezpośrednie zastosowanie AdobeRGB w poligrafii...
Oczywiście w fazie obróbki i przygotowań lepiej jest dysponować materiałem w szerszej przestrzeni niż węższej, ale to dotyczy nie tylko poligrafii ;)

ray_knox
09-02-2009, 19:58
Mam taki nietypowy problem.
Wybierając przestrzeń barw adobe RGB nazwa pliku zaczyna sie od podkreślinika np "_AAA3251"
Czy można to zmienić?
Dlaczego pytam?

cytat z instrukcji D300, strona 260:

Nazwy plików
Zdjęcia są zapisywane w plikach, których nazwy składają się z ciągu
„DSC_” lub (w przypadku użycia przestrzeni barw Adobe RGB)
„_DSC”, czterocyfrowego numeru pliku oraz trzyliterowego
rozszerzenia (np. „DSC_0001.JPG”).wniosek: jeżeli używasz aRGB, to nazwy plików będą z "_", jeżeli nie chcesz "_", musisz używać sRGB.

Nie udało mi sie w menu D300 ani w instrukcji nic na ten temat znaleźć.
najwyraźniej słabo szukałeś (jeżeli szukałeś w ogóle):-P

btw, do czego to doszło, żeby osoba nie posiadająca danego aparatu musiała wskazywać gdzie w instrukcji można znaleźć info nt. jego obsługi :shock::mrgreen:

siedemczwartych
09-02-2009, 20:04
to ja wiem.
Jest w instrukcji... :)
Ale nie ma w tym miejscu nic poza tym, ze moge zmienic nazwę zmieniajac wyłacznie trzy litery "DSC".
Nie ma wzmianki czy mozna przenieśc "_", albo wstawić literę przed "_".
Rozumiessz teraz mój kłopot?
Sugeruje czytanie ze zrozumieniem :)

enthropia
10-02-2009, 01:22

Hehe, skoro ponoć przeczytałeś instrukcją i dalej masz problem... to ja Tobie drogi kolego sugeruję to samo, tylko ze zdwojoną siłą. ;)

Są do wyboru dwie przestrzenie i dwa warianty nazw plików, po jednym dla jednej przestrzeni... tak ciężko to pojąć? :D

Czornyj
10-02-2009, 01:36
No ale to nie jest bezpośrednie zastosowanie AdobeRGB w poligrafii...
Oczywiście w fazie obróbki i przygotowań lepiej jest dysponować materiałem w szerszej przestrzeni niż węższej, ale to dotyczy nie tylko poligrafii ;)

AdobeRGB kryje całą amerykańską przestrzeń CMYK SWOP Coated, dlatego istotnie, ma se pewne zastosowania w poligrafii.

Co do minilabów, to dzielą się one na takie, które z wszystkiego robią kaszanę, które potrafią poprawnie interpretować dane w sRGB, oraz takie, dla których każda przestrzeń jest dobra (i z takimi najlepiej mieć do czynienia).

Przestrzeń minilabu nie ma nic wspólnego ani z sRGB, ani z AdobeRGB.

ray_knox
10-02-2009, 08:01
to ja wiem.
Jest w instrukcji... :)
Ale nie ma w tym miejscu nic poza tym, ze moge zmienic nazwę zmieniajac wyłacznie trzy litery "DSC".
Nie ma wzmianki czy mozna przenieśc "_", albo wstawić literę przed "_".
Rozumiessz teraz mój kłopot?
Ja zaś sugeruję wypowiadać się tak, by być zrozumiałym dla innych czytających.
W którym poście napisałeś, że chodzi Ci o przesunięcie podkreślenia w nazwie? bo chyba nie w pierwszym...

Na pytanie:

Czy można to zmienić? otrzymałeś odpowiedź, że możesz to zmienić przechodząc z aRGB na sRGB.

siedemczwartych
10-02-2009, 09:27
oj widze, że pyskaczy sie zebrało...
Jeszcze raz dla leniwych a krzykliwych cytuje fragment zapytania w pierwszym poście: (ostatnie dwa zdania):
"Moze można w aparacie zmienić tak by nazwa zaczynała sie od litery?
Nie udało mi sie w menu D300 ani w instrukcji nic na ten temat znaleźć."

Nie jestem idiotą i wiem, ze mam dwie przestrzenie barw i sugestie, że mam zmienić przestrzeń by problem zniknął są na żenujaco niskim poziomie o jaki Was nie podejrzewam.

Jeśli nie wiecie jak sobie z tym problemem poradzić to po prostu nie piszcie nic. Szkoda zaśmiecać forum.

fafniak
10-02-2009, 09:46
Czornyj - moze faktycznie sam lab nie pracuje w sRGB ale wiele/wiekszosc nie "akceptuje" Adobe RGB i tego sie trzymajmy :D

sdnk
10-02-2009, 10:29
sciągnij program ReNamer (http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=1&url=http%3A%2F%2Fwww.pobieralnia.pl%2Fplik-658-renamer.html&ei=yTmRSZHjJY_W0AW9pfylCw&usg=AFQjCNGuASFE5KCXxzTw35uROAwFQE5ipg&sig2=lDnMPcDRV-1bUj6rVwnstw) i w nim możesz spokojnie usunąć pierwszy znak z każdego pliku, bez zmiany całej reszty nazwy. używam już go dosyć długo i jest rewelacyjny.

baqers
10-02-2009, 10:41
siedemczwartych,

używasz gimpa pod linuksem czy windowsem?

w sumie i dla jednego i dla drugiego jest wtyczka dbp, która umożliwia proces automatyzacji, między innymi zmiana nazw plików.

więcej tutaj (http://www.gimpuj.info/index.php?topic=1264.0), a wtyka do ściągnięcia tutaj ;) (http://members.ozemail.com.au/~hodsond/dbp.html)

jak uzywasz pod windowsem to mam wrażenie że będzie łątwiej to zainstalować, bo pod linuksem trzeba kompilować i zwraca miliard błędów, więc trzeba szukać rpmów

pozdro ;)

siedemczwartych
10-02-2009, 10:53
Dziekuję.
Używam tego do hurtowych zmian.
problem polega na tym, że jak będę miał RAW z danym numerem a wywołane JPEGi z innym to bedzie mi sie robił bałagan.
Dlatego tak sie upieram przy zmianie u żródła.
Ale skoro nie mozna to będę zmienial wyłącznie dla labu.
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi